Ziarul de Duminică

Baia de banalitate

Baia de banalitate
03.06.2010, 16:02 105

Cea mai recentă carte de versuri a lui Anatol Covali, "Magiaantitezelor", este blindată de aprecieri elogioase. Prefaţa,semnată de Monica Grosu, il prezintă pe autor ca pe un poet fărăegal:

"Cu un predominant sentiment al târziului din suflet, eul liricinaintează semeţ şi totodată impovărat de amalgamul trăirilor ce-lapasă, pe cărarea austeră şi dificilă a cuvintelor, a rimelor ce-ltentează cu muzicalitatea lor orfică. Reazemul poetului in sisificasa căutare a liniştii şi impăcării rămân pereţii transparenţi aipoeziei."

La fel de elogioase sunt prezentările de pe ultima copertă,semnate de Ion Brad, Sultana Craia şi Marcela Ciortea. Ion Bradeste cel care dă tonul:

"Este evidentă o privire filosofică răscolitoare in multepoezii. O combustie spirituală intensă se transmite şi poeziei dedragoste."

In disonanţă cu toate aceste afirmaţii apologetice, poeziapropriu-zisă este naivă şi lipsită de originalitate. De fapt, nicinu este vorba de poezie, ci de o colecţie de truisme versificate,de genul "Ce scurtă este viaţa!" Iată ca exemplu un poem, intitulatLamento, care incepe chiar cu această cugetare uzată:

"Ce scurtă este viaţa!... Şapte decenii sunt/ de când am apărutşi eu pe lume/ sorbind şi stropi de rouă, dar şi ciudate brume/intr-un destin răzbunător şi crunt."

Filosofarea nu mai este filosofare dacă devine previzibilă. Inloc să asistăm, in calitatea noastră de cititori, la o aventură agândirii, luăm cunoştinţă de adevăruri ultracunoscute, repetate detoată lumea. Persoanele care spun că viaţa este scurtă mai spun deobicei ceva, la fel de banal: că ar vrea să-şi recapete tinereţea.Exact aceasta spune şi poetul nostru:

"Aş vrea ca tinereţea să vină inapoi,/ să fiu frumos şi plin deprospeţime,/ gândul să aibă iarăşi zglobie agerime,/ iar corpulsă-l simt sprinten şi vioi."

Cu alte cuvinte: ce bine-ar fi dacă-ar fi bine!

ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar,prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născutla 6 noiembrie 1947. Autor a 15 cărţi, dintre care a avut un mareecou "Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", apărutăin 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro şi contra, a fostrăsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei).Emisiunea "Un metru cub de cultură" difuzată de Realitatea TV i-aadus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune,"Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex.Ştefănescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică este alex2108145@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO