Ziarul de Duminică

Capodoperele se înmulţesc, e criză/ de Remus Andrei Ion

Capodoperele se înmulţesc, e criză/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion

02.12.2010, 23:27 157
Un tablou pe care marele Grigorescui l-a dedicat soţiei sale înaintea căsătoriei a revenit înlicitaţie la Alis de Sf. Andrei, pe 30 noiembrie. Reprezintă pur şisimplu nişte mere, "Mere roşii". Este o lucrare în ulei pe lemncare apare într-o fotografie de atelier aleasă de Alexandru Vlahuţăîn monografia sa. Este o pictură cu o istorie importantă, de oanume intimitate.
Tot Grigorescu şi tot Vlahuţă aparîntr-o istorie Artmark: pictura "Panseluţe", ulei pe pânză deaceastă dată, are pe spate menţiunea olografă "Cumpărat laexpoziţia Grigorescu de la Ateneu, vânzător Vlahuţă". Pictura areun palmares important, aşa că nu prea mai contează de ce o fivândut Vlahuţă tocmai această lucrare. Acum, "Panseluţele" au fostînscrise într-o licitaţie cu titlul extraordinar, exagerat,provocator "12Ă1 capodopere impresioniste şi postimpresioniste dincolecţii particulare". Un alt Grigorescu s-a licitat la Goldart pe21 noiembrie, "Casa din Văleni", ulei pe pânză cu autentificarealui Steriadi. Preţurile? De la evaluări de 120.000-140.000 de leipână la o adjudecare de 115.000 de euro! Saltul de preţ este uriaşşi ţine, pe moment, doar de notorietatea fiecărei case de licitaţiiîn parte. Cumpărătorii au dreptul să îşi caute şi să îşi aleagă nudoar lucrările preferate, ci şi partenerii cu care să îşi"fortifice" colecţia.
Pornind de la titlul licitaţieiArtmark, şi de la faptul că toate cele 13 "capodopere" au fostadjudecate, rezultă că piaţa de artă s-a fragmentat radical,Artmark şi restul. Doar acestă casă de licitaţii a ales ca soluţiede marketing să vândă direct şi exclusiv capodopere într-olicitaţie, altfel picturi de Bălţatu, Schweitzer-Cumpăna, Mützner,Ştefan Dimitrescu (în maniera Toulouse Loutrec), Theodorescu Sion,Lucian Grigorescu, Petraşcu, plus "Panseluţele" lui NicolaeGrigorescu şi "cel mai mare tablou semnat Tonitza" de "un metrupătrat", "Golgota". Licitatorii, investitori şi colecţionari, şi-auadjudecat lucrări de la 5.500 (Mützner - "Sevilla") şi 7.500 (AdamBălţatu - "Roadele pământului") la 125.000 euro, pentru "Golgota"lui Tonitza. Mützner, cu 4 picturi, a avut cea mai mare oscilare,de la 5.500 euro la 46.000 euro pentru "Legendă antică", o pânzăcare a mai fost în licitaţii.
Dacă preluăm ideea"capodopereleor", putem spune că a fost un sezon plin. Goldart alicitat o lucrare rafinată a lui Vermont - "Plimbare în pădure"(sub 5.000 de euro), Adam Bălţatu - "Cârciumă la mahala" (cuestimare de 13.000 lei), Pallady - "Natură statică cu bujorisălbatici" (estimare 150.000 lei), Ressu, G. Verona, Steriadi (undesen în creion), Artachino, Magdalena Rădulescu, Pacea, plus unKimon Loghi romatic şi melancolic: "Velier în golf". Alis a oferitla mijlocul lui noiembrie lucrări importante de Kimon Loghi -"Toamna în parc" (4.600 lei), Iser - "Spaniola" (24.000 lei),Schweitzer Cumpăna - "Femeie şezând" (20.000 lei), Bălţatu "Peisajrural", Ressu - "Semănători" (36.000 lei), Vermont, ŞtefanDimitrescu - "Margine de oraş" (35.000 lei), Catargi, IonMusceleanu, Mützner, Aman, Tonitza, Baba, Niculiu. Pe 30 noiembrie,Alis a avut o listă deschisă de "Merele roşii" ale lui NicolaeGrigorecu plus Eustaţiu Stoenescu - "Colţ de atelier", prezentatăexagerat ca o copie după Grigorescu, este doar o replică, un studiuprobabil, Schweitzer Cumpăna - "Peisaj din Hydra" (1929), AlexandruCiucurencu, George Catargi, o serie de lucrări grafice Dărăscu,Pallady, Aman, Cheler, Vermont, Iser plus picturi interesanteNegreni, Pacea, Alin Gheorghiu, Georgeta Năpăruş, Florin Niculiu,Petre Velicu şi mulţi alţi artişti cu cote din zona de mijloc atopurilor...
Este interesant că, de multe ori,operele scumpe nu se cumpără atât de uşor precum lucrări mailejere, mai simple sau ale artiştilor care nu au intrat în seriarelativ scurtă a celor cu "cotă", căutaţi. În acelaşi timp, însă,investiţia într-o operă importantă, cu preţuri de mai multe zeci demii de euro, aduce în timp relativ scurt câştiguri mai mari decâtîn cazul lucrărilor de câteva mii de euro.
Excepţională a fost licitaţia desculptură organizată de Artmark tot la Palatul Ghika, după vânzarea"capodoperelor". 69 de piese, bronz, piatră, lemn, desen, metal,porţelan şi materiale mixte. Jalea, Medrea, Apostu, Chipăruş,Celine Emilian, Miliţa Petraşcu, Ion Vlad, Anghel, Ladea, Zidaru, opleiadă de artişti europeni plus tineri sculptori români. După ceAlis a ajuns la contraperformanţa de a avea licitaţii fără niciopiesă de sculptură, la relativ puţină vreme de la seria derecorduri Irimescu, Anghel, Oscar Han, piaţa de sculptură intraseîn anonimat. Doar sporadice vânzări importante au mai fost laGoldart, cu piese ale artiştilor în viaţă. Este interesantă miza pecare a ridicat-o Artmark. De la picturile de peste 100.000 de euro,sculptura abia trece pragul de 10.000 de euro cu un bronz Medrea -"Copil cu ţestoasă" (11.000 euro) şi unul de Mac Constatinescu -"Danaida" (10.500 euro). Este important şi că multe dintre piese autrecut peste estimarea superioară anunţată de organizatori.Licitaţia de sculptură nu a fost doar un experiment, ci a provocatîntr-un fel şi o selecţie a autorilor, fără Ion Irimescu, Guguianu,Jean Pârvan, Oscar Han, şi alţi autori care au o anumită istorie depiaţă, dar pe seama cărora au circulat şi multe intrigi care facrău palmaresului unui artist.
artalicitata.blogspot.com
În imagini: 1. Nicolae Grigorescu -"Panseluţe", ulei pe pânză, 47 x 29 cm, semnat dreapta jos, cu roşuşi, suprapus cu roz, Grigorescu; datat dreapta jos, curoşu, 1878. Adjudecat:115.000 euro; 2. Samuel Mützner - "Legendă antică", ulei pe pânză,130 x 256 cm, semnat şidatat stânga jos, cu negru, S. Mutzner, 1929. Adjudecat: 46.000euro; 3. Nicolae Tonitza - "Golgota", ulei pe pânză, 96 x 96 cm,semnat dreapta sus, cu brun, Tonitza. Adjudecat: 125.000 euro; 4.Kimon Loghi (1873-1952) - "Velier în golf", ulei/pânză, semnatstânga jos, 49,5 x 64,5 cm. Estimare 12.500-14.000 lei; 5. AdamBalţatu (1899-1979 ) - "Cârciumă de mahala", ulei/carton, semnatdreapta jos, 35 x 45,2 cm. Estimare 12.500-13.000 lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO