Ziarul de Duminică

Cea mai vândută carte despre istoria artei

Cea mai vândută carte despre istoria artei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.10.2012, 00:08 1356

"Aproape la fel de cunoscută ca Mona Lisa, Istoria artei a lui Sir Ernst Gombrich îmbină utilul cu plăcutul."- Pierre Rosenberg, director al Muzeului Luvru, Paris (1995)

A şaisprezecea ediţie, revizuită, adăugită şi cu un nou design a apărut recent şi în româneşte, la Editura ART*). "Este cel mai bine vândută carte despre istoria artei; şi nu e de mirare: este pe înţelesul tuturor, lucidă, o autoritate în materie, impresionând prin entuziasmul autorului." declara Sir Hugh Casson, Preşedinte al Royal Academy (1976-1984)

În lumea întreagă, cititorii de toate vârstele şi de toate tipurile au văzut în prof. Gombrich un adevărat maestru care îmbină cunoaşterea şi înţelepciunea cu talentul unic de a-şi exprima deschis dragostea profundă pentru operele de artă pe care le descrie.

Istoria artei îşi datorează popularitatea caracterului direct şi simplu al scrierii, precum şi priceperii autorului de a expune o naraţiune clară. Scopul său este acela de "a aduce o oarecare ordine, o anumită claritate în mulţimea de nume proprii, date şi stiluri care complică puţin lucrările mai specializate". Datorită cunoştinţelor despre psihologia artelor vizuale, Gombrich ne face să vedem istoria artei ca pe o "înlănţuire neîntreruptă de tradiţii încă vii, care leagă arta epocii noastre de aceea din vremea piramidelor."

"O carte care, fiind citită de atâta lume, ar putea influenţa mentalitatea unei generaţii. Gombrich scrie într-o manieră sfătoasă şi apropiată. Poate limpezi în câteva cuvinte întreaga atmosferă a unei perioade." The Times Literary Supplement (recenzie la prima ediţie, 27 ianuarie 1950)

"Îi sunt extrem de recunoscător lui Ernst Gombrich. Am citit Istoria artei pe vremea când eram elev cu o mare curiozitate şi un interes crescând. Mi-a insuflat ideea rolului central al artei în experienţa umană. Combinând cunoştinţele vaste cu aprecierile personale, m-a încurajat să văd mai multe picturi şi sculpturi cu putinţă. Am recitit cartea de curând şi este la fel de impresionantă."- Antony Gormley, sculptor (1994)

"A fost prima istorie a artei pe care am citit-o ca student la Arte. A fost o revelaţie şi n-am putut s-o las din mână. Mi-a deschis uşa către unele dintre cele mai măreţe realizări ale spiritului uman. Scrisă cu dragoste şi erudiţie, cu limpezime şi profunzime, este o lucrare fundamentală pentru aprecierea artei." Bridget Riley, artist (1995)

"Ca orice istoric de artă din generaţia mea, felul meu de a gândi pictura a fost în mare măsură modelat de Ernst Gombrich. Aveam 15 ani când am citit Istoria artei şi, la fel ca milioane de oameni după aceea, am simţit că mi s-a oferit harta unei ţări vaste şi, odată cu ea, încrederea de a explora mai multe, fără teama de a mă simţi copleşit." - Neil MacGregor, director al National Gallery, Londra (1995)

Sir Ernst H. Gombrich s-a născut la Viena în 1909 şi a început să lucreze la Institutul Warburg din Londra în 1936, unde a ocupat şi postul de director; a fost profesor de istoria tradiţiei clasice la Universitatea din Londra (1959-1976). A fost făcut cavaler în 1972 şi a primit Ordinul Meritului în 1988, iar, printre numeroasele premii şi distincţii internaţionale, se numără Premiul Goethe (1994) şi Medalia de Aur a Oraşului Viena (1994). A decedat în noiembrie 2001. Dintre lucrările sale, amintim: Art and Illusion. A Study in the Psychology of Pictorial Representation (1960), The Sense of Order. A study in the Psychology of Decorative Art (1979) şi 11 volume de eseuri şi articole (publicate de Phaidon Press).

*) E. H. Gombrich,Istoria artei, Editura ART.Traducere de Nicolae Constantinescu. Preţ:149 lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO