Ziarul de Duminică

Cartea Apocalipsei identităţii naţionale/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

13.02.2015, 00:03 136

Sandra Newman, Howard Mittelmark

Cum să nu scrii un roman

Arta greşelilor

Editura Baroque Books & Arts

Traducere din limba engleză de Bogdan-Alexandru Stănescu. Un ghid esenţial al celor mai răspândite greşeli comise de marile speranţe ale literaturii. Howard Mittelmark şi Sandra Newman demonstrează cu umor cum toate aceste greşeli reuşesc să mutileze un text. Howard Mittelmark a lucrat pentru agenţi literari şi editori de carte sau de presă, în diverse funcţii editoriale. Sandra Newman este autoarea celebrului volum Lit Kit, o modernă şi non­conformistă istorie a literaturii universale.

 

Simona Ardelean

Flăcări, foc, arderi interioare în raportul verbal-vizual

Eseuri despre artă şi literatură

Editura Adenium

Colecţia Punct.ro debut. Volumul este câştigătorul Concursului de Debut „Adenium START”, secţiunea Eseu, organizat de Editura Adenium în anul 2014 şi conţine eseuri despre artă şi literatură ce constituie un periplu literar şi vizual ghidat de o evoluţie tematică realizată pe antiteze: flăcările spiritualizate ale lui El Greco şi cele negre, demonice ale lui Goya sau eliberarea sugerată de Rodin prin nerăbdarea formelor create şi deplina lor revărsare în extaz senzual la Gauguin. Eseurile presupun atenta observare a unei perechi pictor (sculptor) – scriitor (poet), motiv pentru care fiecare dintre formele de exprimare vizuală este pusă în corespondenţă cu cel puţin un text literar care o reflectă.

 

Michael Connelly

Avocatul din limuzină

Editura RAO

Este un roman din seria Mickey Haller, al unsprezecelea de acest autor publciat de Editura RAO. Autorul, care s-a apucat de scris după ce a descoperit cărţile lui Raymond Chandler, a publicat 27 de romane şi a fost vreme de doi ani preşedintele Asociaţiei Mystery Writers of America. Cartea de faţă e un thriller complex despre un foarte bun avocat mereu pe drumuri, Mickey Haller, care foloseşte bancheta din spate a maşinii sale marca Lincoln drept birou, îi apară pe cei de la periferia societăţii şi, ca atare, e dispreţuit de poliţişti. Publicat în 2005, romanul a fost adaptat cu succes pentru televiziune în 2011.

 

Mihai Sin

Ispita izbăvirii

Editura Nemira

Este ultimul roman al lui Mihai Sin, apărut postum (autorul a murit cu trei săptămâni înaintea lansării cărţii, motiv pentru care nu puţini comentarori au scris că ar fi o carte-testament). Sin vorbeşte de viciile societăţii în care trăim şi despre distrugerea fiinţei naţionale, care începe prin distrugerea limbii („limbile popoarelor mici vor dispărea. Foarte mulţi tineri naivi, dar şi snobi mai copticei vorbesc deja un soi de romgleză”). „Ar trebui create noi instituţii – mai scrie Mihai Sin –, să apară noi forţe, care să reprezinte calea lui Dumnezeu. Dar iarăşi: cine şi cum anume, când omenirea pare să nu mai producă anticorpi care s-o apere de forţele Răului? (…) Căutăm cu disperare răspunsuri concrete şi soluţii, pentru a nu asista neputincioşi la distrugerea spiritului şi genei naţionale identitare.”

 

Irene Nemirovsky

Suita franceză

Editura Polirom

Traducere din limba franceză de Nicolae Constantinescu. Volum apărut în coeditare cu Editura Hasefer. Romanul a fost considerat de la început un fenomen editorial, descoperit la mai bine de şaizeci de ani după ce a fost scris şi care a inspirat scenariul unui film în curs de apariţie pe marile ecrane. În iunie 1940, nazistii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Urmărind exodul din Paris şi periplul prin ţară al câtorva personaje – o familie de burghezi înstăriţi, una de mici funcţionari, un soldat rănit în luptă, o dansatoare până atunci protejată de amanţi sus-puşi  –, romanul este tabloul unei societăţi în derivă. Autoarea a murit la Auschwitz, în 1942.

 

Rosa Ventrella

Onorabila veneţiană

Editura Allfa

Traducere din limba italiană şi note de Alexandra Blăgoi. O pasionantă reconstituire romanescă a personalităţii unei mari curtezane şi poete a secolului al XVI-lea. Într-o Veneţie libertină, dar mereu înspăimântată de spectrul pedepsei divine, Veronica Franco îşi începe cariera de curtezană. Înzestrată cu o frumuseţe şi o inteligenţă ieşite din comun, tânăra pătrunde cu uşurinţă în cercurile elitei veneţiene, subjugând dogi, negustori bogaţi şi chiar şi capete încoronate. În scurt timp, devine cea mai cunoscută şi mai căutată dintre curtezane, stârnind deopotrivă pasiuni răscolitoare şi duşmănii înveninate. Când ciuma loveşte Veneţia şi Inchiziţia începe să caute vinovaţi, faima Veronicăi se întoarce împotriva ei, iar curtezana e nevoită să facă o alegere dificilă, care îi va schimba destinul pentru totdeauna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO