Ziarul de Duminică

Călătoria ca pretext/ de Ziarul de duminică

Călătoria ca pretext/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.04.2015, 23:51 98

Celor cărora le plac călătoriile numele lui Sergiu Selian le este familiar. Este unui dintre cei mai împătimiţi scriitori călători, autor al volumelor Călător prin Armenia (Ararat, 2000), La telefon, Australia! (Equator, 2003; Universal Dalsi, 2005), În direct, Australia! (Equator & Vergiliu, 2006), Destinaţia: Australia (Policrom, Ararat, 2011). Mai este şi autorul unei cărţi capitale pentru comunitatea armeană – Istoria unui genocid îndelung ignorat (trei ediţii, ultima la Ararat, 2010). Cine este Sergiu Selian?

Este unul dintre cei mai cunoscuţi armeni din România. S-a născut în 1943, la Constanţa. A urmat cursurile Facultăţii de construcţii Civile, Industriale şi Agricole (din cadrul Institutului de Construcţii din Bucureşti). A lucrat ca inginer-proiectant, apoi a fost critic de film şi ziarist. În perioada ianuarie-aprilie 1990, este reprezentant al Uniunii Armenilor din Romania în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţi­onale. Sergiu Selian este cel care a avut iniţiativa reînfiinţării Uniunii Armenilor din Romania. 

Din 1995, se stabileşte în Australia, unde contribuie la activitatea culturală a comunităţilor armene şi române din Melbourne; în perioada ianuarie-octombrie 1997, a redactat şi editat revista românească (cu apariţie lunară), Hora, între anii 1997 şi 1999, a fost redactor la revista armenească Nor ţain; totodată, este colaborator activ la săptămânalul de limba armeană, Armenia , din Sydney.

 

De curând a publicat la Editura Integral o nouă carte de călătorii – Nicăieri în Australia.

Ce poate oferi o carte de călătorii cuiva interesat de drumeţie, în plus faţă de drumeţia ca atare? – se întreabă autorul în prefaţa cărţii. Nu foarte mult, dar ea deschide o lume paralelă cu care cititorul ar avea la îndemână un termen de comparaţie pentru realitatea nemijlocit cunoscută. „Cartea de călătorii ideală ar trebui să fie ca o povestire poliţistă, în care te afli în căutarea unui lucru“, afirma undeva, parcă dând o soluţie, scriitorul american Christopher Isherwood. Spre deosebire de cartea poliţistă, însă, s-ar putea să nu găseşti lucrul căutat şi uneori ar fi mai bine aşa, ca să te desfeţi cu căutarea propriu-zisă şi să amâni găsirea pentru o altă călătorie. De aceea, cartea de călătorii nu trebuie să ofere toate dezlegările, ci să lase lectorului-turist plăcerea de a le găsi personal, măcar o parte, la faţa locului. Aş zice că mai aproape de cartea poliţistă, în cartea de călătorii este enigma pe care o reprezintă destinaţia călătoriei. Nu devoalarea ei ar trebui să fie scopul cărţii de călătorii, ci, ridicând doar un colţ al vălului, incitarea la descoperirea unor pagini noi, ceea ce i-ar prilejui cititorului bucuria contactului cu ineditul. De aceea, probabil, nu există ghiduri de turism perfecte. Cât despre cartea de călătorii, ca să revenim la ea şi să încheiem cu ea, dar numai pentru a o prefaţa pe cea conţinută în rândurile care urmează, deci orice carte de călătorii, inclusiv aceasta, este o iluzie că ne putem însuşi o lume care nu ne aparţine. De aici – satisfacţia pe care ea o transmite la lectură, dincolo, mult dincolo de faptele, numele şi datele seci din istoriile însoţitoare inevitabile ale desfăşurării descriptive a unor locuri visate, tânjite, plănuite...

Cele peste 400 de pagini cuprind note de călătorie pe tot globul, doar în Australia nu, cum spune şi titlul  – „Din vestul Americii de Sud în vestul Europei occidentale”, „Europa în diagonală”, „O escală neprogramată”, „Un itinerar francofonic”, „O raită prin Asia de Sud-Est”, „America în doi timpi”, „Escală într-un viitor fabulos”(Dubai), „Revenire la obârşie”, „Continentul din vecini”, „Salt de la pol la ecuator”. Note de călător, cu informaţii nenumărate, dar şi vise. Călătorie plăcută!

 

Sergiu Selian, Nicăieri în Australia, editura INTEGRAL

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO