Ziarul de Duminică

Cifrele lui Schweitzer Cumpana

Cifrele lui Schweitzer Cumpana

Rudolf Schweitzer Cumpana (1886-1975), Nud sezand, semnat dreapta jos in creion, acuarela, 1956. Pret de pornire 2.000 lei, adjudecat 3.200 lei, plus taxe

07.03.2008, 00:01 1002

Rudolf Schweitzer Cumpana este cel mai prezent artist la licitatiile de arta din ultimii ani. In 2007, numele pictorului a aparut de 59 de ori la sectiunile de pictura, iar 40 dintre lucrari i-au fost cumparate in sedintele publice.
Aici se poate opri statistica. Pentru lucrarile vandute s-au platit putin peste 87.000 euro, la care se adauga taxele. O suma care il situeaza pe Rudolf Schweitzer Cumpana pe locul 7 al unui top (realizat pe site-ul tudor-art) care ia in calcul sumele platite intr-un an pentru lucrarile unui artist - cifrele de afaceri.
Schweitzer Cumpana este insa pe primul loc la numarul de lucrari scoase la licitatie si la numarul de adjudecari. S-au platit in medie putin peste 2.000 euro pentru o lucrare de-a sa. Daca se cauta rapoarte, succesul de piata al aceluiasi artist devine oarecare: i-au fost vandute doar 68 la suta dintre picturi si desene. Exista autori cu succes garantat, Sabin Balasa de exemplu... sau revelatia Mircea Roman.
Cei sase artisti cu cifre de afaceri mai mari decat Schweitzer Cumpana au intrat in licitatii cu mult mai putine lucrari: Pallady cu 32, din care a vandut 27 cu 400.000 euro, Tonitza cu 20 de lucrari, 16 vandute pentru aproape 262.000 euro, Mutzner - suprinzator, pe locul 3, cu 23 de picturi din care s-au vandut 17 cu peste 134.000 euro. Urmeaza Petrascu, Grigorescu si Tuculescu cu 26, respectiv 8 si 5 lucrari. Ei, acum, algebra poate intoarce topul, pentru ca Tuculescu, care a vandut 3 lucrari cu 90.423 euro, are o medie pe lucrare mult mai mare decat cei din varful clasamentului. Pentru un comerciant, astfel de cifre pot fi evident folosite in favoarea sa. Un colectionar veritabil insa trebuie sa aprecieze in paralel valoarea artistica a unei lucrari si renumele artistului. Cifrele de mai sus, care permit o analiza mai degraba globala, reflecta o crestere a pietei in general: se vand mai putine lucrari dar cu sume din ce in ce mai mari.
Aritmetica isi face loc in clasamentele pietei de arta cu mai mare sau mai mica eficienta. Ea este importanta in calculele finantistilor mai degraba decat in ordonarea unor talente sau in impunerea elitelor. Talentul, renumele, performanta unui artist raman sa fie construite pe studiile istoricilor de arta. Iar mai comod in acest sens este de abordat topul celor mai bine vandute lucrari pe care il afiseaza casele de licitatii importante.
Rudolf Schweitzer Cumpana este in continuare un nume foarte cautat la licitatii. In primele doua luni din 2008 i s-au cumparat deja patru uleiuri - printre care Cocosul rosu al carui pret de pornire s-a dublat la 28.000 lei - si doua acuarele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO