Ziarul de Duminică

CARTEA DE POEZIE/ Made-n China

CARTEA DE POEZIE/ Made-n China
16.12.2009, 12:56 74
Parul devine o adiere calda si matasoasa, radiind un volumseducator, care mângâie soptit pielea parfumata si catifelata,privirea sclipeste prin perfectiunea make-up-ului inovativ.Hainele sunt intotdeauna cele care iti definesc cel mai binepersonalitatea, iar cercetatorii britanici sau finlandezi iti voranticipa, de cele mai multe ori, bizareriile. Desigur, trebuie saincerci sa te cunosti (este foarte important sa te intelegi maiintâi pe tine insuti pentru ca, mai apoi, sa-i intelegi pealtii).
Nimic mai simplu. Orice revista care se respecta are unpsihotest. Ii urmezi intrebarile care te vor duce, cu o sigurantade necontestat, catre adevaratul tau caracter. Cât despre hranire,prudenta este o trasatura esentiala: cu orice pret trebuie sa teferesti de E-urile din alimente. Dar, oh, my God!, pericolule inopinat. Trebuie sa retii ca aliatii sanatatii tale sunt ceicare - practic - te tin in viata si care dau un sens piramidei luiMaslow: Bifidus esensis, L. casei Imunitass siAlintaroma. Trebuie sa te supui si sa zâmbesti larg,hollywoodian.
Acestea sunt cliseele lumii contemporane si ar fi fost,intr-adevar, pacat de asa mândrete de spoiala sa nu intre, cu toataseriozitatea, in literatura. I-a luat ceva timp pâna sa fiepreluata, ca tema literara, de poezie. Stiindu-li-se prestigiulsuperficial, temele societatii de consum au fost evitate cueleganta de scriitorii preocupati mai degraba de esentele tari alespiritului.
Elena Vladareanu, tânara poeta care pare a fi complet lipsitade lasitate sau macar de menajamentele firesti ale sensibilitatii,vede in banalele indemnuri cu aer publicitar tocmai mecanismeleextrem de puternic uniformizante. Lumile interioare devin, cunaturalete, obiecte exterioare. Din acest punct, umanitatea seimpresioneaza sau devine grijulie, doar prin actiunea telecomandei.Autoarea nici macar nu militeaza impotriva consumismului. Ar fifost patetic si neconvingator. Ea mimeaza discursul consumatoruluisi pe cel al militantului, vorbeste in limba lui Pro si al luiContra fara intentii moralizatoare. Si bine face. Altfel, chiar arfi devenit Pro sau Contra. Or, acestea nu sunt decât nistepersonaje, carora poeta le imprumuta, ca un ventriloc, vocea.
Recent publicatul volumul de poezie "spatiu privat. ahandbook"* vine insotit de 33 de ilustratii ale lui DanPerjovschi si reprezinta o opera, intru totul reusita, de artaurbana. Si poemele, si imaginile sunt esentializate, de oexpresivitate voluntara. Accentul tonic al imaginarului poetic estefidel urmat de liniile desenelor lui Perjovschi. Tusele se prezintaca argumente sau ca interpretari ale versurilor care, de multe ori,refuza nazuros sa isi lase la vedere sensul.
Cartea creeaza niste povesti incomplete, voit descentrate, cumijloace literare proaspete, care mentin cititorul conectat pâna laparcurgerea completa a textelor. Aiuristica mediatica a comunicariise intrevede ca un peisaj uniform. Se traieste urmând regulile unuihandbook comunicational, chiar cu pretul spatiului privat.Titlul si capitolele indica directiile-standard ale vietiipersonale si dau reteta vietii "ca la carte" (capitolele carestructureaza textele se numesc Bedroom, TV Room,Kitchen, Bathroom).
Layout-ul metodei de constructie a acestor texte - casa vorbim pe potriva tendintei contemporane - merita o atentiesporita. Fiindca autoarea propune o subiectivitate unitara, desiaceasta consecventa este aparent contrazisa de coloritul replicilordintre cele mai diverse. O data vocea este de-a dreptul ingrijoratade petecul de dusumea unde "nu intra nici peria subtire si ascutitaa aspiratorului, nici vârful maturii" si unde stau pititi agentiipatogeni, bacteriile si hepatita C, drept pentru care poateproclama, cu dezamagire, ca "nu e casa mea din reviste. e tot cepot spune acum". Alta data, aceeasi se declara o tânara de etnieroma, de 25 de ani, descriindu-se minutios sub titlul Productdescription. De fapt, ea mimeaza nu o data monologul celor careimbraca, cuminti, uniforma de "consumator": "soya: cel maimult imi place sa manânc si sa descopar/ surprizele din revisteleglossy./ nici somnul nu e de neglijat./ am câteva kile inplus peste limita greutatii normale/ la inaltimea mea/ sideocamdata nu imi prea pasa./ manânc dimineata la prânz seara siori de câte ori imi/ e foame./ imi plac chestiile crocante,sosurile aromate, carnea/ fiarta in vin, prajiturile cu alcool,fructele, preferata/ mea e bucataria orientala./ astazi in burtamea au intrat de-a valma:/ cafea apa iaurt 2,5% grasime fulgi deporumb un mar/ o mandarina o banana vreo zece alune apa o felie de/cheese cake humus o lipie libaneza un snitel de pui/ cartofiprajiti apa./ inlocuiesc totul cu soia. stau pe un scaun de soia/intr-un apartament de soia intr-un bloc de soia/ intr-un oras desoia. in farfuria de soia am un snitel de soia si câteva cubuletede tofu. beau lapte de soia/ cu arome de piersici si banana identicnaturale. rontai/ boabe de soia prajite./ suficient. Talk ischeap./ De ce ultima ta dieta nu a dat nici un rezultat?Spune!/ Slabeste 7 kg in doua saptamâni. Acum!/ Potrivit unorstudii recente, nicotina si marijuana/ sunt benefice pentrubolnavii de alzheimer. / You are made in China."
Dincolo de toate rolurile pe care le arata, cu o dozavariabila de convingere, se mentine una si aceeasi voce care ingâna- jucat - tot ceea ce vede. Nu e bine, nu e rau, econtemporan.
*) Elena Vladareanu, spatiu privat. a handbook, cu 33de ilustratii de Dan Perjovschi, Editura Cartea Româneasca,Bucuresti, 2009, 80 p.

Iulia Iarca este absolventă a Facultăţii de Litere,Universitatea din Bucureşti. A publicat cronici literare larevistele România literară, Cuvântul. Participă la unproiect de cercetare in cadrul Institutului "G. Călinescu" privindfenomenul literar al anilor '90.In prezent, urmează in anul aldoilea masteratul de "Studii Literare Româneşti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO