Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Basarabia, poem romanesc

CARTEA DE LITERATURA/ Basarabia, poem romanesc
03.03.2010, 15:21 33
Noua poezie basarabeana
Editura Institutului Cultural Roman
Antologie si prefata de Dumitru Crudu: "Noua poeziebasarabeana se compune din cateva promotii de poeti si din maimulte directii literare. Iar anul nasterii ei l-am putea situa inurma cu un deceniu si ceva, prin anii 1996-1997, cand cei maisemnificativi tineri poeti de astazi si-au scos primele carti depoezi: Iulian Fruntasu, Stefan Bastovoi, Mihail Vakulovski siSteliana Grama, o poeta nedreptatita la ora debutului, dar careastazi ni se pare a fi de prim rang. Randurile acestei promotiizgomotoase care a zguduit serios canonul literar basarabean s-auingrosat pe parcurs cu noi poeti revoltati, dornici sa palmuiasca,vorba futuristilor, obrajii stafiditi ai literaturiimoldovenesti."
Cleopatra Lorintiu
Artur Silvestri
Vocatia Caii Singuratice
Editura Carpathia
Volumul ingrijit si coordonat de Mariana Braescu Silvestri aresubtitlul "Un scriitor care se sustrage categorisirii. Un razvratitcu un farmec uluitor" care explica suficient intentiile textului.Este vorba de un eseu subiectiv desprins din felul in care, spuneautoarea, "percep eu o parte din opera scrisa si publicata de ArturSilvestri. Personalitate complexa, fara comparatie in literaturanoastra de azi si in literatura contemporana, adorat, idolatrizatde multi, neinteles complet de altii, Artur Silvestri a fost, prininsusi felul sau de a fi, de-a forma si a creste in valoare sicomplexitate, in virtute crestineasca si in daruire altruista, prininsasi viata sa si mai ales prin cultul pentru carte si literascrisa pe care l-a avut, o mare, enorma lectie pe care viata ne-adat-o intr-o perioada de confuzii sociale."
Nicolae Coande, Ioan Lascu(coordonatori)
Caietele Colocviului National "Ion D.Sirbu"
Craiova, 27 iunie 2009
Editura Universitaria
Volumul cuprinde comunicarile participantilor la colocviulaxat pe opera lui Ion D.Sirbu, desfasurat la Craiova in iunie 2009,in ajunul aniversarii a nouazeci de ani de la nastereascriitorului: profesori universitari, cercetatori, critici siistorici literari, oameni de teatru, ziaristi. Este vorba dedoisprezece intervenienti din Iasi, Pitesti, Petrosani si Craiova,carora li s-a adaugat Paul Goma, care a trimis o scrisoareparticipantilor si, imaginar, lui Ion D.Sirbu insusi.
A.&B. Strugatki
Scarabeul in musuroi
Editura Paralela 45
O nuvela SF care face parte din asa-numita "Trilogie aProgresorilor", impreuna cu "Insula locuita" si "Valurile linistescvantul". Si in aceasta scriere apare supercivilizatia Pelerinilorneumanoizi, invaluiti in mister si enigmatici. "Pelerinii au fostpentru noi (autorii - n.n.), spunea Boris Strugatki - un simbol alviitorului indepartat, simbol al supercivilizatiei ce poate utilizasub control energiile stelare. Cred cu toata convingerea cadrumurile noastre nu se pot intersecta. Iar daca totusi drumurilese vor intretaia in mod intamplator, atunci, din punctul nostru devedere, acest eveniment va aparea inainte de toate ca un cataclism,fara a avea nimic comun cu o activitate rationala." Traducere sipostfata de Valerian Stoicescu.
A.E. van Vogt
Cartea luiPtath
Editura Leda
Alfred Elton van Vogt (1912-2000) a fost primul mare scriitorde science-fiction canadian. "Cartea lui Ptath" dateaza din 1947,este una dintre putinele opere de fantasy scrise de van Vogt, unroman foarte apreciat de critici si de cititori. Ptath este cel maiputernic dintre zeii nascociti vreodata de mintea omului. Are orivala de moarte, in zeita Ineznia, care l-a azvarlit in lumeaplina de primejdii a anului 200.000.000 dupa Hristos, in trup demuritor. Traducere din limba engleza de Ligia Caranfil.
George Asztalos
Zoon Poetikon
Editura Grinta

O frapanta asemanare de nume i-ar putea conduce pe cititori laa-l confunda pe autorul acestei carti cu sclipitorul poet,romancier si dramaturg George Astalos, actualmente traitor laParis. Nu exista nicio legatura intre cei doi, dar e pacat ca nicieditorul si nici cel care a scris "Zoon Poetikon" nu s-au gandit sainsereze o mica nota biobibliografica lamuritoare la inceputul saula finalul cartii. Lipsa ei nu inseamna insa si lipsa poeziei, badimpotriva. Pentru o dreapta oglindire a volumului, iata descriereape care i-o face Felix Nicolau: " <<Daca femeia te mangaierau/ bate-o bine>>. Cand am citit versurile astea, am zis caanimalul poetic are palma grea. (...) Un trubadur cu masca ironica,sub care sta pitit un sentimental. (...) Faceti bine si cititipohemele astea copchilaresti, care pot ridica fara probleme o salaticsita in picioare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO