Ziarul de Duminică

Capodoperele nu se ascund niciodată/ de Remus Andrei Ion

George Catargi (1894-1963), "Privind la vitrine", semnat dreapta jos cu negru, ulei pe placaj, 20 x 16 cm. Licitat de la 1.155 la 6.000 de lei în 2004
17.02.2011, 23:38 200

Cum ar arăta piaţa de artă fără liderii Alis (prima casă delicitaţii), Goldart (primul loc unde s-au promovat lucrărileartiştilor în viaţă) şi Artmark (cea mai promovată şi bogată casăde licitaţii din România)?

Colecţionarii sunt primii care s-ar descurca. Apoi negustorii.Într-o listă cu 50 de tranzacţii de pe piaţă considerate recorduride autor în 2010, apar şi alte case de licitaţii-galerii în afaracelor trei lideri: Căluşari, Quadro, Colors Art. În plus,colecţionarii îşi caută "prada" şi la Monavissa sau AraArt. Existăcase de licitaţii de artă şi la Oradea, şi la Cluj. Pallady, Baba,Tonitza sau Petraşcu se vând şi în alte colţuri ale ţării, nu doarîn centrul Capitalei. Iar tranzacţii spectaculoase pot avea locoricunde există colecţionari interesaţi.
George Catargi, de exemplu, are două vânzări spectaculoase peaceeaşi temă, la Alis şi la AraArt, la o distanţă de şase ani!"Privind la vitrine" şi "Vagabonzii" sunt lucrări-surori. Doiadolescenţi surprinşi din spate privesc printr-o vitrină... În2004, prima varinată a lucrării, "Privind la vitrine", ulei peplacaj, de dimensiuni mici, 20 x 16 cm, se vindea la Alis cu60.000.000 de lei vechi. Dar licitaţia pornise de la doar11.550.000 lei vechi. O compoziţie asemănătoare s-a licitat recentşi la AraArt: "Vagabonzii", ulei pe pânză lipită pe carton, dedimensiuni ceva mai mari, 61 x 82, s-a adjudecat cu 27.000 lei dupăce s-a pornit de la 6.800 lei.
La aceeaşi licitaţie s-au mai cumpărat desene de Ciucurencu(1.500 lei), Baba (3.200 lei), picturi de Ghiaţă, Spiru Chintilă,Vasile Grigore, Cheller, Mutzner etc. Printre superlativele aceleilicitaţii s-au numărat Aurel Ciupe, "Peisaj", un ulei licitat de la2.500 la 6.500 lei, sau Iosif Steurer, "Asfinţit", piesă careaproape că şi-a dublat preţul, un caz excepţional, la 11.000 lei .Liderul licitaţiei a fost Ion Ţuculescu - "Mongolul", o lucrarecare a fost şi în oferta altor case de licitaţii, iar acum s-acumpărat cu 76.000 de lei plus taxe.
Monavissa, cu licitaţii ocazionale, are din când în când înoferte şi vinde picturile lui Mihai Sârbulescu. Cea mai recentăpiesă din ofertă a fost "Peisaj de toamnă", adjudecat cu 2.400lei.
"Liga mică", dacă s-ar putea spune aşa, de pe piaţa de artăare în palmares cel mai scump Maxy, "Trei muzicieni", licitat laOradea (110.000 euro la Căluşari), cel mai scump Perahim (ColorsArt, care promovează pe linia Bucureşti-Paris lucrări de avangardă)şi o listă cu artişti transilvăneni promovaţi exclusiv la Cluj prinQuadro. Toate aceste galerii-case de licitaţii au şi pagini deinternet active.
Ocolind linia prea aşteptată a "capodoperelor" consacrate,merită promovată licitarea la Alis a unei lucrări de GeorgetaNăpăruş, la Goldart a trei lucrări în cheie postimpresionistă:Mutzner - "Pe terasă la Balcic", Michaela Eleutheriade - "Sat demunte" şi Ipolit Strâmbu - "Interior în casa artistului". Artmarkare o licitaţie cu patru titluri sau patru licitaţii în aceeaşiseară, unde debutează şi oferte de vinuri de colecţie şi artădecorativă.
Artalicitata.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO