Ziarul de Duminică

Bookfest 2010 iţi face parte de carte

Bookfest 2010 iţi face parte de carte
03.06.2010, 16:16 29

Asociaţia Editorilor din România organizează, in perioada 9-13iunie 2010, sub egida Federatiei Editorilor din România si cusprijinul Ministerului Culturii şi al Patrimoniului Naţional, aV-a ediţie a Salonului de Carte Bookfest, eveniment care vaavea loc in pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale ComplexuluiExpoziţional ROMEXPO din Bucureşti. Cea de-a cincea editie atârgului va ocupa o suprafaţă de circa 14.000 mp, la fel ca ediţiadin 2009.

Invitat de onoare este Spania. Asociaţia Editorilor din Româniaa desemnat Spania ca ţară invitată a Salonului din 2010, cuintenţia de a lansa o tradiţie de prezenţă internaţională tot maiamplă in Pavilionul 13. Valoarea operelor literare şi artistice,numeroasele traduceri ale autorilor spanioli, clasici şicontemporani, publicate in România, dar si ale autorilor românipublicate tot mai mult in spaniolă sunt principalele argumente aleinvitării Spaniei la această ediţie. Vor fi organizate diverse meserotunde cu şase romancieri, doi dramaturgi şi doi traducătorispanioli, alături de colegi de breaslă români. Miercuri 9 iunie2010, seara, un recital spaniol de flamenco - chitară şi percutie -deschide seria spectacolelor muzicale oferite publicului de artiştiromâni. La vremea prânzului, joi si vineri, Marian Râlea lepovesteste interactiv copiilor basme spaniole.
Păstrând traditia, pe lângă manifestările dedicate evenimenteloreditoriale, Bookfest va găzdui concerte şiproiectii de film, "TIFF la Bookfest" continuândşi in acest an.
O noutate a ediţiei 2010este faptul ca Romexpo le impuneeditorilor, pentru utilarea standurilor lor de carte, folosireamobilierului pe care il deţine complexul expozitional. Acest faptnemulţumeste editurile mari, care, de obicei, işi personalizaustandurile folosind un mobilier propriu.

La fel ca in 2009, intrarea la Bookfest 2010 vafi liberă.
Anul trecut, Târgul de Carte Bookfest a insumatpeste 130 de standuri, numărul titlurilor prezentate depăşind25.000. Totodată, la Bookfest 2009 au participat si scriitoricelebri ai literaturii mondiale, precum Vladimir Sorokin şi AdamMichnik.
Uniunea Editorilor din România a fost infiinţată in 1995 şi are 52de edituri membre, printre care se numără All, Niculescu, Corint,Paralela 45, Editura Didactică şi Pedagogică. In prezent, UERacopera peste 80% din piaţa de carte şcolară din România.
Asociaţia Editorilor din România a fost fondată in 1991 şi arepeste 60 de edituri membre, printre care: CurteaVeche, Humanitas, Polirom, Cartea Românească, Rao, Coresi,Nemira.
Bookfest 2010 se desfăsoara sub patronajul institutional românescal Ministerului Culturii si Patrimoniului National, MinisteruluiAfacerilor Externe, Primariei Municipiului Bucuresti, in colaborarecu Ministerul Culturii si Federatia Editorilor din Spania, aresprijinul Institutului Cervantes si al Ambasadei Spaniei laBucuresti, al Primariilor Sectoarelor 1 si 5, si concursulConsiliului National al Audiovizualului.

Cei peste 200 expozanţi autohtoni sau din străinătate vororganiza numeroase manifestări.

Federatia Editorilor din Romania propune la Bookfest o platformade evenimente intitulata «Conexiuni» care va reunispecialisti din toate zonele culturii scrise: autori, editori,traducatori, distribuitori, tipografi, bibliotecari, agentiliterari, critici, animatori si jurnalisti culturali precum si altiactori implicati in destinul cartii si al lecturii. Vor fi invitatitotodata reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor culturalesi educationale, personalitati ale vietii cultural-artistice,sociologi, oameni de afaceri, lideri de opinie, iubitori ai cartii.Platforma incearca sa aduca in atentia specialistilor si apublicului acele teme si evenimente care necesita o analiza din maimulte unghiuri, sau pur si simplu alte abordari, exprimandtendinte, framantari, accente critice, polemici, puncte de vedere,toate concretizate in idei, solutii si programe de supravietuire aculturii scrise in vremuri de criza.

In acelasi timp, Federatia Editorilor din Romania organizeazapentru copii la Bookfest un spatiu de carte, lectura si jocintitulat «Clubul soriceilor de biblioteca».

Platforma de evenimente "CONEXIUNI"

1. Conferinţă de presă a FER

2. " Cu cărţile pe masă" (dezbateri)

· 9 iunie, ora 14.00: Industria cărţii - o industrie creativăin mişcare. Riscuri şi provocări

· 10 iunie, ora 12.00: Carte+ziarao soluţie de criză sau oalianţă pe termen lung?

· 11 iunie, ora 12.00: Manualele viitorului sau cei trei "C":cerinţe, calitate, costuri

3."Atelierele Bookfest" (mese rotunde)

· 9 iunie, ora 16.00: Bibliotecile - o altă abordare

· 10 iunie, ora 16.00: Ai (info)CARTE, ai parte!

· 11 iunie, ora 16.00: Drepturile de autor pe inţelesultuturor

· 12 iunie, ora 12.00: Librăriile pe harta culturiiscrise din România

· 12 iunie, ora 16.00: Literatura vie din reviste

· 13 iunie, ora 12.00: Capitala mondială a Cărţii - un visprea indepărtat pentru România?

4. "Mitingul debutanţilor. Desant 2009" (spaţiu pentruprezentarea de către edituri a debutanţilor de anul trecut, zilnic,intre orele 14-16.00)

5. Cafeneaua " Conexiuni" (intalniri ale reprezentanţilorbreslei culturii scrise cu realizatorii de publicaţii, emisiuni,rubrici şi bloguri cu tematică despre carte şi lectură, zilnic,intre orele 10-14.00 şi 18-20.00)

"Clubul IBBY al şoriceilor de bibliotecă"

- Spaţiu de carte, lectură şi joc pentru copii -

1. Data şi locul : 9-13 iunie 2010, La Romexpo,pavilionul 16 in cadrul "Bookfest";

2. Mod de desfăşurare: spaţiu de evenimente

3. Anvergură: internaţională;

4. Expozanţi: edituri, difuzori, centre culturale dinstrăinătate, biblioteci, instituţii şi organizaţii culturale şieducaţionale, artişti etc.

5. Structuri expoziţionale şi evenimente principale:

- expoziţie (bibliotecă)- cărţi şi publicaţii

- expoziţie cu ilustraţii de carte

- atelierul de desenat

- atelierul de joc şi de creativitate

- atelierul de teatru şi lectură (inclusiv in limbi străine)

- concurs de scrisori ale copiilor adresate personajelor dincărţile indrăgite

- lansări de carte, dezbateri, mese rotunde, intâlniri cuautorii şi ilustratorii

6. Organizator : Secţia Naţională a ConsiliulInternaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY - România) şiUniunea Editorilor din România (UER)


Bookfest 2010 se deschide zilnic la ora 10.00 şi se inchidemiercuri 9, joi 10 şi sâmbătă 12 iunie la ora 20.00. Vineri 11iunie, orarul se prelungeşte până la 22.00, iar duminica 13 iunie,Salonul se inchide la ora 18.00.

In materialul imediat următor, vă prezentăm ProgramulTârgului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO