Ziarul de Duminică

Bunul dinozaur (Disney)/ adaptare de Suzanne Francis

Bunul dinozaur (Disney)/  adaptare de Suzanne Francis

Autor: Ziarul de Duminica

05.11.2015, 23:38 593

Arlo este un pui de dinozaur foarte fricos. Hotărât să ducă la bun sfârşit sarcina primită de la tatăl lui, de a captura mica vietate care fură porumbul de la ferma familiei lui, Arlo urmăreşte animăluţul, un pui de om, cu speranţa că va reuşi să-şi dovedească bărbăţia şi să câştige încrederea familiei lui. Dar, când ajung amândoi în mijlocul unui râu, departe de casă, cei doi devin, în mod surprinzător, prieteni. Însoţeşte-i pas cu pas în aventura lor de a găsi împreună drumul spre casă! Acesta este subiectul cărţii care apare la Editura Litera în această săptămână. La sfârşitul lunii viitoarea, cartea va fi ecranizată.

Peter Sohn, regizorul filmului „Bunul dinozaur”, despre Arlo, Apatosurus-ul  gigantic, căruia i se face inima cât un purice… din te miri ce:
„De când s-a născut, lui Arlo i-a fost frică de lume. Iubeşte distracţia şi e foarte hotărât şi dornic să-si ajute familia. Dar e speriat. Frica îl ţine în loc, frica îl trage inapoi”.

Sohn despre Spot, băieţelul micuţ si fragil, dar cu o inimă de leu:
„De la inceput, Spot este opusul lui Arlo. E tenace, curajos, descurcăreţ ca un animal crescut în sălbăticie. Filmul e povestea unui băiat şi a câinelui său  – numai că în povestea noastră, băiatul e un dinozaur şi câinele e un băiat.”

Filmul îl aruncă pe Arlo în nişte ţinuturi vaste, într-o sălbăticie neatinsă, care îl obligă să-şi confrunte temerile. Peisajul maiestuos şi adesea intimidant ajunge să îl copleşească pe Arlo. Natura poate intimida pe oricine. Inclusiv un ditamai dinozaurul.

Realizatorii au pornit de la ideea că până şi un dinozaur impozant se poate simţi mic şi insignifiant dacă e pus în decorul potrivit. Împrejurimile sălbatice îi intensifică temerile lui Arlo. „Are multe de înfruntat, are multe de depăşit” spune Sohn. „Tatăl său a ştiut dintotdeauna că e capabil de mult  mai mult, dar va fi nevoie de această călătorie emoţionantă pentru ca şi Arlo să-şi dea seama de asta.”

De-a lungul drumului, Arlo întâlneşte creaturi de tot felul, inclusiv o familie de T-Rex. Toate contribuie la evoluţia sa. Dar prietenia lui cu Spot are cel mai mare impact. Sohn adaugă: „Legătura ce creşte între Arlo şi Spot îl ajută pe Arlo să-si înfrunte temerile şi să depăşească marea confruntare cu  natura.”

Asteroidul n-a mai lovit Pamântul, dar „Bunul dinozaur” loveşte cu  siguranţă cinematografele, propagând valuri de emoţie, umor şi aventuri, începând cu 27 noiembrie.

 

Bunul dinozaur. Povestea filmului

Cu şaizeci şi cinci de milioane de ani în urmă, un asteroid gigantic a străbătut spaţiul cosmic către planeta noastră, ameninţând să lovească Pământul. Dar, chiar înainte de a se ciocni de planeta albastră, s-a transformat într-o minge de foc şi apoi – Fssssst! – a dispărut.

Milioane de ani mai târziu, viaţa pe Pământ a luat o întorsătură neaşteptată. Dinozaurii n-au dispărut, ci au devenit fermieri.

Henry şi Ida erau doi apatozauri care locuiau la o fermă de la poalele Muntelui Gheară Canin. Familia lor avea să se mărească în curând, aşa că cei doi munceau bucuroşi în aşteptarea evenimentului. 

Într-una din zile, în timp ce lucra la câmp, Henry a auzit un strigăt: „Gata, se întâmplă!“

Henry şi Ida au aşteptat nerăbdători lângă cele trei ouă cu coaja spartă. Din primul ou a ieşit o fetiţă, pe care au numit-o Libby. Al doilea a fost un băieţel, care a primit numele Buck. Dar înăuntrul celui mai mare ou era un dinozaur micuţ, prea speriat să iasă.

- Bună, Arlo, l-a încurajat tatăl, mândru nevoie mare.

 

(...)

 

 Arlo încercă să se caţăre pe stâncă, ca să ajungă la băieţel.

– Vino încoace! ţipă Arlo.

Dar, când copilul se apropie de el, Arlo urlă înspăimântat:

– Pleacă de aici!

Băieţelul îi aruncă lui Arlo praf în ochi, apoi o luă la fugă.   

În vârful stâncii, Arlo privi în zare, încercând să cuprindă cu privirea întinderea sălbatică.

– Unde e casa mea? se întrebă el cu voce tare.

Muntele Gheară Canin nu se vedea nicăieri şi, cu excepţia râului, nimic nu părea cunoscut. . . Atunci Arlo îşi aminti cuvintele tatălui său: „Dacă găseşti râul, o să găseşti şi drumul spre casă.

 

Din volumul în curs de apariţie la Editura Litera junior. Ilustraţii: Disney Storybook Art Team. Adaptare: Suzanne Francis

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO