Ziarul de Duminică

Cele 12 pelerinaje spre Santiago de Compostela/ de Ziarul de duminică

Cele 12 pelerinaje spre Santiago de Compostela/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

29.01.2015, 23:56 120

Ion Nicolae

Camino de Santiago – Drumul care a făurit Europa

Editura Meronia

Două volume, 690 pag., 32 hărţi, anexe. Anunţată ca proiect în interviul pe care ni l-a acordat autorul, cunoscut antropogeograf bucureştean (vezi numărul revistei noastre din 14 august 2009), lucrarea – din care am prezentat extrase în anul ce s-a încheiat – se remarcă prin modul original de tratare a temei pelerinajului către Santiago de Compostela, capitala Galiciei, a cărei catedrală adăposteşte moaştele apostolului Iacob. Suntem avertizaţi prin chiar subtitlul (prezent pe foaia de gardă)  – însemnări de călătorie – subtitlu lămuritor şi derutant în acelaşi timp. Lămuritor pentru că avem de a face cu o prezentare subiectivă a unui traseu de pelerinaj mai mult decât milenar (cu începutul în sec. IX); derutant pentru că nu este vorba despre o lucrare cu încărcătura religioasă cuvenită unui astfel de traseu. De altfel, în introducere, autorul îşi exprimă părerea de rău de a nu fi suficient de familiarizat cu această latură a spiritualităţii, experienţa camino-ului fiind şi una  a acomodării sale cu diferitele aspecte ale practicii religioase. 

O interesantă secţiune de anexe (60 pagini)  – menită să împlinească semnificaţia geografică şi  religioasă (aflăm aici şi o micromonografie dedicată apostolului Iacob) a acestei realităţi a lumii contemporane – completează însemnările expuse la persoana întâi.  

Declarat „Itinerar Cultural European” (1987) şi inclus în patrimoniul mondial UNESCO (1993), Camino deSantiago cunoaşte în zilele noastre o nouă perioadă de avânt (prima s-a înregistrat în sec.XII-XIII când anual se îndreptau spre capitala Galiciei 400-500 mii de pelerini) cu motivaţii prodominant culturale. Aceste valenţe sunt evidente şi în textul analizat, autorul folosindu-se de prilejul străbaterii pedestre (repetate anual) a traseului pentru a ne face cunoştinţă cu geografia umană a nordului Spaniei. Nu este însă o antropogeografie clasică ci una trăită în miez de vară, una a percepţiei spaţiului iberic, spaţiu invadat de pelerini (din peste 150 ţări conform statisticilor întocmite la fiecare sfârşit de an), pelerini ce au posibilitatea cunoaşterii reciproce şi a comparării stărilor de lucruri întâlnite pe drum cu cele specifice ţării lor de origine.

La fel se întâmplă şi cu autorul nostru, fapt ce transformă cartea de faţă, într-una „de învăţătură” personală şi a celor interesaţi de parcurgerea acestui traseu, prea puţin cunoscut şi frecventat de către români. Cele 12 pelerinaje spre Santiago de Compostela (2006-2014) i-au asigurat geografului Ion Nicolae un record absolut în galeria călătorilor români din ultima jumătate de secol. Dincolo de realitatea spaţială, caleidoscopică, evidenţiată într-un limbaj accesibil, autorul ne introduce şi în lumea pelerinilor – multietnică, multiculturală, multirasială – un adevărat  eşantion al omenirii zilelor noastre, în coordonatele sale pozitive (prietenie, solidaritate, înţelegere reciprocă, respect ş.a.). Senzaţia transmisă este cea a unei lumi paralele celei în care „ne mişcăm” zilnic, lume dominată informaţional de elemente negative dintre cele mai variate.

Pelerinajul apare astfel ca o evadare temporară  din acest cotidian stresant/ cenuşiu (conform spuselor autorului), evadare ce permite şi o călătorie în propriul trecut, în propria experienţă de viaţă, pelerinajul fiind – ab initio – o opţiune individuală şi nu una de grup. Această evadare face  şi diferenţa dintre pelerinajul actual (într-o lume tot mai desacralizată) şi cel de acum multe secole, ce avea ca specific/ mobil penitenţa, apostolul Iacob având rolul de „mediator” între pelerin şi Mântuitor. „Ami, recommande-moi à Dieu” spuneau pelerinii francezi de odinioară îmbrăţişând imaginea apostolului ce domină altarul catedralei, o capodoperă a stilului romanic.  Să parafrazăm această formulă şi să recomandăm cu căldură această carte despre un fenomen – făuritor în timp al Europei (cf. J.W.Goethe) – pelerinajul actual către Santiago de Compostela, cel de-al treilea loc sfânt al creştinătăţii (după Ierusalim şi Roma).  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO