Ziarul de Duminică

Ce înseamnă să fii om/ de Ziarul de duminică

Ce înseamnă să fii om/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

10.03.2016, 23:50 62

Jared Diamond

Al treilea cimpanzeu

Evoluţia şi viitorul Omului

Editura All

Traducere din limba engleză şi note de Iacob Vicenţiu Mihail.

Concepută pentru publicul larg şi esenţială pentru oricine îşi doreşte să înţeleagă ce înseamnă să fii om, lucrarea „Al treilea cimpanzeu” este semnată de Jared Diamond, laureatul Premiului Pulitzer pentru bestsellerul internaţional „Viruşi, arme şi oţel”.

Descoperirea oaselor fosilizate ale sutelor de creaturi aflate în stadii intermediare a adus dovezi copleşitoare în sprijinul ideii că omul a evoluat din maimuţele antropoide. În 1859, când Darwin a făcut această afirmaţie, cei mai mulţi au considerat că teoria lui este întru totul absurdă, dar descoperirile ulterioare au confirmat-o. Studiile de genetică moleculară ale ultimilor ani ne dovedesc că oamenii de astăzi împărtăşesc 98% din programul genetic al celor doi cimpanzei: cimpanzeul bonobo din Zair şi cimpanzeul obişnuit din restul Africii tropicale. Mai mult decât atât, distanţa genetică dintre noi şi cimpanzei este chiar mai mică decât distanţa dintre alte specii foarte apropiate precum păsările vireo cu ochi albi şi cele cu ochi roşii.

În prima parte, Diamond urmăreşte evoluţia speciei umane de la câteva milioane de ani în urmă până în perioada de dinaintea apariţiei agriculturii, acum zece mii de ani. A doua parte este dedicată transformărilor care au făcut posibilă dezvoltarea ulterioară a limbii şi a artelor, iar cea de-a treia parte analizează în detaliu trăsăturile culturale determinante în diferenţierea noastră faţă de animale: limbajul, arta, tehnologia şi agricultura. Ultimele două părţi prezintă trăsăturile care ne ameninţă supravieţuirea: înclinaţia către crimele xenofobe (trăsătură care se găseşte şi la animale în luptele dintre indivizi şi grupuri) şi agresiunea tot mai accelerată asupra mediului. Epilogul reia cele mai importante repere ale ascensiunii omului de la condiţia de animal, amendând viteza cu care au avansat mijloacele posibilei noastre decăderi şi staţionând în punctele esenţiale pentru a sublinia modurile în care al treilea cimpanzeu poate învăţa din trecut pentru a-şi asigura viitorul.

Lucrarea conţine hărţi, tabele şi schiţe.  

„O carte strălucită, care poate bucura orice cititor. Un excelent ajutor pentru a înţelege ce înseamnă să fii om.” –Paul Ehrlich, Stanford University

 

„Nu este scopul acestei cărţi să propun soluţii concrete pentru situaţia dificilă în care ne aflăm, căci soluţiile pe care ar trebui să le adoptăm sunt deja clare în linii mari. Printre acestea se numără controlul creşterii populaţiei, limitarea sau eliminarea armelor nucleare, dezvoltarea mijloacelor paşnice de rezolvare a disputelor internaţionale, reducerea impactului asupra mediului înconjurător şi conservarea speciilor şi a habitatelor naturale. Multe cărţi excelente propun soluţii în detaliu despre cum trebuie aplicate aceste politici.

Unele dintre acestea sunt puse în practică acum; trebuie «doar» puse în practică în mod consecvent. Dacă astăzi am deveni cu toţii conştienţi de faptul că aceste politici sunt esenţiale, am şti suficient de mult pentru a le aplica mâine.

Ceea ce lipseşte este voinţa politică necesară. Prin această carte caut să cultiv această voinţă, urmărind istoria noastră ca specie. Problemele noastre au rădăcini adânci care îşi au originea în descendenţa noastră animală. Ele continuă de mult timp să se dezvolte odată cu creşterea demografică şi cu puterea noastră tot mai mare, iar acum se intensifică într-un ritm alarmant. Ne putem convinge de rezultatul inevitabil al practicilor noastre obtuze numai analizând societăţile din trecut care, deşi aveau mijloace de autodistrugere mult mai slabe, s-au distrus singure distrugându-şi baza de resurse. Specialiştii în istoria politică justifică studierea statelor individuale şi a conducătorilor prin şansa care ni se oferă de a învăţa din trecut. Această justificare este valabilă cu atât mai mult pentru studiul istoriei noastre ca specie, pentru că învăţăturile care se trag de aici sunt mai simple şi mai limpezi.

Un volum care acoperă o sferă atât de largă ca aceasta trebuie să fie selectiv.

Cu siguranţă fiecare cititor va găsi că un subiect absolut esenţial de care e pasionat este omis, în timp ce altora li se va acorda prea multă atenţie. Pentru a nu vă simţi înşelaţi, voi expune de la început propriile mele interese şi voi arăta de unde vin ele.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO