Ziarul de Duminică

Ce se întâmplă când o răpeşti pe preşedinta Americii... / de Stelian Ţurlea

Ce se întâmplă când o răpeşti pe preşedinta Americii... / de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

08.06.2011, 23:27 133

O carte care se petrece la câţiva ani după 11 septembrie 2001,când în FBI şi în lume s-au schimbat multe. După acel septembrie,când CIA a fost în mare măsură discreditată, Biroul a trecut,într-un timp record, de la statutul de organizaţie poliţieneascăavând ca principală sarcină combaterea criminalităţii tradiţionaleîn interiorul ţării la acela de vârf de lance în lupta împotrivaterorisrmului. Un vânt de eficienţă patriotică sufla în toateorganismele, instituţiile şi organele statului american. Anne Holtexplică ea însăşi, la un moment dat: "Naţiunea cea mai puternică depe planetă fusese întotdeauna ameninţată de anumite ţări şi state.Dar, după căderea şi fărâmiţarea Uniunii Sovietice, teama de unatac tradiţional practic dispăruse. Deoarece americanii aveauinterese peste tot în lume, era important ca ei să-şi concentrezeatenţia asupra naţiunilor ostile şi asupra statelor inamice,susceptibile să agreseze Statele Unite din raţiuni ideologice,economice sau teritoriale. Şi, ca întotdeauna, aşa se întâmplase.Dar, în acea zi de 11 septembrie, Statele Unite nu fuseseră atacatede niciun stat." (…) "Noii duşmani ai Americii erau nişte indivizi,cu experienţa lor, cu măreţia lor şi cu punctele lor slabe. Ei nutrăiau într-un singur loc, într-un sistem, şi nu-şi purtau drapelulîn aşa fel încât să fie văzuţi. Ei nu plecau la război mânaţi de unordin, ci din convingere. Nu erau legaţi printr-o cetăţenie sauprintr-o apartenenţă naţională, ci prin credinţă şi îndoială, prinură şi dragoste."

De la un anume sentiment de ură, dragoste şi răzbunare pleacă şiaceastă carte. Anne Holt îşi imaginează o poveste în care, în SUAcare chiar s-au schimbat după septembrie 2001, a fost aleasăpreşedintă o femeie - Helen Lardahl Bentley, cu origini norvegiene.Ea decide ca prima ei vizită în străinătate să se desfăşoare înţara strămoşilor ei, renumită pentru nivelul înalt de viaţă şipentru absenţa actelor de terorism. Într-o asemenea ţară actele deterorism nu pot fi imaginate. Greşit! spune Anne Holt. Într-o lumecare s-a schimbat enorm, nicio ţară nu mai este sigură. Dovada - închiar ziua în care ajunge la Olso, preşedinta americană este răpitădin hotel, noaptea, de sub nasul forţelor de securitate enorme,americane şi norvegiene. Şi nimeni nu are nici cea mai mică ideecum s-a putut întâmpla.

Intră în acţiune acum cuplul drag scriitoarei - poliţistulYngvar Stubo şi soţia sa Inger Johanne Vik - care încep să dezlegefirul.

Cartea are o intrigă stufoasă, nu vom dezvălui prea multe. Putemînsă spune că povestea are suspans, teama şi panica se instaureazăpeste tot în lume, sunt implicate forţe din Orientul Mijlociu, darnu celebra Al Quaida. Răpirea are la bază răzbunări vechi,nemulţumirea că actuala preşedintă n-a sprijinit până la capăt unplan de îmbogăţire enormă a unui miliardar saudit care, mulţumităbanilor şi reţelei imense de care dispune, a aflat secrete foartevechi ale doamnei preşedinte, de care profită acum într-un mod cese vrea ingenios. Anume, nu şi-a propus să o omoare pe preşedintă,fapt care ar fi fost foarte simplu, ci să creeze o stare de panicăşi de furie împotriva guvernului neputincios ("Răpirea trebuie săfi avut o importanţă în sine. Trebuie să fi fost mult mai rentabilsă ţii Statete Unite în incertitutide decât să-i laşi pe americaniişocaţi de asasinarea preşedintei să se unească în suferinţa lorcomună."). Personajul dornic de răbunare îşi alcătuise o armată deamericani nemulţumiţi, pe care "patria nu-i răsplătise niciodatădecât cu trădare şi eşec". Ceea ce, iarăşi, nu este imposibil. Voiasă stârnească o "Primăvară a nemulţumiţilor".

Fireşte, chiar dacă ne aflăm în pragul unui scandal diplomaticşi al unei crize mondiale, Ingvar Stubø şi Inger Johanne Viksoluţioaneză cazul.
Un remarcabil policier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO