Ziarul de Duminică

Banatu-i fruncea!/ de Cosmin Savu. GALERIE FOTO

Banatu-i fruncea!/ de Cosmin Savu

GALERIE FOTO

Autor: Cosmin Savu

18.01.2013, 00:01 663

Romeo Dunca si Nelu Popa sunt doi banateni care au stiut sa se daruiasca visurilor si sa se inconjoare cu oameni de valoare. Nu e simplu sa te implici, sa-ti iei destinul in maini, sa lupti cu sistemul, sa vrei mai mult pentru tine si pentru copiii tai. Dar, atunci cand reusesti, satisfactiile sunt uriase. Ei sunt oameni care gandesc liber, care au facut din Romania o tara a tuturor posibilitatilor.

Doi banateni pe care-i regasim an de an in topurile milionarilor romani - cu inceput de chelie si incaruntiti prematur, cu esecuri si impliniri, cu dezamagiri si sperante, Romeo Dunca si Nelu Popa incearca sa breveteze visul romanesc. Vietile lor sunt asemeni unor vulcani, cu explozii de evenimente, de trairi si de fapte.

Romeo Dunca este actionar la una dintre cele mai mari companii de transport rutier din Romania. Peste 500 de tiruri transporta zilnic marfa de tot felul. "Gestionam 500 de vagoane, facem 50 de milioane de km pe an, cu tot parcul, ardem 20 de milioane de litri de motorina cu tot parcul ca sa platim 6 milionae de euro impozit la stat."

Romeo Dunca si-a castigat notorietatea prin aventurile sale - este primul roman care a reusit sa termine pe doua roti celebra cursa Paris-Dakar in 2005. Un an mai tarziu, cu mari eforturi a urcat pe unul unul dintre cele mai inaccesibile varfuri muntoase din lume - Manaslu din Hymalaia, situat la 8163 de metri altitudine.

In expeditia din Himalaia a fost impreuna cu un medic stomatolog din Timisoara, Horia Colibasanu, un veteran al escaladelor pe cei mai inalti munti din lume.

S-au luptat cu muntele si vremea, dar mai ales cu propria vointa. Romeo Dunca nu e o persoana comoda si a tinut sa demonstreze asta.Si tot Romeo este unul dintre cei care a pus steagul Romaniei la Polul Nord in 2006 si la Polul Sud in 2011. Minus 40 de grade nu-l impresioneaza.

In momentul schimbarii regimului comunist in 1989 avea 21 de ani. "Din intamplare am participat la Revolutie. Dar am participat la Revolutie chiar din prima zi. Am fost la casa lui Tokes... In momentul in care eu am primit o diploma, «lupatator activ in revolutia romana se confera domnului Romeo Dunca» semnata de Iliescu. Pai cand am primit... am zis ca daca accept sa primesc ceva, accept sa compromit ideea asta de Revolutie…"

In 1990, cu douazeci de marci in buzunare a fugit in Germania. S-a oprit la Munchen. Experienta germana nu a fost foarte usoara. Nu cunostea acolo pe nimeni si luni de zile s-a chinuit pe unde a putut. Noaptea dormea intr-un autovehicul dintr-un targ de masini vechi. A dormit 6 luni in masina. Proprietarul targului l-a gonit, nu inainte de a-i lua banii din buzunar. Romeo a regretat atunci ca nu si-a luat o chirie. "La Munchen am lucrat fierar betonist, am facut masaj, am facut aerobic intr-un club de fitness, am lucrat mult fierar betonist, am lucrat ca sofer pe un camion. Asta in cei 3 ani pe care i-am petrecut acolo. Am lucrat la o fabrica din asta Drexler de carnati, am lucrat in constructii…" A cerut azil in Germania si l-a primit, desi nu se gandea sa se stabileasca acolo.

Cea mai mare lupta o ducea cu el insusi. Castiga si 2.000 de marci pe luna, dar tentatiile erau mari. Cu banii adunati in Germania si-a propus sa-si fac o casa. Dar viata i-a jucat feste. Tatal sau a platit casa in avans unei firme care a dat faliment.

Dar n-a disperat. S-a reorientat si banii castigati i-a investit in ceva …mobil. Afacerea inceputa a mers chiar pe roti.

Cu masinile nu a dat gres. A inceput cu un camion si a reusit sa construiasca o flota impresionanta. Flota Dunca.

A inceput sa aplice lectiile invatate pe pamant strain , desi tara natala nu e intotdeauna cel mai prietenos loc pentru investitori.

Romeo si Nelu sunt impliniti material, dar nu au au uitat de unde au plecat si stiu bine unde vor sa ajunga. Nu alearga dupa milioane, ci le fac, pentru ca au muncit fiecare banut si ii cunosc valoarea. Doua familii care traiesc firesc, intr-o normalitate pe care o doresc si celor din jur.

In Resita, in birourile uneia dintre cele mai mari companii de paste fainoase din Romania, e sedinta. Unul dintre cei mai bogati oameni din Caras-Severin are intalnire cu sotia Carmen si Ioana, fetita de doar sase saptamani. Ioana mai are un fratior, pe Luca. Copiii primesc de mici o educatie spartana. Carmen Popa a fost multipla campioana nationala si balcanica la inot asa ca micutii au de la cine invata. Nelu se ocupa de relatia cu muntele. Luca e de la doua luni pe partia de ski.

Afacerea condusa de Nelu Popa s-a bucurat de succes in Romania. Pastele fainoase produse la Resita sunt distribuite in magazine din toata tara. Din 1994. Dar inainte de asta a avut un magazin alimentar si inainte de asta a facut de toate. A umblat in Germania, in Olanda, a adus masini, a lucrat in Israel, pe santier, in constructii, la un supermarket. Si daca la evrei a invatat comertul, intors acasa a deschis in cartier un ABC, un magazin cu de toate. Aici i-a venit ideea sa faca productie de alimente. A ales pastele cu putine ingrediente, doar apa si faina la care a adaugat si ou. Si daca bunica putea, putea si Nelu. I se zice acum "Nelu taietelu".

Visul lui Nelu Popa a reusit. Si-a diversificat afacerile si a incercat sa imbine utilul cu placutul. Fiind un mare amator de sporturi de iarna a pus bazele unei statiuni in Semenic. "A fost o obsesie de-a mea cand am fost sa schiez in anii 96-97. Cand am vazut cat de frumoasa e arhitectura asta tiroleza am zis ca vreau sa fac o pensiune ca asta in Romania.Si mi-am mai dorit eu sa fac o cabana de barne si a iesit aia din spate din piatra si restul e facuta din barne…" Modelul si l-a luat chiar de la poalele Alpilor.

De multe ori ratacim mii de kilometri pentru a descoperi peisajele frumoase pe care le au altii, cand ar fi mult mai simplu sa le vedem pe cele care sunt atat de aproape de noi. Asta au realizat Romeo Dunca si Nelu Popa, cei doi oameni aprigi care viseaza sa mute partiile din Austria in Banatul montan. Acum vor sa impartaseasca si altora din bucuriile care le-au cunoscut pe meleagurile autohtone. Doi banateni indrazneti. Evident, au temeri, slabiciuni si angoase. Dar si speranta ca Romania poate si trebuie sa se schimbe in bine. Si trebuie sa-i convinga pe romanii de valoare sa ramana acasa sau sa se intoarca de pe meleagurile straine.

Intre familie si afaceri, Romeo Dunca isi petrece multe ore in aer. Are peste 2.500 de ore de zbor ca pilot de elicopter. De altfel transportul aerian este o investitie importanta. Are acum 8 elicoptere.

La telescaunul de la Valiug, din Semenic, Nelu Popa isi supravegheaza ultimele lucrari inainte de intrarea in sezonul de iarna.

Nelu si Romeo se gandesc sa schimbe fata Romaniei. S-au saturat sa schieze in Austria si Elvetia. Vor sa practice sportul preferat acasa, in Banatul montan.

Ioan Popa si-a inceput statiunea in Semenic, la Valiug, in timp ce Romeo Dunca isi doreste o partie de ski moderna pe muntele vecin, la Tarcu.

Romeo si Nelu vor sa mute partiile de ski din Vest in Romania pentru ca pasionatii de ski de la noi sa nu mai bata mii de km.

Planurile lui Romeo Dunca de a face una dintre cele mai mari zone skiabile din Romania stagneaza insa. De ceva timp, cei care administreaza Parcul "situl Natura 2000" de la Tarcu i-au dat un aviz negativ. Desi a investit aproape 2 milioane de euro in 5 ani de evaluari si studii. E suparat ca lui i se pun bete in roate in timp ce in zona padurile iau drumul gaterelor.

"Proiectul a fost facut de firmele de cel mai bun renume din lume. Deci noi nu ne jucam. Noi nu am facut drum, tocmai sa nu existe pericolul ca peste cativa ani se trezeste cineva destept ca vrea sa faca un hotel aici. Aici vine lumea, se bucura de frumuseatea locului, skiaza, se bucura de natura, face poze si o taie jos pentru ca locul trebuie sa ramana asa cum e."

Romeo nu vede acest proiect ca pe o afacere, ci mai degraba ca pe o mostenire pe care vrea s-o lase zonei.

Proiectul lui a intampinat de la inceput hopuri. La o primarie din zona, in Zavoi i s-au cerut 50 de mii de euro spaga. A dat banii si i-a denuntat pe cei care au fost ulterior arestati si condamnati, la cate 30 de ani de inchisoare.

Pe muntele Tarcu, Romeo Dunca si-a construit si propriul refugiu, ferit de ochii lumii, departe de lumea dezlantuita… Cabana are propria autonomie. Curentul, apa, aerul si peisajul sunt gratis.

De multe ori seara cei doi prieteni stau in fata semineului si a unui pahar de vorba. Doi banateni indrazneti. Care au temeri, slabiciuni si angoase. Dar si sperante.

Ei stiu ca Romania poate si trebuie sa se schimbe. Si trebuie sa-i convinga pe oamenii de valoare sa ramana acasa sau sa se intoarca de pe meleagurile straine.

Cu viziune, curaj si incredere romanul nu numai ca supravietuieste, dar are puterea sa-si schimbe si conditia. Romeo si Nelu ne spun o poveste, povestea unor oameni indrazneti, care au stiut sa se daruiasca visurilor si sa se inconjoare cu oameni de valoare. Ei sunt impliniti, dar nu au au uitat de unde au plecat si stiu unde vor sa ajunga. Nu alearga dupa milioane, ci le fac, pentru ca au muncit fiecare banut si ii cunosc valoare. Doi oameni care nu traiesc intr-un clopot de sticla , ci intr-un firesc si o normalitate pe care o doresc si celor din jur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO