Ziarul de Duminică

Bicentenar Lewis si Clark

Bicentenar Lewis si Clark
23.02.2007, 16:20 68

In 1803 fusese perfectata cumpararea Louisianei intre tinerele State Unite si imperiul francez. Nerabdator sa afle ce a "cumparat", presedintele Thomas Jefferson a initiat o expeditie care sa furnizeze informatii cat mai amanuntite despre noul si vastul tinut ce aproape dubla dimensiunea de atunci a Statelor Unite ale Americii.

A ales drept conducator al expeditiei pe secretarul sau, capitanul Meriwether Lewis. Acesta si l-a asociat la conducerea curajoasei intreprinderi pe fostul sau camarad, William Clark. Grupul de explorare, format din 31 de membri, a fost intitulat "Corpul de Voluntari ai Armatei Statelor Unite pentru Descoperirea Nord Vestica", ulterior abreviat la "Corpul Descoperirilor". Expeditia a parasit orasul St. Louis pe data de 14 mai 1804 si a revenit in acelasi loc pe 23 septembrie 1806, dupa ce parcursese o distanta de aproximativ 12.900 km. Calatoria s-a facut pe apa si pe uscat, calare ori pe jos, intampinand greutati neasteptate dar care, de fiecare data, au fost depasite cu succes.
Celebrarea bicentenarului acestei memorabile explorari transamericane a inceput in anul 2004 si s-a incheiat in 2006, pe parcursul acestui interval fiind organizate nenumarate expozitii si manifestari de "istorie vie" (living history).
La incheierea bicentenarului, la Peabody Museum din Boston, s-a organizat expozitia De la natiune la natiune: examinand colectia indiana a lui Lewis si Clark, unde erau adunate parte dintre obiectele stranse de cei doi exploratori. Presedintele Jefferson ii investise pe cei doi exploratori si cu misiuni diplomatice: ei trebuia sa ia legatura cu triburile indiene si sa stabileasca relatii amiabile - de aici si titlul expozitiei. Pentru usurarea tratativelor, Lewis si Clark adusesera cu ei daruri ce-i tentau pe indieni: margele, paturi de lana, cutite, vase de bucatarie si, mai ales, medaliile de argint destinate capeteniilor. La randul lor, indienii le ofereau piei de bizon, calumete si diverse ornamente. Fumatul pipei pacii era momentul culminant si cel mai solemn al oricarei intalniri si cu care se pecetluia o intelegere, un tratat ori o tranzactie comerciala. Sefii diversor triburi le-au daruit vizitatorilor mai multe pipe. Paisprezece dintre acestea au fost donate, impreuna cu alte obiecte, muzeului organizat la Philadelphia de pictorul si naturalistul Charles Wilson Peale. Dupa mai multe transferuri, aceste piese ajung, in sfarsit, la Peabody Museum, unde se afla si astazi. Ele au facut obiectul acestei expozitii. Erau expuse diverse unelte primitive si arme folosite de bastinasi, un calumet, doua camasi din piele pentru capetenii din Marile Campii, decorate cu smocuri de scalpuri si impletituri colorate din ace de porc spinos, o piele de bizon cu pictografii si multe documente iconografice datand chiar din acea epoca, ori din perioada imediat urmatoare.
Toate aceste exponate rememorau eroica perioada a pionieratului american si a expansiunii spre Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO