Ziarul de Duminică

Cărţi devenite filme, la RAO/ de Ziarul de duminică

Cărţi devenite filme, la RAO/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.12.2015, 23:57 125

Daneza de David Ebershoff

Eros şi identitate se întâlnesc în cartea Daneza a scriitorului David Ebershoff, al cărei subiect stă la baza filmului biografic The Danish Girl, ce a avut premiera în luna septembrie a anului 2015, la Festivalul de la Veneţia. Film de Oscar, în regia lui Tom Hooper, cu Eddie Redmayne în rolul lui Einar Wegener/ Lili Elbe şi Alicia Vikander în rolul Gerdei Wegener, The Danish Girl va rula în cinematografele româneşti din 8 ianuarie 2016.

„«The Danish Girl» este filmul lui Redmayne. Are un joc delicat, studiat, sensibil şi senzual care evidenţiază puterea interioară a personajului.”

canadaam.ctvnews.ca

Pentru interpretarea sa, Eddie Redmayne este nominalizat la „The Golden Globes” 2016 şi la „The Screen Actors Guild Award” 2016 pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Publicat în anul 2000, Daneza este romanul de debut al scriitorului american David Ebershoff. Tema îndrăzneaţă a schimbării identităţii sexuale, inspirată dintr-un caz real, precum şi stilul rafinat, subtil şi complex al scriiturii  au făcut din Daneza o carte aclamată de critică şi de cititori. A primit Premiul literar Lambda pentru ficţiune transsexuală şi Premiul Rosenthal al Academiei Americane de Arte şi Litere. 

Daneza este o carte notabilă pe care trebuie să o citiţi neapărat înainte de a vedea filmul.” New York Daily News

„...avem de-a face cu un psalm sublim despre o dragoste neobişnuită şi îndelung răbdătoare.” The Boston Globe

Un subiect dificil de tratat fără a aluneca în vulgaritate şi, mai ales, intoleranţă, pe care David Ebershoff îl construieşte cu migală şi măiestrie în jurul întrebării: Ce e de făcut atunci când persoana pe care o iubeşti decide să se schimbe? Răspunsul poate fi găsit în povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză.

„Un roman fascinant, frumos prin aroma lui stranie, delicată şi prin profunzimea personajelor.” San Francisco Chronicle

„O meditaţie sofisticată şi introspectivă asupra naturii identităţii umane.”   Esquire

 

David Ebershoff este scriitor, editor şi profesor. S-a născut în Pasadena, statul California. În prezent, este profesor de literatură la Columbia University şi editor şef la Random House.

Clubul clepsidrelor. Vremea sufragetelor, de Lucy Ribchester

Pentru cei care iubesc istoria şi vor să deschidă pagina plină de mister a anului 1912, Editura RAO anunţă apariţia cărţii: Clubul clepsidrelor. Vremea sufragetelor, de Lucy Ribchester.

Publicarea cărţii în limba română vine la scurt timp după premiera filmului britanic „Sufragetele”, avându-le în rolurile principale pe Meryl Streep, Helena Bonham Carter şi Anne-Marie Duff.

Londra, 1912. Jurnalista Frankie George realizează un interviu cu Ebony Diamond, trapezista-vedetă a circului din oraş şi sufragetă cunoscută. Între cele două femei se leagă rapid o prietenie, iar Frankie o urmează pe artistă într-un misterios magazin de corsete din Mayfair. Atunci când Ebony Diamond dispare în mod bizar chiar în toiul unei reprezentaţii, Frankie îşi dă seama că este captivă într-o lume plină de minciuni, chinuită de colegii jurnalişti în căutare de subiecte-bombă, de londonezii care au un fetiş pentru corsete, dar şi de artiştii de la circ. Până la urmă, cum a dispărut Ebony, de cine se temea şi ce se întâmplă în misteriosul magazin de corsete?

O dispariţie şi două crime oribile, corupţie politică şi misoginism sunt ingredientele care fac acţiunea incitantă. Marşurile sufragetelor, scufundarea Titanicului, crimele lui Jack Spintecătorul – toate prind viaţă în Londra edwardiană descrisă de Lucy Ribchester.

„Ribchester evocă foarte bine atmosfera râncedă a Londrei din acel noiembrie ceţos.” independent.co.uk

 

Lucy Ribchester s-a născut la Edinburgh în 1982. A studiat engleza la Universitatea St. Andrews şi a urmat cursuri de specializare în opera lui Shakespeare la celebrul Kings College. Clubul clepsidrelor. Vremea sufragetelor este primul ei roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO