Ziarul de Duminică

Cabala şi poveşti de iubire/ de Stelian Ţurlea

Cabala şi poveşti de iubire/ de Stelian Ţurlea
03.03.2011, 23:45 146

Geert Kimpen este un scriitor belgian, născut în 1965. A urmatcursurile de regie ale Universităţii de Arte din Amsterdam, s-aarătat de la început pasionat de Cabala, din 1990 trăieşte înOlanda. E autor de piese de teatru şi cabaret şi scenarist pentruteleviziune. Romanul de faţă este debutul său în literatură, din2006. E un roman ajuns bestseller şi tradus în peste cincisprezecelimbi.

Cartea pleacă de la întâmplări reale, petrecute în veacul alXVII-lea, când a trăit Hayim ben Joseph Vital (1543-1620), un rabinale cărui scrieri au avut un mare impact în lumea evreilor, care astudiat alchimia, apoi Cabala, cu rabinii Cordovero şi Isaac Luria,a ajuns vestit de tânăr, a fost invidiat şi nevoit să se refugiezeo vreme în Egipt, de unde a revenit la Ierusalim apoi la Damasc, deunde scrierile şi înţelepciunea sa iradiau spre toate zările. Pescurt, un rabin care a dus şi o viaţă aventuroasă. Mare partedintre personajele apărute în viaţa reală a lui Hayim Vital şi dinîntâmplările sale de viaţă apar în cartea lui Kimpen, scăldateîntr-o atmosferă exotică şi pilnă de mister.

La moartea maestrului său, Cordovero, tânărului Hayim Vital, celmai ambiţios dintre discipoli, îi revine o misiune stranie: aceeade a deveni scribul lui Iţac Luria, un străin misterios sosit dinEgipt în micul Ţefat din nordul Galileii, loc în care trăiesc şistudiază interpreţi renumiţi ai Cabalei. Primele lecţii primite dela noul său mentor îl entuziasmează, căci tânărul visează săreunească într-o singură carte accesibilă toată învăţătura dinCabala. Pe parcursul iniţierii sale, Hayim are de ales întreiubirea pătimaşă pentru Francesa, senzuala fiică a lui Iţac Luria,şi calea austeră a înţelepciunii.

Chiar şi această scurtă prezentare care aparţine editurii neconvinge că romanul poate fi citit pe mai multe paliere. Unul estecel istoric, să urmăreşti evoluţia unor personaje care chiar autrăit, obiceiuri şi atmosferă de sfârşit de Ev Mediu, viaţă aevreilor şi a Orientului Apropiat în general. "Cabalistul" e ocarte istorică remarcabilă. Mai poate fi citit ca încă oreprezentare a obsesiei evreilor de a-şi găsi calea şi a reveni pepământurile sfinte lor. "Găsirea Chivotului, după care istoria seva schimba pe vecie." Cele mai multe dintre personajele principaleau această obsesie. Romanul mai poate fi citit ca unul de dragoste,povestea iubirii nefericite a rabinului Hayim Vital şi a preafrumoasei Francesa fiind emoţionantă. "Alegând-o pe Francesa,alegea o viaţă fără Cabala. Alături de ea avea să guste viaţaadevărată. Nu o viaţă plină de cifre, litere ebraice şi putericosmice, ci o viaţă obişnuită." Dar iubirea se sfârşeşte nefericit.Mai poate fi citit romanul ca unul de iniţiere, chiar şi cel care efamiliarizat cu problemele spirituale ale lumii evreeşti şi cuCabala găsind idei de interes asupra cărora poate medita. Carteaare 72 de capitole, fiecare purtând unul dintre numele luiDumnezeu, despre care se tot vorbeşte în roman, nume care, rostiteîntr-o anumită ordine, compun numele cu neputinţă de rostit al luiDumnezeu. Iar fiecare discuţie despre problemele pe care le ridicărostul omului în lume este un tur de forţă.

Toate aceste căi de lectură fac, la un loc, ca romanul să fiecomplex şi să-şi ţină cititorul în priză. Pentru cel care vrea maimult, sunt motive suficiente de satisfacţii. Mai ales căromancierul ştie că pună o surdină eventualelor exaltări: "Nu esteacum vremea Şehinei (partea lui Dumnezeu care reprezintă iubireanecondiţionată - n.n.). Câtă vreme oamenii se vor ucide între eidin pricina credinţei, dovedesc că nu au înţeles esenţa profundă aCreaţiei. Faptul că suntem cu toţii o singură fiinţă. Sper ca dincărţile pe care le voi scrie să-i aduc pe oameni mai aproape deziua în care le-o voi putea arăta pe Şehina. Dar mi-e teamă căacest lucru va mai dura încă sute de ani." Deocamdată, lasă să seînţeleagă autorul, au rămas scrierile lui Hayim Vital.

Geer Kimpen - Cabalistul, Editura Humanitas fiction,colecţia Raftul Denisei. Traducere din neerlandeză de ValentinaŢîrlea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO