Ziarul de Duminică

Celulele stem – speranţe congelate

Celulele stem – speranţe congelate

Autor: Paula Herlo

06.04.2012, 00:01 822

Febra recoltarii de celule stem a cuprins zeci de mii de romani care platesc sume imense pentru a-si proteja copilul de o serie de boli grave. Uneori, informatiile pe care le primesc sunt false sau incomplete. Agentii firmelor de recoltare isi disputa o piata a carei cifra de afaceri a ajuns anul trecut la aproape 20 de milioane de euro. De aceea, unii vand clientilor iluzii, si doar cine se documenteaza cu atentie afla ca celulele stem vindeca o serie restransa de boli, in special cele hematologice.

Sute mii de parinti traiesc in fiecare an miracolul nasterii unui copil. Venirea lui pe lume le schimba prioritatile si le transforma vietile definitv. In jurul lor se dezvolta insa o intreaga industrie, iar recoltarea de celule stem tine sa devina una dintre cele mai profitabile. Speriati de ricul unor boli grave, romanii platesc intre 500 si 2.000 de euro pentru stocarea celulelor stem prelvate din sangele ombilical sau placentar in banci din Romania sau strainatate. Putini sunt insa cei care stiu la ce folosesc cu adevarat. Si mai putini realizeaza ca situatiile in care ele ar putea fi tranplantate propriilor copii sunt considerate de medici exceptii.

In vreme ce alte tari interzic bancilor private sa-si faca reclama sau chiar existenta lor e ilegala, la noi industria celulelor stem se dezvolta intr-un ritm spectaculs.

14 firme de recoltare isi disputa suprematia pe o piata care creste de la an la an si care a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de aproximav 20 de milioane de euro. Unele au banci proprii si le depoziteaza la noi in tara, altele le transporta catre sediile lor din Germania, Danemarca, Anglia sau Grecia. In spitale concurenta intre agentii acestor banci e acerba. Ca sa-si vanda produsul reprezentantii lor merg zilnic la maternitatile din toata tara in cautare de parinti grijulii.

Unii sunt seriosi si le explica oamenilor care sunt cu adevarat beneficiile stocarii de celule. Altii, le vand iluzii.

"La ora actuala - spune prof dr Margit Serban, seful Clinicii de Transplant Medular Louis Turcanu - experienta transplantului autolog in cazul leucemiilor acute limfo sau mielo este suficient de restransa si departe de a fi multumitoare."

Afirmatia dnei profesor e intarita de povestea unor tineri din Ramnicu Valcea. Cand au decis sa stocheze celulele fetitei care urma sa vina pe lume nu s-au gandit ca vor avea vreodata nevoie de ele. Au platit 2020 de lei recoltarea si procesarea sangelui placentar, obligandu-se sa achite mai apoi, in fiecare an, 180 de lei stocarea in banca. La nastere copilul a fost declarat sanatos, iar ei traiau minunea de a fi parinti. Pana intr-o zi cand s-au dus cu fetita la medic pentru ca nu se simtea bine. La inceput au crezut ca e racita, insa analizele de sange aveau sa le dea tot universul peste cap. Alisa avea leucemie acuta limfoblastica.

La numai 10 luni, fetita suferea de o forma agresiva de leucemie, iar medicii din Bucuresti le-au spus parintilor ca doar un transplant cu celule stem o poate salva. Au rasuflat atunci usurati. Recoltasera celulele la nastere si semnasera un fel de polita de asigurare prin care firma se obliga sa achite cheltuielile de autotransplant in valoare de 185.000 euro in orice clinica din strainatate. Tot atunci primisera o informare in care scria negru pe alb ca boala de care sufera copilul lor se trateaza prin autotransplant. Asadar, erau convinsi ca unica lor grija trebuie sa fie sanatatea Alisei. La scurt timp aveau sa primeasca o noua lovitura. "Am aflat - spune tatal Ovidiu Lazar -la aproximativ 5-6 luni de la debutul bolii cand fetita era internata la Fundeni ca aceste celule nu sunt viabile in cazul leucemiei acute."

Asadar nici asigurarea nu mai era valabila cata vreme medicii nu vorbeau despre un autotransplant. Uitandu-se din nou in hartiile primite de la firma au vazut ca leucemia acuta limfoblastica se numara printre cele care se vindeca cu celulele prelevate la nastere. Medicii le infirmau insa asta si le recomandau sa-si duca fetita in strainantate si sa caute donator in registrul international. Au plecat in Italia cu formularul e112 si au continuat acolo tratamentul cu citostatice. In tot acest timp au asteptat raspunsuri de la banca unde depozitasera celulele.

Asterixul despre care vorbea reprezentanta firmei se referea la o informatie pe care parintii o puteau citi doar pe siteul companiei, unde se precizeaza ca in cazul leucemiei acute limfoblastice se recomanda transplantul de la donator, iar autotransplantul cu celulele prelevate la nastere vine ca o ultima solutie de tratament.

Medicii italieni le-au confirmat ca boala fetitei lor nu potate fi vindecata cu propriile celule. "Donarea de tip autolog nu are un fundament stiintific, pentru ca un copil care se imbolnaveste de leucemie nu poate sa utilizeze propriile celule, care ar dezvolta din nou o leucemie. " Parintii au inteles ca au stocat celulele degeaba, insa reprezentantii bancii sustin ca ele ar trebui pastrate in cazul in care transplantul de la donator nu da rezultate.

Medicii italieni au inceput deja cautarea unui donator de celule stem in registrul international pe banii parintilor care se chinuiesc acum sa faca rost de fonduri pentru a-si salva micuta de la moarte. Are numai un an si sase luni. In spital a invatat sa mearga, sa spuna primele cuvinte si sa se joace.

Au deschis conturi in care oamenii pot dona. Povestea lor ilustreaza perfect faptul ca celulele stem nu sunt tratamentul miraculos la care spera zeci de mii de parinti.

Pentru sotii Miron din Galati insa stocarea celulelor stem intr-o banca privata ii lasa sa doarma linistiti noaptea. Pentru fiul lor, tratat de leucemie, vestea ca va avea un frate a le-a adus parintilor certitudinea in cazul in care boala ar recidiva, cel mic l-ar salva pentru ca sunt compatibili 100%.

Familia lor a fost inclusa intr-un program numit "Transplant fraternal" oferit de cea mai mare banca din Romania, care are peste 60 de mii de clienti, prin care recoltarea si depozitatea celulelor le-au fost oferite gratuit. Acesta e cazul ideal in care celulele merita cu adevarat conservate. In plus numarul bolilor vindecate prin transplant este mult mai mare.

Celulele stem sunt tratamentul viitorului. In prezent 70 de boli sunt trecute in lista celor care se vindeca sau sunt la stadiu de experiment. In fiecare an apar noi descoperiri, iar lumea medicala vorbeste despre terapii revolutionare. E de notorietate cazul unui tanar din Germania infectat cu HIV, care a fost tratat prin transplant cu celule stem dupa ce se imbolnavise de leucemie. Acum e vindecat: si de leucemie si de virusul HIV.

Tratamentul cu celule stem prelevate de la embrioni umani a starnit deja numeroase controverse dupa ce medici din China promiteau vindecarea pacientilor cu paralizii sau boli neurologice. "Nu am aflat pana acum de existenta unui caz in care transplantarea de celule embrionare la un pacient sa fi reusit sa vindece vreo boala - declara Dr. Claudia Waskow - cercetator. Asadar, n-as recomanda sa mergeti in China sau Ucraina pentru ca nu stiu daca aceste tari sunt cea mai buna alegere pentru orice fel de tratament."

In ultimii ani s-au descoperit mai multe surse de colectare a celulelor stem: dintii de lapte sau tesutul adipos sunt doar cateva dintre ele. Toate sunt insa experimente fara sa fie inca solutii terapeutice. Insclusiv industria cosmetica foloseste beneficiile regenerative ale celulelor stem.

"Partea care este deasupra, galbuie, se reinjecteaza pentru ca este un amestec de celule stem si hormoni de crestere - afirma prof. dr. Ioan Nedelcu - medic dermatolog. Aceasta se injecteaza la nivelul fetei. Stergem ridurile dar modificam si calitatea pielii din suprafata, textura, devine mult mai catifelata, devine mult mai luminoasa si se modifica si volumul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO