Ziarul de Duminică

Bunătatea face minuni/ de Elisabeta Lăsconi

Bunătatea face minuni/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

02.05.2013, 23:54 1520

... deşi nu doar de bunătate este vorba, ci şi de compasiune, de înţelegere şi mai ales de iubire în romanul care a cucerit cititori de toate vârstele, din America şi din lumea largă: Minunea de R.J. Palacio, o emoţionantă poveste despre drama cumplită a unui copil şi a familiei lui, a felului în care o depăşesc. Cartea merită citită deopotrivă de părinţi şi de copii, va clinti ceva în fiecare, doar la gândul că ar putea fi el, cititorul, în locul copilului, al surorii sau în locul părinţilor.

Coperta a patra conţine un sfat adresat cititorului de către editori şi autor, într-o formulă ingenioasă: „Nu judeca (o carte) un om după (copertă) chip”. Deasupra, se află mărturia, un sfat nedeclarat al personajului: „Nu vă voi descrie cum arăt. Indiferent ce grozăvie v-aţi imagina, probabil că este mai rău.”. Confesiunea sună a avertisment amar: realitatea ororii depăşeşte imaginaţia.

Un copil se naşte cu o diformitate facială îngrozitoare şi complicată, gură de lup, căreia i se adaugă şi ochii plasaţi mult sub orbite şi asimetrici, urechi externe – simulacru ori mai curând ciudăţenii. O combinaţie genetică extrem de rară şi întâlnirea unor gene mutante îl tranformă pe August în monstru, el creşte simţind dureros reacţiile celor înspăimântaţi la simpla lui apariţie.

August îndură în anii copilăriei operaţii după operaţii, ele doar reduc din monstruozitate, iar copiii tot se sperie când îl văd, până şi adulţii îşi stăpânesc cu greu uimirea. Părinţii îl ocrotesc, înconjurându-l cu dragoste şi atenţie, îl educă acasă în primii ani, ştiind totuşi că nu-l pot proteja toată viaţa. Aşa că atunci când copilul are vârsta clasei a cincea, decid că a venit timpul să înfrunte lumea, să meargă la şcoală.

De aici începe acţiunea, integrarea copilului în clasă şi în şcoală, povestită pe rând, în opt părţi ale cărţii de August, de sora lui Via, de o colegă de şcoală – Summer, de colegul său considerat prieten – Jack, de prietenul surorii lui – Justin, din nou de August, de prietena surorii – Miranda, şi în final, iarăşi de August. Copilul observă în ochii adulţilor uluirea,  înregistrează atent reprimarea ei, dar reacţiile copiilor îl ating mult mai adânc şi mai dur.

August vede cum se feresc de el aproape toţi colegii de clasă, doar Summer, o fată din altă clasă, vine la masa lui să mănânce împreună, şi se împrietenesc. Vede ostilitatea altui coleg, Julian, care se preface prietenos, dar pe ascuns îl şicanează tot mai urât, ajunge să-l batjocorească făţiş. Cu Jack, traseul este sinuos: simpatie – trădare – prietenie sinceră. Inteligent şi sensibil, August deduce tot ce se întâmplă, purtarea lui îi impresionează pe colegi, îi schimbă, aşa că trec de partea lui în bătălia provocată Julian cel perfid. August nu doar că se integrează şi este acceptat şi apărat de colegi, ci şi medaliat.

Cititorii vor descoperi sistemul de educaţie american: elevii merg din clase în laboratoare, au ore obligatorii şi ore opţionale – când se reunesc elevi din clase diferite, astfel ajung să se cunoască cei din acelaşi an de studiu, au numeroase aplicaţii practice ale materiilor de studii, proiecte. Spre exemplu – expoziţia cu obiecte egiptene confecţionate de elevi le oferă o cale spre istoria antică, sau spectacolul de teatru – alt traseu spre literatură.

Studiul urmăreşte formarea lor, nu doar instrucţia – la ora de engleză, profesorul propune în fiecare lună de şcoală un principiu, interiorizarea lui se face printr-un eseu ce reflectă felul cum l-a înţeles fiecare, urmând ca în vacanţa de vară fiecare şcolar să-i trimită profesorului o carte poştală cu propriul principiu descoperit din lecturile proprii.

Multe idei le vor veni profesorilor de la noi citind cartea... Şi nu numai profesorilor, ci şi copiilor şi părinţilor. Pasionaţii lecturii ştiu prea bine din romanul „Împăratul muştelor” al nobelizatului William Golding că răul se află în natura umană şi copiii sunt capabili de cruzimi de neînchipuit. „Minunea” de J.R. Palacio vine ca alinare şi încredere în bunătatea care face minuni.

 

R.J. Palacio, Minunea, traducere din limba engleză şi note de Iulia Arsintescu, Editura Arthur (Grupul Editorial Art), 2013, 336 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO