Ziarul de Duminică

Bătălii mari şi mici/ de Ziarul de duminică

Bătălii mari şi mici/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

29.06.2012, 00:04 114

George Marcu, Rodica Ilinca, Dragoş Ilinca, Stan Stoica

Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor

Editura Meronia. Cuvânt înainte de acad. Florin Constantiniu.

Rod al efortului colectiv a patru autori, conduşi de George Marcu, Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor reuneşte peste 450 de confruntări ale locuitorilor dintre Carpaţi, Dunăre şi Marea Neagră, pe o perioadă cuprinsă între secolul VI î. Hr. şi anul 1945, acoperind o plajă cronologică de 26 secole. Lucrarea reconstituie, pe cât au permis sursele documentare, campanii, bătălii, răscoale, conflicte locale, tratative de pace. Această "reconstituire" nu s-a limitat doar la evenimentele punctuale ca atare, ci a avut constant în vedere identificarea contextului istorico-politic - local şi internaţional -, a cauzelor mai îndepărtate şi a celor imediate, precum şi a consecinţelor pe o durată mai scurtă ori mai îndelungată ale acestor evenimente, diferite prin complexitate şi impact asupra societăţii româneşti. În enciclopedie sunt incluse nu numai confruntări armate din spaţiul românesc, ci şi bătălii desfăşurate dincolo de hotarele acestuia, în Peninsula Balcanică, Polonia sau Ungaria, la care au participat şi forţe româneşti.

Ordonarea bătăliilor s-a făcut alfabetic. În cazul bătăliilor al căror loc de desfăşurare sau data sunt necunoscute, au fost citate diversele opinii ale specialiştilor. Transcrierea numelor localităţilor/personalităţilor străine s-a făcut utilizând o formă cât mai apropiată de cea reală (ex. Bayezid, nu Baiazid, Süleyman, nu Soliman).

"Dicţionarul de faţă - precizează acad. Florin Constantiniu în prefaţa sa - se plasează, aşadar, în continuarea unui efort de investigaţie cu roade bogate. Autorii lui au ştiut să valorifice competent şi inteligent mai vechile contribuţii pentru a întocmi un foarte bun şi foarte util instrument de lucru, deopotrivă pentru specialişti şi pentru marile public, dornic să cunoască trecutul românesc. ... Elaborarea lui nu a fost o muncă uşoară sau, cum se spune între profesionişti, "o carte din cărţi", în înţelesul că autorii au cules informaţii din două-trei volume pentru a face o nouă lucrare. Absolut fals! Bătăliile istoriei româneşti prezintă numeroase obscurităţi, care reclamă o analiză istorică, obligată, uneori, să coboare la izvoare. Bătăliile - pe care noi le numim fondatoare - pot servi de exemplu. Dicţionarul obligă la concizie şi precizie. Nu este loc pentru discuţii şi ipoteze. Autorul/autorii trebuie să decidă ce informaţii şi cum le transmit cititorilor, care nu sunt la curent cu controversele între istorici."

Marile bătălii din istoria lumii

Editura Corint junior

Traducere - Simina Lazăr. Lectură de specialitate - Lia Decei. O minunată carte de oferit copiilor de ziua lor. O carte plină de informaţii esenţiale - tactică, strategii, arme, protagonişti - şi admirabile imagini.Veţi descoperi în pagini puţine inteligenţa unor generali care, deşi conduceau o armată în inferioritate numerică, au ştiut să întoarcă în favoarea lor o situaţie devantajoasă. Informaţii despre luptele de la Kadesh, Maraton, Magnesia, Poitiers, Hastings, Ierusalim, Las Navas, Crecy, Constantinopol, Lepanto, Poltava, Trafalgar, Waterloo, Gettysburg, Tsushima, Iutlanda, Somme, Bătălia Angliei, Midway, Ardeni, Dien Bien Phu, Sarajevo. Dar şi portrete ale unor mari protagonişti şi datele unor importante bătălii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO