Ziarul de Duminică

„Când tăcem, suntem dezagreabili. Când vorbim, suntem ridicoli”/ de Ziarul de duminică

„Când tăcem, suntem dezagreabili. Când vorbim, suntem ridicoli”/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

26.10.2012, 00:00 145

Viaţa Hertei Müller în fotografii şi obiecte

Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Muzeul Nobel organizează pe 20 noiembrie, la ora 18.00, programul "Când tăcem, suntem dezagreabili. Când vorbim, suntem ridicoli", despre literatura de limbă germană din România. Denumirea evenimentului este inspirată din romanul Animalul inimii de Herta Müller (foto 1).

Programul va avea loc în sala de festivităţi a Academiei Suedeze, avându-i ca invitaţi pe laureata Premiului Nobel pentru Literatură Herta Müller, scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner, criticul literar Monica Nagler şi actriţa Stina Ekblad. Discuţia se va purta în limba germană şi va fi tradusă în suedeză de Elisabeth Geiger-Poignant. Pentru acest program, reputata traducătoare Aimée Delblanc a tradus în limba suedeză o selecţie din scrierile luiRolf Bossert, Roland Kirsch, Anemone Latzina, Johann Lipett, Oskar Pastior, William Totok, Richard Wagner şi Ernest Wichner.

Evenimentul este organizat cu ocazia expoziţiei "Podoaba rece a vieţii", deschisă la Muzeul Nobel din Stockholm până pe 27 ianuarie 2013. "Podoaba rece a vieţii" este o expoziţie itinerantă care documentează, în fotografii şi obiecte, viaţa Hertei Müller şi a membrilor Aktionsgruppe Banat. Expoziţia a fost concepută de Literaturhaus din München şi itinerată până în prezent în mai multe oraşe din Germania. Muzeul Nobel a decis să prezinte această expoziţie la sugestia ICR Stockholm.

Filme suprarealiste la BIEFF

Centrul Pompidou - muzeul naţional de artă modernă din Paris - oferă publicului român acces la impresionanta sa colecţie de film, prin programul special prezentat la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF 2012. Câteva dintre cele mai importante capodopere cinematografice ale avangardei suprarealiste, filme ce încă influenţează practicile vizuale experimentale, vin la BIEFF într-o prezentare unică. Centrul Pompidou este unul dintre cele mai importante muzee de artă modernă din lume şi deţine una dintre cele mai impresionante colecţii de film: peste 1300 de filme, ce acoperă mai mult de un secol de cinema şi artă vizuală, începând cu Voyage dans la lune de Georges Méliès (1902) până în prezent, reflectând practici cinematografice experimentale dezvoltate în afara cinema-ului mainstream. Centrul Pompidou se alătură astfel demersului educaţional al BIEFF, oferind publicului bucureştean o incursiune inedită în universul oniric, plin de umor şi surprinzător de actual al avangardei suprarealiste, prin programul special realizat de curatorul colecţiei, Philippe-Alain Michaud. Amintim, dintre cele mai importante pelicule care vor fi proiectate:Un chien andalou(foto 2 - rezultat al colaborării lui Luis Buñuel cu Salvador Dalí), La coquille et le clergyman (cu un scenariu de Antonin Artaud, regie Germaine Dulac) sau filmul inspirat de un poem de Robert Desnos,L'etoile de mer al lui Man Ray.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO