Ziarul de Duminică

Case Ciripite/ de Ziarul de duminică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.11.2015, 23:43 26

Există o asociaţie creată de şase arhitecte, se cheamă „De-a arhitectura”, care şi-a propus dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit în vederea cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi urbanismului. Mai mult: îşi propune introducerea în curricula şcolară a educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii, precum şi încurajarea şi îndrumarea cadrelor didactice în a utiliza mediul construit şi arhitectura ca resurse de învăţare pentru alte materii.

La sfârşitul lunii august a acestui an a fost aprobată programa şcolară pentru disciplina opţională „De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit” pentru clasele a III-a şi a IV-a. Cursul de-a arhitectură a pornit de la 7 şcoli şi 220 de copii şi a ajuns în 2014 la 2500 de copii, 100 de clase din şcoli de stat, 120 de arhitecţi voluntari.

A urmat firesc o campanie de strângere de fonduri dezvoltată de Asociaţia „De-a Arhitectura” cu scopul de a susţine implementarea cursului de arhitectură în anul şcolar 2014-2015; se numeşte „Case Ciripite”. Vestea s-a răspândit şi 12 dintre cei mai importanţi arhitecţi şi designeri din România s-au întrecut în a da formă celor mai frumoase case pentru păsări în baza recomandărilor primite de la partenerul proiectului, Societatea Ornitologică Română. Lucrările au fost expuse pe parcursul a trei zile în cadrul Galeriei Galateca. Înainte de a fi incluse în expoziţie, căsuţele au fost licitate, iar suma strânsă (20.000 EUR) va fi folosită pentru finanţarea predării cursului de arhitectură în şcolile din România. Ulterior, lucrările arhitecţilor vor fi expuse în Grădina Botanică din Bucureşti, unde vor încânta publicul larg.

„Cursul de arhitectură se va preda în clasele primare III-IV datorită expoziţiei Case ciripite, un eveniment ce a adus laolaltă inspiraţia, creaţia, arhitectura, natura şi educaţia. Este uimitor ce au reuşit să facă toţi arhitecţii şi designerii români implicaţi în acest proiect şi suntem bucuroşi că aceste căsuţe vor putea fi admirate de toţi vizitatorii Grădinii Botanice”, a declarat Arh. Eliza Yokina.

„Toţi copiii care vor studia anul acesta arhitectura vor avea un minimum de bagaj de cultură generală în aceste domenii, care se va completa foarte bine cu celelalte cunoştinţe generale dobândite la şcoală”, a adăugat Arh. Corina Croitoru.

 

Arhitecţii şi designerii care au luat parte la acest proiect sunt: Agnes Lukacs (ADENTRO), Bogdan Babici (TECON), Corvin Cristian, Cristi Borcan (STUDIOBASAR), Emil Ivănescu (OAR B.), Ileana Săvescu (WESTFORTH ARCHITECTURE), Mihai Popescu (TWINS STUDIO), Mario Kuibuş (RE-ACT NOW), Marius Moga (ATELIER MASS), Oana Coarfă (REPUBLIC OF ARCHITECTS), Şerban Sturdza (PRODID), Eliza Yokina (SYAA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO