Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA/ O biserica de hartie

CARTEA DE ARTA/ O biserica de hartie
09.02.2010, 14:37 174
Chris Tanasescu, GrigoreNegrescu
Hermaia
Editura Vinea
"dau pagina/ si incerc saghicesc din fragmentul/ la care am nimerit/ cam cand o s-apari/ sidaca iti place ce-am scris pana aici/ desi poate tu nici n-ai bagatde seama/ tot ce s-a scris inc-o sa se scrie/ (dar poti tu oare sama uiti cu-adevarat)/ caci altfel cum ar fi putut s-apara/ carteaasta/ de n-ar fi fost intai biserica de-aici/ asa ca ma aplec dinnou asupra paginilor ei..."
E un mic fragment din poemulintitulat chiar "Hermaia", inclus in masivul volum "Hermaia",tiparit anul trecut de Editura Vinea, in colaborarea cu EdituraNoriel Maxim si Fundatia Margento. Despre poetul Chris Tanasescu sidespre cartea aceasta a scris pe larg, in urma cu cateva saptamani,la rubrica sa, Antonio Patras. Chris Tanasescu e un poetnonconformist, despre care acelasi Antonio Patras scrie pe copertavolumului ca e "format la scoala melancoliei si a studiului erudit,iubitor de aliteratii savante, in ideea ca versul trebuie sa prindaceva din muzica sferelor, cititor pasionat de Beowulf si GrigoreUreche, de patristica si literatura oculta, ezoterica, doctor infilologie la universitatea bucuresteana cu o teza absolutformidabila despre poezia rock, lider al trupei Margento, showmancu personalitate magnetica, ridicand mereu salileinpicioare."
Volumul despre care vorbim (altreilea al poetului) este insotit de "o nota de subsol de o.nimigean", de fapt o prezentare care incepe chiar in subsolulpaginii... 43! Nu ma voi mai opri asupra versurilor poetuluinonconformist, care ii pot descumpani pe criticii de poezie, cumsustinea un tanar critic, ci voi insista in cateva randuri asupragraficii volumului, asupra caruia mai nimeni nu s-a oprit, desieste atat de evident ca e o carte realizata incolaborare.
Grigore Negrescu este un pictoravangardist, membru al trupei Margento (care e "un creuzet alartelor, o reunire a poeziei, picturii si muzicii, care cresc unadin alta, se iriga una pe alta si se inspira una pe alta").Poeziile din "Hermaia" au un raspuns in picturile lui GrigoreNegrescu, pe care le-au asteptat sapte ani! Venit din Basarabia,Grigore Negrescu a particpat la mai multe expozitii colective ingaleriile din Bucuresti. Se poate lauda atat cu experiente-limita,cum ar fi spectacolele de "action painting" sustinute in Art JazzClub, in Club A sau in Hanul cu Tei, cat si cu experiente artistice"clasice": pictura de icoane si restaurarile de biserici. Unadintre cele mai cunoscute realizari ale sale este restaurareabisericii de la intersectia Bulevardelor Ferdinand si PacheProtopopescu din Bucuresti.

STELIAN TURLEA (n. 1946) aurmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti,a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO