Ziarul de Duminică

Armata de teracotă a Chinei defilează pe Calea Victorie/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

02.05.2013, 23:43 377

Până pe 1 august, Muzeul de Istorie din Bucureşti găzduieşte expoziţia eveniment “Comorile Chinei”. Proiectul expoziţional “Comorile Chinei” constituie cel mai amplu demers cultural şi cea mai mare expoziţie organizată de China într-un muzeu din România, reunind artefacte inestimabile provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din Republica Populară Chineză.

La Bucureşti au fost aduse 20 de lăzi conţinând “Comorile Chinei” – soldaţi şi generali din armata de teracotă descoperită în 1974 de câţiva ţărani chinezi care săpau un puţ în apropiere de necropola lui Qin Shi Huang, primul împărat chinez, a anunţat directorului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

 “Piesele sunt alese, nu sunt foarte multe, sunt 101 seturi reunind 109 piese, însă sunt una şi una. Sunt nu numai – ceea ce publicul va îndrăgi cel mai mult – soldaţi şi generali din armata lui Qin Shi Huang, ci şi un cal de aproape o tonă, sunt şi piese extrem de valoroase din epoca neolitică, ceramică pictată, foarte rară, obiecte de jad, obiecte de bronz, porţelan, ele acoperind aproape 7.000 de ani de istorie chinezească din epoca neolitică până la începutul secolului al XVIII-lea”, a declarat directorul MNIR.

Până pe 1 august, muzeul va avea un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marţi până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la orele 22.00. În acestă perioadă, se vor aplica noi condiţii şi tarife de acces diferite de cele aplicate până acum. Astfel, costul unui bilet de acces în muzeu care include vizitarea expoziţiilor “Comorile Chinei”, “Tezaur Istoric” , “Lapidarium-Copia Columnei lui Traian” şi a expoziţiilor temporare va fi de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, 50 lei pentru pachet familial care include 2 adulţi şi maxim 3 copii cu vârsta până în 18 ani. Va exista de asemenea, în această perioadă, opţiunea “acces rapid” în muzeu – 50 lei.

Armata de teracotă, supranumită uneori şi “armata de argilă”, reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea. Locul în care a fost descoperită a devenit unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China.

Directorului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că în 2014 intenţionează să organizeze o mare expoziţie în China, care s-ar putea numi “Comorile României”, în care să fie prezentate piese din neolitic şi până la sfârşitul Evului Mediu sau chiar piese de tezaur din metale preţioase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO