Ziarul de Duminică

Cei mai bine cotaţi 10 pictori contemporani/ de Daniel Nicolescu

Cei mai bine cotaţi 10 pictori contemporani/ de Daniel Nicolescu

Cei mai bine cotaţi 10 pictori contemporani

Autor: Daniel Nicolescu

13.01.2011, 23:54 8757


Peisajul vânzărilor în aria artei contemporane s-amodificat substanţial în perioada crizei. Au fost perturbate,desigur, cifrele globale de afaceri, dar şi ierarhiile artistice.Ce a rămas neştirbit este interesul pentru pictură, al cărei câmpde manifestare suscită în continuare cele mai straşnice pasiuni şiscoate cei mai mulţi bani din buzunarul colecţionarilor cu dare demână.

Între iulie 2009 şi iunie 2010, vânzările mondiale deartă contemporană au atins în sălile de licitaţii (potrivitArtprice, probabil cel mai exact barometru al pieţei de artăactuale) suma de 296,4 milioane de euro. Din aceştia, 67,4%înseamnă pictură. La licitaţii, în această perioadă s-au vândut detrei ori mai multe pânze decât desene, de 4,5 ori mai multetablouri decât fotografii şi de 5,7 ori mai multe decât sculpturi.Cei zece artişti cel mai bine cotaţi ai picturii contemporanegenerează, numai ei, 35,5% din sumele de vânzare anuale.

Cu toate acestea, spre deosebire de arta veche şimodernă, nicio licitaţie de artă contemporană (pentru o singurăoperă) nu a depăşit în 2010 pragul de 10 milioane de euro. Careprag, să ne înţelegem bine, fusese totuşi spulberat pe 12 noiembrie2008 (la ora marelui eşec înregistrat la bursa de artă new-yorkeză,după explozia "bulei", cu 44% dintre operele scoase la licitaţierămase nevândute în decursul lunii noiembrie), când un Jean-MichelBasquiat ("Untitled - Boxer") fusese achiziţionat pentru 12milioane de dolari la Christie's. Preţurile din timpul "bulei" audevenit amintire? Cu siguranţă. Licitaţiile nu mai ating gradul despectaculozitate de până în 2008, iar valorile-refugiu din spaţiulartei contemporane sunt, parcă, mai rare decât înainte. În 2010,recordul a fost atins de Peter Doig, care, cu 6 milioane de euro,l-a depăşit cu un milion pe cel mai bine vândutBasquiat.

Până una-alta, iată clasamentul, care are în vederevolumul întreg de opere vândute şi ansamblul sumelor atrase, nudoar preţul-record înregistrat de o singură piesă:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO