Ziarul de Duminică

Ce face un român la Bruxelles/ de Ziarul de duminică

Ce face un român la Bruxelles/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.01.2015, 23:51 107

Cristian Preda

Interviuri europene

Editura Baroque Books & Arts

Volumul reuneşte 18 interviuri acordate de Cristian Preda în calitate de membru al grupului parlamentar al PPE, în perioada septembrie 2013-septembrie 2014, unor jurnalişti, comentatori politici sau specialişti în chestiuni europene. Interviurile abordează două teme majore: bilanţul primului său mandat de deputat european şi primele luni din cel de-al doilea. Sunt descrise astfel, pe de o parte, opţiunile grupului popular din Parlament, din perspectiva unuia dintre membrii săi, iar pe de alta - modul de lucru din Parlament, în interac­ţiunea cu celelalte familii politice. O atenţie particulară e acordată felului în care a fost abordată criza economică şi financiară, dar şi evoluţiilor din domeniul politicii externe.

Componenţa Parlamentului ales în mai 2014 şi rolul său în peisajul instituţiilor europene sunt descrise în detaliu, pentru a lămuri strategia Grupului PPE la şi după primele alegeri orga­nizate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

„În toate dosarele pe care le-am avut - destul de numeroase, iar unele dificile - am reuşit să asum stilul şi ritmul de lucru proprii Parlamentului European. Am lucrat în cea mai prestigioasă comisie a PE, cea de afaceri externe, dar şi ca supleant în comisia de dezvoltare, în cea de petiţii şi în comisia de drepturile omului. Am fost de-a lungul mandatului responsabilul PPE pentru rezoluţiile referitoare la drepturile omului. Am asumat în jur de 400 de rezoluţii, în domeniul politicii externe şi al drepturilor omului, multe dintre ele scrise şi negociate chiar de mine. În sfârşit, nu e uşor să vorbeşti de bine despre tine însuţi. Un coleg olandez mi-a făcut un compliment, mi-a spus: «Credeam că ai multe mandate în spate...» I-am explicat că nu aveam cum, fiindcă România nu a intrat în UE decât din 2007, iar eu sunt aici din 2009.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO