Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / De ce a fost incinerat Diavolul lui Giovanni Papini

CARTEA DE ISTORIE / De ce a fost incinerat Diavolul lui Giovanni Papini
21.07.2009, 16:16 212
 

Thomas Cathcart & Daniel Klein

Aristotel si furnicarul merg la Washington
Mic antitratat de abureala politica
Editura Nemira
 
Thomas Cathcart si Daniel Klein au scris "Platon si ornitorincul", carte care, initial, a fost refuzata de patruzeci de edituri, dar, dupa ce a fost publicata in sfarsit, a devenit bestseller si a fost tradusa in peste douazeci de limbi. Cartea de fata este un fel de continuare. Anume, recurgand la bancuri, la caricaturi si la idei ale filosofilor antici, cei doi scriu un adevarat curs de autoaparare in fata dublului discurs politicianist. Sunt pusi sub lupa conducatori celebri, din Antichitate si de azi: Cezar, Condoleezza Rice, Gingis Han, Hilary Clinton, Adolf Hitler, George W. Bush, Dick Cheney, Al Gore, Richard Nixon, Ronald Reagan, Donald Rumsfeld si altii. Titlurile capitolelor vorbesc de la sine: "Strategia discursului inselator", "Strategia <<Ba pe-a ma-tii>>". "Strategia jocului de picioare elegant", "Strategia Star Trek", "Extra Credit", "Dezbaterile". Textul sfarseste cu "biografii selectate ale aburitorilor". Traducere din limba engleza de Adriana Badescu.
 
Nicolae Coande
Revansa chipurilor
Editura Maiastra
 
O antologie de articole aparute, in majoritate, in cotidianul "Cuvantul Libertatii" din Craiova, precum si in cateva reviste de cultura din tara. Prefata de Vladimir Tismaneanu: "Cartea de fata este deopotriva un jurnal de campanie si unul de idei. Inspirat de scrisul bataios-mordant al lui Petre Pandrea, dar si de melancoliile prigonitului I.D. Sirbu, Nicolae Coande stie sa gaseasca acele nuante care fac din comentariul politic un act de creatie deoptriva analitic si sintetic. Se afla in lupta cu impostura neocomunismului fesenist si pesedit, scrie articole memorabile despre Iliescu si metamorfozele prestroikismului de Dambovita, radiografiaza betia de putere a lui Adrian Nastase, dar si egosimul suicidar al lui Emil Constantinescu. Despre variile fatete ale degradarii lui Adrian Paunescu ofera pagini antologice. Nicolae Coande este un dezamagit care refuza sa dispere."
 
 

Giovanni Papini

 

Diavolul

Editura Paralela 45

Sute de carti, poate mii, s-au scris pe acest subiect. De ce inca una? Papini este convins ca cititorii vor gasi in ea idei noi – dar precizeaza: "vor fi noi numai pentru aceia care nu sunt suficient de familiarizati cu filosofia patristica si cu literatura crestina". Cartea de fata inceraca sa dschida un dialog refuzat multa vreme de forurile religioase. Raspunsul Bisericii Catolice: cartea a fost retrasa din librarii si incinerata, iar mai apoi a fost interzisa, Giovanni Papini fiind excomunicat. Traducere de Ionut Radulescu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO