Ziarul de Duminică

Cărţile copilăriei/ de Ziarul de duminică

Cărţile copilăriei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.10.2014, 00:21 212

Cărţile copilăriei este o colecţie a Editurii Curtea veche, în care au apărut deja 17 titluri, dintre cărţile celebre pentru copii, repovestite de autori din zilele noastre. Este o colecţie recomandată de Casa Regală a României, principele Radu al României spunând, de altfel: „Asemeni iniţiativei generoase şi vizionare din anul 1895 când, sub domnia Regelui Carol I şi prin efortul folcloristului Dumitru Stăncescu şi al editorului Carol Müller, a fost pusă temelia colecţiei de carte „Biblioteca pentru toţi“, astăzi, Curtea veche Publishing vine, altruist şi inspirat, în ajutorul copiilor şi tinerilor ţării. Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puţine volume ajung în mâinile copiilor şi adolescenţilor, tot mai puţine titluri se aşază în biblioteca de familie a contemporanilor noştri. La fel ca primii noştri Suverani, Carol I şi Elisabeta, care erau absolut convinşi de nevoia de carte pentru prosperitatea naţiunii, Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărţii este o vulnerabilitate a naţiunii şi a patriei. Părinţi, aduceţi cartea aproape de copiii voştri! Aşa cum au nevoie de iubire, de soare şi de familie, cei mai mici români au nevoie de cărţi, pentru a se întregi, ca oameni.”

În seria Cărţile copilăriei au mai apărut: „Marile speranţe”, repovestire de Deanna McFadden, după romanul lui Charles Dickens; „Omul cu masca de fier”, repovestire de Oliver Ho după capitolul final din romanul „Vicontele de Bragelonne” al lui Alexandre Dumas; „Black Beauty”, repovestire de Lisa Church după romanul Annei Sewell; „Cocoşatul de la Notre-Dame”, repovestire de Deanna McFadden după romanul lui Victor Hugo; „Odiseea”, repovestire de Tania Zamorsky după epopeea lui Homer; „Mituri ale Greciei Antice”, repovestire de Diane Namm după miturile clasice; „Aventurile lui Sherlock Holmes”, repovestire de Chris Sasaki după scrierile semnate de Sir Arthur Conan Doyle; „Cei trei muschetari”, repovestire de Oliver Ho după romanul lui Alexandre Dumas, ş.a.

În numărul de astăzi ne oprim asupra a două titluri:

 

Alice în Ţara Minunilor & Alice în Ţara din Oglindă. Repovestire după scrierile lui Lewis Carroll. Autor: Eva Mason

Traducere din limba engleză de Daniela Grigore. Ilustraţii de Dan Andreasen

Alice, fetiţa cu imaginaţie nestăvilită, pătrunde în două lumi fantastice şi minunate, în care descoperă că nimic nu e ceea ce pare. De-a lungul celor două călătorii, Alice trece prin tot felul de întâmplări neobişnuite. În prima poveste, după ce fetiţa se rostogoleşte la vale printr-o vizuină de iepure, lucrurile se complică. Ba creşte până când sperie toate personajele din jur, ba se micşorează încât nu mai ajunge nici până la înălţimea unei măsuţe, primeşte sfaturi de la o pisică ce rânjeşte, ia ceaiul cu nişte personaje fără bune maniere, joacă crochet după nişte reguli alandala şi participă la un proces cu personaje făcute din cărţi de joc.

În cea de-a doua poveste, Alice trece printr-o oglindă şi ajunge să stea de vorbă cu nişte flori obraznice şi cu insecte având personalitate, apoi cu doi fraţi rotofei, ba chiar şi cu un ou imens, un leu şi un inorog. După fiecare întâmplare, ea traversează câte un alt pătrat, pe o tablă de şah – până când se vede ajunsă regină.

Peter Pan. Repovestire după romanul lui J.M.Barrie. Autor: Tania Zamorsky

Traducere din limba engleză de Claudia Olteanu. Ilustraţii de Dan Andreasen

Familia Darling ducea o viaţă normală şi fericită într-un colţ al Angliei – asta, până la apariţia lui Peter Pan. Peter fugise de acasă, fiindcă nu voia să crească. De atunci, îşi ducea traiul alături de băieţii pierduţi şi de zâne, pe o insulă numită Ţara de Nicăieri. Într-o noapte, Peter Pan şi zâna lui, Tinker Bell, aterizează în dormitorul copiilor Darling pentru a-şi recupera umbra. Băiatul îi convinge pe Wendy şi pe fraţii ei să zboare cu el în Ţara de Nicăieri. Urmaţi-i în uimitoarele lor aventuri! Veţi da peste o bandă de piraţi, peste Hook, căpetenia lor, şi chiar peste un… crocodil uriaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO