Ziarul de Duminică

Cercetarea românească şi cartea „Inteligenţa materiei”/ de Marius Vasileanu

Fotografii de Dan Alexoae

Fotografii de Dan Alexoae

Autor: Marius Vasileanu

18.04.2013, 23:46 720

Evenimentul s-a petrecut joi 11 aprilie la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti. A fost un prilej de evocare a câtorva mari personalităţi care au dat contribuţii româneşti semnificative în acest domeniu. Academicianul Eugen Macovschi, autorul teoriei biostructurale, academicianul Mihai Drăgănescu cel care a scris o formidabilă carte (şi replică filosofică, într-un fel, la „Inteligenţa materiei”): „Profunzimile lumii materiale”, inclusă ulterior într-un tratat numit „Inelul lumii materiale”. Au mai fost amintiţi Ioan Florin Dumitrescu – inventatorul electronografiei –, cercetătorul Eugen Celan şi medicul acupunctor Ioan Ladea.

Înscris firesc în această pleiadă, medicul militar, astăzi general, Dumitru Constantin Dulcan a produs uriaşe valuri de entuziasm prin publicarea cărţii „Inteligenţa materiei” la începutul anilor ’80. Fără îndoială, acea primă ediţie a fost cenzurată astfel încât ulterior, după ’89, au apărut alte câteva ediţii, semnificativ adăugite. Alături de alte cărţi ale aceluiaşi autor – toate publicate sau reeditate în ultimii ani graţie eforturilor Editurii Eikon – „Inteligenţa materiei” este una dintre importantele contribuţii ale cercetării româneşti (inclusiv de ordin militar) aflată la graniţa dintre ştiinţă şi spiritualitate (religie).

Ca şi în deceniile scurse de la prima ediţie, reacţiile profesioniştilor şi-au păstrat prospeţimea şi entuziasmul. Astfel, în cuvântul său cosmonautul Dumitru Prunariu a subliniat uimirea cu care a citit cartea „Inteligenţa materiei” din care a aflat noi perspective: „am început să privesc lumea cu alţi ochi”. Dumitru Prunariu ne-a atenţionat însă că trebuie să facem şi astăzi eforturi continue pentru a înţelege semnificaţia celor scrise în această carte devenită bestseller încă de la apariţie.

Câteva meditaţii au fost oferite şi de medicul farmacist Ovidiu Bojor, decanul de vârstă al acestui festin ştiinţific & spiritual. Acesta a subliniat decăderea la care a ajuns omul în ultimul secol „regnul uman coboară adesea sub regnul animal”. Iar una dintre consecinţele grave este apariţia unui serios concurent al „selecţiei naturale” despre care s-a vorbit până astăzi în biologie, anume „selecţia artificială” – generată de om...

Alexandru Mironov a înţeles din cartea omagiată că lumea este neliniară: „mi-a schimbat felul de a gândi”, a mărturisit acesta. Desigur că astăzi este mai uşor să vorbeşti despre „multiuniversurile” generate de Big Bang, după ce ai fost frăgezit intelectual de studiile profesorului universitar Dumitru Constantin Dulcan, a arătat Mironov.

Prezentă la colocviu, doamna Marioara Godeanu, a recunoscut că i-a avut îndrumători pe profesorul Eugen Macovschi şi pe Dumitru Constantin Dulcan. Împreună cu cel din urmă a reuşit să facă cercetări apreciate pe întreg mapamondul despre sensibilitatea plantelor şi să publice un prim studiu referitor la faptul că plantele îşi transmit între ele informaţii atunci când sunt agresate. După ce a subliniat importanţa prieteniei dintre profesorul-cercetător şi student sau asistent, emoţionantul apel al doamnei Marioara Godeanu s-a adresat tinerilor, pentru a continua cercetările de această curajoasă factură.

În aceeaşi ordine de idei, fizicianul Ioan Mamulaş a arătat că după ce a citit cartea „Inteligenţa materiei” şi l-a cunoscut pe autor, s-a întrebat adesea ce ar spune profesorul Dumitru Constantin despre unele întâmplări miraculoase întâlnite în cercetarea ştiinţifică...

Mai ales prima sesiune a întâlnirii a fost un adevărat show graţie faptului că a fost moderată de fizicianul şi omul de presă Andrei Dorobanţu. Acesta şi-a amintit, printre altele, cum a învăţat o nouă definiţie a teoriei relativităţii de la cosmonautul şi prietenul său Dumitru Prunariu. Anume, prin istoria acelui caporal care-şi îndeamnă soldaţii: „puneţi mâna şi săpaţi şanţul ăsta de la gard până la prânz!”...

Tot lui Andrei Dorobanţu îi datorăm cele mai fine şi generoase concluzii ale întâlnirii pornite de la întrebările la care ştiinţele încă nu au găsit răspuns, aşa cum a precizat şi doctorul psihiatru şi neurolog Dumitru Constantin Dulcan: ce s-a petrecut în momentul de început al universului, la timpul T(o) al Big-Bangului ?; Ce este moartea ?; Care sunt mecanismele intime ale inteligenţei umane ?; Ce este ciudata lume a psihicului ? Ei bine, pledoaria fizicianului Andrei Dorobanţu a fost tocmai în favoarea respectării miracolului. Să nu trivializăm transcendentul, să nu tabloidizăm transcendentul!  a îndemnat acesta.

Au mai vorbit şi participat cu importante expuneri: medicul Cornel Moldovan, prof. Ion Mânzat, prof. Ionel Mohârţă, actorul Dorel Vişan, generalul Nicolae Spiroiu, scriitorul şi jurnalistul Sorin Preda, prof. Ovidiu Predescu, prof. George Constandache, ambasadorul Neagu Udroiu, scriitorul Ion Andreiţă. Actriţa Teodora Mareş a citit câteva fragmente din opera lui Dumitru Constantin Dulcan.

Evenimentul a constituit o bucurie a întâlnirii dintre ştiinţă şi religie (spiritualitate), un spectacol de suflet în care „Inteligenţa materiei” este o solidă treaptă spre „Mintea de dincolo” – acesta fiind şi titlul ultimei cărţi semnate de Dumitru Constantin Dulcan, apărută recent tot la Editura Eikon şi despre care se va mai vorbi, inclusiv aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO