Ziarul de Duminică

Ars Amandi la Palatul Regal/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

15.01.2015, 23:46 36

Vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor), care au loc în al treilea week-end din fiecare lună (foto 1, 2).

 

Vizitele au loc astfel:

- sâmbătă, 17 ianuarie 2015, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30 

- duminică, 18 ianuarie 2015, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30 

 

Participarea la aceste tururi ghidate nu necesită o programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Participarea se face în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete Regale. Palatul Regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse.

Durata: aproximativ o oră

Tarif bilet acces: 20 lei (întreg)/pensionari: 10 lei/ elevi şi studenţi: 5 lei

 

Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX

În lunile ianuarie şi februarie 2015, familiile având copii cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani sunt invitate să participe la programele cu tema Zei ca ei, desfăşurate în expoziţia Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX, deschisă la parterul Galeriei Naţionale (foto 3, 4).

Atât copiii cât şi părinţii vor pătrunde în lumea aventuroasă a zeilor din mitologia greacă, prin intermediul poveştilor alambicate şi al miturilor descifrate. Programul este unul vesel şi jucăuş, din care nu vor lipsi nici săgeţile lui Cupidon, nici zâmbetele Afroditei.

 

Programele se vor desfăşura astfel:

- Sâmbătă,  17 ianuarie 2015, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 4 şi 6 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 12 - 15 ianuarie;

- Duminică, 18 ianuarie 2015, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 7 şi 9 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 12 - 15 ianuarie;    

- Duminică, 25 ianuarie 2015, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 10 şi 12 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 19 - 22 ianuarie;    

- Sâmbătă,  7 februarie 2015, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 7 şi 9 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 2 - 5 februarie;

- Duminică, 8 februarie 2015, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 4 şi 6 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 2 - 5 februarie;

- Sâmbătă,  14 februarie 2015, începând cu ora 11:00, program pentru copii cu vârste între 10 şi 12 ani; înscrierile pentru acest program se pot face în intervalul 9 - 12 februarie;

 

Participarea la programe se face pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile, la telefon: 021/314.81.19 sau prin e-mail la adresa: familii@art.museum.ro

Preţ bilet: 15 lei/ persoană (copil sau părinte)

Durata: aproximativ două ore (vizită activă în expoziţie şi atelier de creaţie)

Materialele folosite la aceste programe sunt oferite participanţilor de către muzeu

Expoziţia este însoţită pe tot parcursul ei de o serie de evenimente conexe precum: programe educative şi ateliere pentru familii şi adolescenţi, vizite ghidate şi conferinţe.

 

Ziua Culturii Naţionale la Chişinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău organizează, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, premiera absolută a compoziţiei „Monastirea Argeşului” (Tablouri epice după balada populară, versiunea lui Vasile Alecsandri) de Vlad Burlea.  Autorul libretului: Valeriu Matei. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă pe data de 18 ianuarie 2015, ora 15.00.    

„Monastirea Argeşului” este o compoziţie monumentală care pune în valoare una dintre cele mai frumoase legende româneşti, cea a Meşterului Manole şi una dintre cele mai importante teme ale folclorului românesc autentic: lupta între edificare şi distrugere, cotidian şi etern. 

Concertul va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră condusă de maestrul Vladimir Andrieş şi Corul Naţional de Cameră coordonat de Ilona Stepan.

Intrarea este liberă.

 

Atitudini contemporane la Ploieşti

Ieri, 15 ianuarie, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala UAP Ploieşti, TRUICART Events şi Dan Tudor Truică – curator general, au vernisat la Galeria de Artă UAP Ploieşti, piaţa Victoriei nr.4, Ploieşti expoziţia semnal a Salonului Naţional de Artă Plastică “Atitudini Contemporane” ediţia a VIII-a, 2015 (foto 5).

Manifestarea recunoscută prin caracterul său itinerant şi solitar reuneşte pe simeze 30 de artişti plastici profesionişti membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 50 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură.

Sensibilitatea dar şi dramatismul liric al lucrărilor conturează clar viziunile plastice, tendinţele şi năzuinţele participanţilor.

Expoziţia este deschisă iubitorilor de artă în perioada 15 - 28 ianuarie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO