Ziarul de Duminică

CARTEA DE POEZIE / Escapada de sambata seara in hipertext

CARTEA DE POEZIE / Escapada de sambata seara in hipertext
19.02.2009, 16:52 91

 
Interesant este ca personajul textual are vocatia constructiei, nu se pierde in tentatiile cyberspatiului, univers destructurant, foarte prezent in poezia lui (Virusul romantic. Acum cu 20% mai multa poezie, 2001, Mahalaua de azi pe maine. Poeme traite, de Dan Mircea Cipariu & Traian Cosovei, 2000, sunt eu mariapetrarca rilke. adevarata biografie a mariei dante espinoza, 2004, tsunami, 2006), unde isi multiplica  (din "matrita") identitatea, viu si versatil.
 
"viata mea macina exces/ exces exces exces/ multiplic pana la epuizare/ un bulevard cu lumina rosie/ o piele de sarpe si latex…" (poemul matrita. fisa de cercetare); "din ce in ce mai epuizat de numere si contabilitati/ din ce in ce mai tradat de paginile albe" (poemul matrita. a cincea ispitire a sarpelui).
Matrita inseamna stereotipul, sablonul, previzibilul. Poemul-matrita inseamna poem-matrice, poemul "constient" de posibilitatile fascinante de a manipula jocul lingvistic prin manierism.
Dan Mircea Cipariu poate uza de "jargonul" cibernetic, dar "viata" din "poemul matrita" nu e proiectata senin in retelele web. Aproape expresionist asumate, "viata" , "literatura", "libertatea", "fericirea", "visul", "scrisul" nu sunt doar marcile unei retorici sociale a revoltatului. "Viata" , in "poemul matrita", este un montaj taiat scurt, dinamizat al actiunii:
 
"montez,/ decupez,/ dau pe repede-inainte/ pe repede-inapoi/ tai/ sterg/ dau foc/ trec de tsunami (…)/ sarpele imi inghite linistea si soarele autist de amiaza" (poemul matrita. a treia ispitire a sarpelui); "reteaua web cade/ prin ziare stirile toate gauresc asteptarile/ cu un revolver Colt" (poemul matrita. wanted).
Viata – inseriata astfel:
"Viata intre codul de bare/ cartela sim/ telecomanda cu vesti apocaliptice si pornografii insuportabile/ viata intre calupuri de publicitate si sondaje" (poemul matrita. din ce in cemai mult propria mea viata) sau "traire prin electrocutare" (poemul matrita. terapie)… in "reteaua neuronala/ la stiri" (poemul matrita. anul sabatic); memoria "e un caine batut/ cu amintiri si cu lipsa de etica"; "ficatul are in el blesteme si atingerile a opt femei/ ficatul e soarele negru din biografia subiectiva" (poemul matrita. a opta ispitire a sarpelui); "fericirea e un venin ieftin si bun! fericirea e un lexic de 40 de arginti!" (prima ispitire a sarpelui).
Serban Foarta observase in sunt eu maria petrarca rilke. adevarata biografie amariei dante espinoza intentia unui "manifest calofil". As adauga asumarea unui discurs dramatic dominant (deloc relativizat prin ludic), in favoarea caruia speculeaza sintaxa poetica, in modurile ei de producere cele mai adecvate: secventialitatea imaginii, dinamismul rupturii ("taisuri reci in sintaxa/ adrenalina si zaruri:/ bungee jumping!") sau pasiunea multiplicarii obiectuale simbolistice ("multiplic un lup alb incandescent/ pe fiecare iesire de la metrou", poemul matrita. punctul zero).
Cred ca aceste izomorfisme structurale (poemele matrita) nu sunt deloc "clone" artistice sau produse "de serie" (intr-o industrie culturala devenita si ea "de consum" sau dominata de legi ale marketingului). Poetul cunoaste foarte bine aceste tendinte culturale si le priveste cu sarcasm. Poemele matrita sunt un manifest si o scriere tensionata, de fapt, impotriva automatismelor de orice fel si pentru "redescoperirea luminilor umanului" (cum spunea Cipariu intr-un interviu).
"literatura iti e infectata!/ viata iti e infectata!/ intunericul iti e multiplicat prin oglinzi/ sarpele si limbajul/ ii simt marketingul neuronal/ si casele de marcat singuratatea/ ii vad liniile miscatoare/ printre ideologii/ edicte/ si bule papale/ as fi vrut sa ridic steaguri albe la mal/ si sa scriu pe ele/ iubire si oameni in curs de amenajare (poemul matrita. a treisprezecea ispitire a sarpelui).
         
 
PS: Una dintre cele 13 ispitiri ale sarpelui (al doilea ciclu de poeme din volum), mai exact poemul matrita. masti si sfarsit, suna asa: "imbraca-te si fugi - imi spui in noaptea lichida/ masurata de tarfe si cardinali/ imbraca-te si fugi. San Marco e inconjurat de coltii de fildes de coltii de rechin(…)/ imbraca-te si fugi. Venetia zvacneste sub piele". 
Imi place ce spune Bataille: voim sa ne simtim cat mai departe de lumea regulilor, dorim o "lume rasturnata"… adevarul sau intensitatea erotismului e tradarea.
 
 
 
 
*) Dan Mircea Cipariu, poemul matrita(insotit de cinci lucrari de video-art semnate Mihai Zgondoiu), Editura Brumar, Timisoara, 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO