Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Labirintul de la mijlocul vietii si alte mistere

CARTEA DE LITERATURA / Labirintul de la mijlocul vietii si alte mistere
16.09.2009, 15:56 138
Julio Cortazar
Cat de mult o iubim pe Glenda
Editura Polirom
Zece povestiri precedate de un prolog semnat de FernandoIwasaki care scrie: "Cum am putea sa nu acceptam iruptiilefantasticului in povestirile lui Cortazar, daca insusi Cortazaraccepta iruptiile fantasticului in propria-i viata? Prin origineasa, prin scriitura si prin simetriile reale si literare,<<Cat o iubim pe Glenda>> este suma tuturorpovestirilor cartii (...) Literatura fantastica in stare pura, caciintotdeauna mi-a fost clar ca ploaia de fluturi galbeni este ochestiune de realism magic, in vreme ce a vomita iepurasi este<<literatura Cortazar>>." Traducere din limba spaniolade Lavinia Similaru.
Lucian P. Petrescu
Dezrobirea anume treizeci si trei de poeme, si tot inmod firesc, esuate
Editura Brumar
Nascut in 1956, Lucian P. Petrescu a studiat medicina si esteprofesor universitar, doctor in stiinte medicale la U.M.F. "VictorBabes" din Timisoara. A publicat cinci monografii de specialitatemedicala cardiologica, a obtinut Premiul Academiei in 1993. Estemembru fondator al atelierului literar si al asociatiei civice"Ariergarda" din Timisoara. In literatura a debutat in volumulcolectiv "Gustul livezii", in1985. A mai publicat mai multe romanesi volume de proza (pentru unul dintre ele a obtinut un premiuliterar). Acesta este primul sau volum de versuri.
Traian Stef
Deficitul de prezent
Editura Paralela 45
Cartea apare in colectia "Deschideri", coordonata de NicolaeManolescu si cuprinde texte publicate de autor in ultimii zece ani,mai ales in revista "Familia"."Suntem nemultumiti mereu de prezentpentru ca ne comparam doar foloasele, nu si efortul. Suntemnemultumiti pentru ca asteptam prea mult de la conducatori, dar einu sunt, in vremuri de schimbare, elita vizionara. Lipsa de viziuneface ca eterogenul sa domine impreuna cu redundanta si vulgarul.Traim si intr-un spatiu in care privirea se indreapta aproapeexclusiv spre Tatal, care este in ceruri, iar nu spre Fiul coboratpe pamant, de partea caruia e fapta perceputa cu toatesimturile."
Oana Stoica-Mujea
Indicii anatomice
Editura Tritonic
"O investigatie care porneste dupa ce, in diverse locatii, sedescopera diverse indicii anatomice - ochii, degetele, urechile,dintii unei victime. O detectiva care sufera de agorafobie si, casi Lincoln Rhyme din <<Colectionarul de oase>>, isiconduce ancheta din apartamentul sau. Multe piste false, personajereale printre personaje fictive, suspans. Daca va mai scrie inacest gen, si la fel de bine, Oana Stoica-Mujea are sansa de adeveni o Doamna a romanului politist romanesc." (George Arion).Autoarea a fost scenarist la Media ProPictures, este din Pitesti,si a mai publicat la aceeasi editura "Razboiul Reginelor", in douavolume.
Faiza Guene
Azi ca maine si poimaine
IBU Publishing
Fiica a unor imigranti de origine algeriana, Faïza Gu'ne nu avea decat 19 ani in momentul in care s-aapucat sa descrie viata tinerilor din suburbie, mediu din careautoarea insasi provine. Romanul, vandut numai in Franta intr-untiraj de 400.000 de exemplare, a facut inconjurul lumii, fiindtradus in 28 de tari. O carte despre adolescentul de astazi.Natural si fara fard, dar nu si lipsit de farmecul unui sarcasmjuvenil, proaspat si care asimileaza ludic cliseul, romanul FaïzeiGu'ne a sfarsit inevitabil prin a cuceri cititorul de pretutindeni.Traducere din limba franceza de Ramona Harsan. Prefata de AlexandruMatei.
Joanna Kavenna
Deriva
Editura Leda

Scriitoarea britanica si-a publicat prima carte in 2005, oistorie culturala a teritoriilor nordului european. Cartea de fataeste primul ei roman, publicat in 2008 si distins cu OrangeBroadband Award pentru debut. Rosa Lane, o jurnalista londoneza desucces, aflata la mijlocul vietii, se trezeste brusc, dupa moarteamamei sale, "intr-un labirint, dar fara ghemul de ata". Isi dademisia, ramane fara casa dupa ce iubitul o paraseste pentru ceamai buna prietena a ei, locuieste pe la prieteni si isi cauta, faraconvingere, o alta slujba, in vreme ce intocmeste liste farasfarsit cu ce ar trebui sa faca. Traducere din limba engleza deMargareta Petrut si Ovidiu Petrisor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO