Ziarul de Duminică

Călătoriile unui poet/ de Stelian Ţurlea

Călătoriile unui poet/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

10.03.2016, 23:52 32

Mircea Petean

La drum!

Editura Limes

Ciudată carte, amestec de note de călătorie, mici eseuri, poeme în proză. Cu amintiri, literare cu deosebire, şi remarcabile portrete. Călătoriile se înşiruie în ţară şi în afara ei: în Oaş, de la Cluj la Slobozia via Piatra Neamţ, în Danemarca, pe Vasăr, în Maramureş, Vietnam, Dej, Gorj, Liguria, Slovacia, Barcelona, Genova, Ciociaria, multe alte locuri. Nu lipsesc, evident, Bucureştii, unde e „nebunie, circ, scandal”. Drumurile lui Mircea Petean stau sub semnul lui Milarepa: „Să fii neobosit în iubirea de călătorie e bucurie.”

Mai mult decât o carte de călătorie, deşi este şi asta, „La drum!” e un portret al  autorului însuşi, „un solitar sociabil” cum se descrie, care iubeşte singurătatea, dar  şi ieşirile la iarbă verde şi sărbătorile citadine, cu prieteni nenumăraţi pe care-i tolerează, iubeşte şi descrie, gata să se adapteze cu uşurinţă oricăror obiceiuri, din oricare parte a lumii, care a citit mult şi continuă să citească şi în călătorii şi pentru care, ca atare, orice peisaj, aşezare, cascadă, val înspumat şi în general aproape orice vede e urmat de amintiri livreşti, sau e filtrat prin asemenea amintiri. În acelaşi timp, departe de a fi aride, aproape toate notările sunt străbătute de fior poetic, pentru că, aşa cum spunea la Râmnicu Vâlcea, când a primit un premiu, în urmă cu câţiva ani, „Nu ştiu ce e poezia, dar ştiu că poeţii sunt sare din lacrima  umanităţii.”

„La drum!” e o carte în care sunt menţionate amănuntele de ordin existenţial ale  fiecărei călătorii. Cititorul e convins că din multe s-au născut mai târziu texte literare. Aşa cum, uneori, texte literare s-au născut chiar în timpul călătoriilor, în pauze de răsuflare, câte un haiku îndeosebi.

Călătoriile, dar şi cartea sunt nu doar fermecătoare, ci şi cu rost, instructive.

Cum altfel ar fi putut arăta notele de călătorie ale unui poet? Care, pe deasupra, cum insistă el însuşi, se comportă ca un sentimentalopitecus?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO