Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA / Un italian despre comori transilvane

CARTEA DE ARTA / Un italian despre comori transilvane
22.09.2009, 15:11 153
Giovanni Ruggeri
Icoanele pe sticla de la Sibiel
Muzeul Pr. Zosim Oancea
CAEfor
O carte despre icoanele pe sticla din Transilvania: cum s-aunascut, ce semnifica, cum s-au raspandit. Dar si o carte despreextraordinara istorie a unui preot, a unui Muzeu si a unui sat dinRomania. Toate adunate la un loc de un italian nascut in 1962,ziarist si eseist, care a scris mult despre cultura religioasa,filosofie si poezie, care traieste si munceste la Bergamo si careiubeste intr-atat Romania si cultura ei, incat nu numai ca revinefrecvent aici, dar si ramane o buna perioada de timp. Pentruactivitatea lui si promovarea culturii romane in Italia, FundatiaNationala pentru Romanii de Pretutindeni i-a acordat in acest an odiploma de excelenta.
Micul album de fata este prefatat de I.P.S. Dr. LaurentiuStreza, Mitropolitul Ardealului, si postfatat de Pr. Dorin Oancea,profesor de istoria si filosofia religiilor la Sibiu. A fostpublicat in romana si alte patru limbi straine.
Parintele Zosim Oancea a organizat intr-unul din cele mai micisate din Romania, la Sibiel (aflat la aproximativ 20 de km deSibiu), cu sprijinul locuitorilor satului, cea mai mare expozitiede icoane pe sticla. Un muzeu care ofera o panorama detaliata afenomenului artei religioase romanesti. Icoanele provin de laNicula si din nordul Transilvaniei, de pe Valea Muresului, dinzonele Fagarasului si Brasovului, de pe Valea Sebesului si dinMarginimea Sibiului.
Cine a fost parintele Zosim Oancea? S-a nascut in satul Alma,langa Medias, in 1911, a absolvit Facultatea de Teologie dinBucuresti, a fost preot la catedrala din Sibiu, apoi arestat siinchis zece ani la Aiud. A ajuns preot la Sibiel la 53 de ani, dupa15 ani de inchisoare si munca fortata. Muzeul l-a inaugurat in 1971- aproximativ 600 de icoane pe sticla care au intrat de indata inatentia iubitorilor de cultura, satul fiind inclus in circuiteleturistice internationale. Parintele Zosim Oancea a murit in 2005 sieste inmormantat in cimitirul din Sibiel.

"Binecuvantam osardia celor care au ostenit la realizareaacestei lucrari - scrie Mitropolitul Ardealului in prefata -,incantati de viziunea pe care autorul, Giovanni Ruggeri, o aduceasupra icoanei pe sticla si a lucrarii duhovnicesti pe careParintele Zosim si minunata obste din Sibiel au pus-o la dispozitiaculturii crestine europene."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO