Ziarul de Duminică

Bruxelles: Manneken Pis sau spiritul de fronda

Bruxelles: Manneken Pis sau spiritul de fronda
18.04.2008, 20:01 97

Potrivit unui rationament sobru si "corect politic" o statueta ludic-in decenta nu ar avea cum sa reprezinte simbolul capitalei care gazduieste institutiile definitorii ale orgolioasei si ambitioasei Uniuni Europene si ale multipotentei NATO. Si totusi, micul bronz de jumatate de metru al unui baietel in pielea goala ce face cu nonsalanta pipi in public continua sa ocupe pozitia de simbol al Bruxelessului - orasul care se defineste a fi punctul de intersectie dintre cultura germanica si cea latina, dar si de capitala a Europei unite.
Sunt mai multe legende despre originile lui Manneken Pis sau Petit Julien. Varianta eroica spune ca micul baietel a stins cu jetul sau fitilul aprins de dusmanii ce voiau sa arunce in aer primaria orasului Bruxelles. Varianta mai omeneasca povesteste despre un bruxellez bogat ce si-a pierdut copilul mult iubit, iar atunci cand l-a regasit la intersectia a doua strazi, baietelul se afla tocmai in pozitia reprodusa de statueta. Sigur este insa faptul ca bronzul original a fost comandat in 1619 sculptorului Jerome Duquesnoy, ca statueta a fost aparata cu strasnicie de bruxellezi in timpul asediului francez din 1695, iar ceea ce se afla acum pe soclul fantanii este doar o replica, deoarece originalul a disparut in anii '60.
Dincolo de aceste povesti sunt oamenii locului, adica bruxelezii, fie ei flamanzi sau valoni, olandezi sau scortosi functionari internationali intepeniti in mecanismele birocratice europene sau euro-atlantice ori, in fine, cohortele de turisti ce nu inceteaza a se fotografia langa frivolul simbol al capitalei diplomatice a batranei Europe. Nu stiu sa se fi facut auzite proteste sau indignari moralizatoare contra acestui simbol foarte mediatizat, desi fronda lui Manneken Pis nu se potriveste cu rigoarea legii europene, tot asa cum nici frivolitatea sa nu se incadreaza in preceptele sobrietatii catolice sau protestante. Si totusi oamenii de pretutindeni il iubesc pe micutul lor poate pentru firescul, inocenta, libertatea inca neinhibata pe care el le transmite adultilor, indiferent de nationalitatea sau credinta acestora. Manneken Pis este obiectul unui cult al bruxellezilor care-i confectioneaza diferite costume reprezentand bresle sau personaje, iar diverse societati folclorice belgiene nu se sfiesc sa il transforme, in zilele de sarbatoare, in distribuitor de vin, hidromel sau bere, Petit Julien devenind astfel parte din viata orasului. Celebra fantana cu Manneken Pis nu se afla intr-un ambient special construit, ceva amplasat intr-un spatiu deschis, inconjurat de garduri si alei; dimpotriva, micutul bucalat salasluieste in centrul vechi al Bruxellesului, la intersectia a doua stradute inguste, extrem de circulate, asa incat este o problema de a lua distanta si a avea camp liber pentru o poza in fata fantanii. Aceasta deoarece Manneken Pis nu este niciodata singur, ci mereu printre oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO