Ziarul de Duminică

Asa stau lucrurile si n-avem ce face

Asa stau lucrurile si n-avem ce face

Cronkite, atunci si acum

09.11.2007, 23:44 45

Este cu certitudine cea mai legendara figura a televiziunii americane din toate timpurile. Mai mult decat un simplu prezentator de stiri, jurnalistul Walter Cronkite va ramane pentru totdeauna emblema CBS si omul care a anuntat la televizor, cu ochii in lacrimi, moartea presedintelui Kennedy.

A fost denumit "cel mai demn de incredere om din Statele Unite" timp de 10 ani in toate sondajele de opinie. Are 91 de ani si inca se implica social. Cand America a invadat Irakul, a atras atentia ca ar putea fi inceputul celui de al treilea razboi mondial. A militat pentru retragerea trupelor, asa cum o facuse in anii '60, dupa ce s-a intors din Vietnamul pe care-l vazuse cu ochi de ziarist.
"Asa stau lucrurile si n-avem ce face" a spus timp de 20 de ani la finalul stirilor de seara de la televiziunea CBS. Mintea sa stralucita, seriozitatea si puterea de a analiza evenimentele l-au condus la performanta de a fi cu un pas inaintea lor. Imaginea sa este departe de ceea ce inseamna astazi un prezentator de stiri. Privirea patrunzatoare si zecile de nuante cu care putea pronunta un cuvant au facut din el unul dintre cei mai expresivi prezentatori intr-o epoca in care, pentru a fi credibili, prezentatorii erau alesi dintre cei cu o atitudine extrem de serioasa, putin rigida, neaparat barbati si ceva mai in varsta. Cand s-a alaturat echipei CBS, recrutat de un alt monstru sacru al jurnalismului american - Edward R. Murrow -, acoperise ca reporter cel de-al doilea razboi mondial, procesul de la Nurnberg si lucrase doi ani la Moscova drept corespondent al agentiei United Press. La CBS, a inceput ca reporter special, apoi a parcurs mai multe trepte ierarhice pana cand a ajuns sa realizeze singur o emisiune. You are There a avut un succes urias, fiind o emisiune de analiza a principalelor evenimente de peste zi, emisiune pe care Cronkite o incheia cu o alta propozitie ramasa celebra: "Ce fel de zi a fost?", dupa care facea un mic comentariu si in final nu uita sa spuna "You are There"! A urmat apoi The Twentieth Century, o emisiune-documentar despre principalele evenimente ale secolului. Dar toate acestea nu erau de ajuns pentru a face din jurnalist omul in care concetatenii sai aveau cea mai mare incredere, mai mare decat in presedintele statului, sau in reprezentantii Casei Albe si Senatului, asa cum reiese din sondajul de opinie realizat de Oliver Quayle & Co in 1972, reconfirmat in 1995. Ceea ce l-a facut demn de atata incredere in randul americanilor a fost stapanirea emotionala si seriozitatea cu care a transmis de la pupitrul stirilor cele mai teribile evenimente din cei mai teribili zece ani din istoria Americii.
Pe 16 aprilie 1962, la 46 de ani, il urmeaza pe Douglas Edwards la pupitrul principalului buletin de stiri - CBS Evening News -, care-l va face o legenda. Denumit de concetatenii sai cu un apelativ plin de blandete - Unchiul Walter, Cronkite a acoperit cu vocea si prezenta sa evenimente care ar taia rasuflarea oricui: criza rachetelor cubaneze, asasinarea presedintelui Kennedy, Razboiul din Vietnam, lansarea misiunii Apollo 11, scandalul Watergate. Faimoasa fraza "Asa stau lucrurile si n-avem ce face" a lipsit de cateva ori din jurnalul prezentat de Cronkite, atunci cand acesta a considerat ca ceea ce prezentase nu facea fata cu brio jurnalismului obiectiv, prezentatorul preferand sa incheie cu un mic comentariu.
Americanii isi amintesc de primul "breaking news" din istoria televiziunii ca de cea mai incredibila intamplare la care asistasera: figura serioasa a prezentatorului CBS, ascunzand o traire puternica, un tremur stapanit cu greu, si vocea emotionata anuntand pe 22 noiembrie 1963 teribilele fapte. "Acesta este un buletin CBS News. Presedintele Kennedy a fost impuscat cu trei focuri de arma... Vom reveni cu amanunte." Iar dupa o ora in care America a stat cu sufletul la gura, urmarind transmisiile din Dallas ale unui reporter CBS local, anuntul mortii presedintelui Kennedy, cu o privire istovita si aparand fara sacoul de prezentator, doar in camasa: "Presedintele a murit acum aproximativ... (uitandu-se la ceas) 38 de minute". Dupa care Cronkite se opreste brusc, isi da ochelarii jos, isi umezeste buzele si aproape izbucneste in lacrimi, adunandu-se cu greu pentru a transmite urmatoarea stire legata de cel care avea sa devina viitorul presedinte: Lyndon Johnson. Nu trecusera nici doua luni de cand Cronkite reusise performanta de a mari buletinul de stiri de la 15 minute la o jumatate de ora (primul de aceasta durata din America acelor ani) cu un documentar despre... presedintele Kennedy.
In 2006 a fost onorat de catre NASA cu titlul de ambasador al explorarii, in amintirea emblematicei sale transmisii in direct a misiunii Apollo 11 - cea care avea sa duca primul pamantean pe Luna -, si este singurul om neastronaut care a primit vreodata aceasta distinctie din partea NASA.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO