Ziarul de Duminică

Centrul Cultural Italo-Român - cinci ani de activitate/ de Ziarul de duminică

Centrul Cultural Italo-Român - cinci ani de activitate/...

Autor: Ziarul de Duminica

16.01.2014, 23:58 114

Centrul Cultural Italo Român, asociaţie de voluntariat cultural fondată în luna decembrie a anului 2008, aniversează cinci ani de activitate. Activităţile desfăsurate s-au înscris pe linia promovării culturale româneşti în Italia, a păstrării identitaţii şi dezvoltării raporturilor culturale între România şi Italia.

C.C.I.R. a dezvoltat mai mai multe proiecte de impact asupra opiniei publice: realizarea portalului CulturaRomena.it  activ din 2009 cu peste trei milioane si jumătate de vizitatori si 1.500 inscrisi la newsltter-ul lunar; a infiintat prima editura româneasca din Italia: Rediviva; (www.redivivaedizioni.com) cu importante participări la târguri de carte, a fondat Biblioteca românească (2009) şi a devenit un partener pentru asociaţii, instituţii, şcoli, fundaţii contribuind pe măsura resurselor disponibile la proiecte care au avut ca scop prezenţa României şi imaginea aceasteia în societatea italiană.

De-a lungul anilor, Biblioteca a devenit un important punct de referinţă pentru publicul larg român, dar si italian, reprezentând nu doar un spaţiu al împrumutului de cărţi, transformându-se în timp într-un centru de informare comunitară şi multiculturală prin formarea unui spaţiu cultural menit să favorizeze schimburile interculturale româno-italiene.

În cadrul C.C.I.R. de mai mulţi ani se desfăşoară cursul de limbă română, tinut de prof. Valentina Negritescu, de la Universitatea de Studii din Milano. In 2013 s-a născut ca o initiativă a CCIR si Editurii Redidiviva organizarea lunară a unei manifestari generic intitulată: CAFENEAUA LITERARA cu obiectivul realizarii unor manifestari literare si artistice.

Participarea Centrului Cultural Italo-Român ca partener al Premiului Internaţional de Poezie Giovani e Poesia de la Triuggio, a rămas o constantă între activităţile desfăşurate în aceşti ani, prin susţinerea participării elevilor şi şcolilor din România şi Republica Moldova la prestigiosul premiu de poezie, unde sunt prezente în jur de 30 de ţări.

Pentru voluntariatul depus din anul 2008 si realizarile culturale deosebite in cadrul comunitatii, Centrul Cultural Italo-Roman a fost premiat la Roma pe 22 iunie 2012 cu premiul MoneyGram Award la categoria Responsabilitate Sociala. MoneyGram Award este menit să recompenseze excelenţa în afaceri a imigranţilor din Italia si intiativele in domeniul cultural si social. La ceremonia de premiere a fost prezentă doamna Cecile Kynge, ministrul Integrării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO