Ziarul de Duminică

Bienala Naţională de Arhitectură/ de Dorina Călin

Bienala Naţională de Arhitectură/ de Dorina Călin

Autor: Dorina Călin

17.10.2014, 00:03 20

Peste 160 de lucrări sunt prezentate la Bienala Naţională de Arhitectură (BNA) 2014, care se desfăşoară între 15 şi 30 octombrie, în Bucureşti. Bienala este organizată de Uniunea Arhitecţiilor din România (UAR), în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti (UAUIM) şi se desfăşoară neîntrerupt din anul 1994.

Evenimentul central al BNA 2014 este expoziţia-concurs „Dileme şi provocări ale spaţiului arhitectural - România 2013-2014”, care conţine şase secţiuni, la care au fost înscrise 184 de lucrări, de un număr de peste 200 de autori. Expoziţia va fi deschisă în holul UAUIM şi poate fi vizitată în perioada 17-30 octombrie, între orele 09.00 - 17.00.

Juriul bienalei este format din arhitecţi străini recunoscuţi, arhitecţi români din diaspora şi arhitecţi din România şi laureaţi ai ediţiilor precedente ale bienalelor sau ai altor concursuri naţionale şi internaţionale. Pe 15 octombrie, în sala de expoziţie a UAUIM, juriul va prezenta din lucrările depuse la sfârşitul lunii iulie (184) un număr de 161 de lucrări rămase în competiţie.

„Avem de-a face cu o reuniune profesională, în primul rând, şi abia, în al doilea rând, cu o competiţie. Competiţia are un caracter absolut colegial, dar expoziţia se cheamă expoziţie-concurs (...) şi va reuni 161 de lucrări, ceea ce înseamnă clădiri de locuinţe, locuinţe colective, locuinţe individuale, dotări socio-culturale şi de producţie, proiecte de amenajare a spaţiului urban, restaurări de monumente istorice, arhitectură de interior şi, nu în ultimul rând, o secţiune bogată de publicaţii”, a declarat Sergiu Nistor, comisarul BNA 2014, precizând că la această ediţie a evenimentului vor fi prezentate mai puţine lucrări decât la Bienala de acum doi ani.

Totodată, preşedintele UAR, Viorica Curea, a spus că ediţia din acest an a Bienalei îndeamnă publicul să reflecteze „asupra valorilor fundamentale ale modelului urban şi rural, faţă de schimbările societăţii în ansamblul ei, asupra dezvoltăriii tehnologiilor de construcţii, dar şi asupra unor neîncentate constrângeri economice.”

Bienala găzduieşte şi conferinţe profesionale axate pe problematica celor şase secţiuni ale evenimentului: arhitectura locuinţei, arhitectura dotărilor publice, patrimoniul arhitectural, arhitectura de interior, amenajările publice şi urbanismul, publicistica de specialitate.

Acestora li se adaugă ciclul de conferinţe „România 100+”, care explorează oportunităţile pe care le are arhitectura şi urbanismul din perspectiva apropiatului centenar al statului român modern şi al pregătirii României pentru a asuma în 2019 preşedinţia UE.

Gala decernării premiilor BNA 2014 s-a desfăşurat ieri, 16 octombrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB). Ca o recunoaştere a valorilor şi a contribuţiilor aduse de arhitecţi şi urbanişti cadrului construit al oraşelor României au fost acordate şase premii la secţiunile BNA 2014, premiul preşedintelui BNA 2014, medalia preşedintelui UAR, medalia Opera Omnia, precum şi premii ale sponsorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO