Ziarul de Duminică

BEST-SELLER INTERNATIONAL / De ce au coarnele cerbi?

BEST-SELLER INTERNATIONAL / De ce au coarnele cerbi?
10.06.2009, 15:18 48

Jean-Baptiste Giraud (n. 1972) este jurnalist, specializat in teme economice. A lucrat la Radio Nostalgie, la Radio France si apoi la BFM (adica Business FM), unde a animat o emisiune matinala de succes, intitulata Ca va nous changer, pe care a mutat-o in prime time, pe TF1. In 2004, a intemeiat saptamanalul economic gratuit Economie matin, pe care l-a parasit in 2007. Ulterior s-a apucat de scris si a publicat un prim volum de literatura de vulgarizare a stiintei, intitulat, incitant, Marile spirite n-au niciodata dreptate (scurte portrete ale unor inventatori care au revolutionat lumea si care au fost siliti sa lupte impotriva prejudecatilor si inertiei timpului lor). In 2008, a tiparit la Editions du Moment un volum de intrebari si raspunsuri, cu un titlu bizar, De ce au dungile zebre? (nu, nu e o greseala de topica), care a cunoscut un succes fulgerator (10.000 de exemplare vandute si perspectiva unui nou tiraj) si l-a indemnat de autor sa-si faca o veritabila profesie din punerea de intrebari fistichii si din oferirea unor raspunsuri pe cat de hatre, pe atat de temeinic (stiintific) documentate. E vorba despre intrebari simple, pe care ni le punem noi insine adesea, sau cu care ne zgandare linistea nelinistitii nostri copii. Iata cateva dintre ele:

De ce, niciodata, masina personala nu este spalata dupa o ploaie torentiala, chiar daca se afla in plina viteza, pe autostrada, cu 130 km/ora?
De ce simbolurile dolarului si euro sunt barate?
Cum functioneaza un GPS?
De ce Franta se numeste Franta?
De ce zebrele au dungi si caii nu?
De ce se spune ca trebuie sa dormim cu capul orientat spre nord?
De ce avem rau de mare?
De ce sunt lacrimile sarate?
De ce spunem „alo", cand raspundem la telefon?
De ce vegetatia are culoarea verde?
De ce rosia este un fruct? (asta chiar n-o stiam!)
Raspunzand intr-o maniera ludica, poetica, nonconformista sau umoristica la aceste aparent banale intrebari, Jean-Baptiste Giraud starneste pofta de cunoastere, fara sa-si plictiseasca o clipa cititorii (care cititori pot acoperi o plaja de varsta intre 7 si 100 de ani). Cartea se citeste usor, poate fi deschisa cu reale beneficii si certa delectare la orice pagina si poate oferi oricui suculente subiecte de discutie in ascensor sau la o cina la restaurant, cu prietenii.
Succesul de libarie l-a indemnat pe Giraud sa se lase bantuit de alte 500 de intrebari care, de data asta, au fost adunate sub titlul De ce au coarnele cerbi?
Daca veti dori sa aflati de ce bananele nu sunt drepte, de ce ni se onduleaza parul cand ploua, cum omoara antibioticele bacteriile sau unde ajunge apa din closete, procurati-va cartea jurnalistului francez. La toate lamuririle explicite pe care vi le va oferi se va mai adauga, cu siguranta, inca una, situata in zona subtextului. E vorba despre raspunsul la intrebarea: de ce are atata succes Jean-Baptiste Giraud?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO