Ziarul de Duminică

Cine a avut noroc cu aurul/ Ziarul de duminică

Cine a avut noroc cu aurul/ Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.11.2014, 23:50 254

Cristian Păunescu, Dorin Matei

Salvarea aurului polonez

Editura Oscar Print

Povestea evacuării aurului polonez prin România şi a refugiaţilor polonezi găzduiţi de România a fost readusă în aenţia opiniei publice de la noi, pentru prima oară, de revista „Magazin istoric”, în anul 1968. Au urmat sudii şi volume publicate în 1996, 2003 şi 2005. Volumul de faţă spune povestea după ce autorii au cercetat în trei fonduri arhivistice mari: Arhivele Băncii Naţionale, Arhivele Istorice Centrale, Arhivele Minsiterului de Externe.

În urmă cu 73 ani, într-un moment de mare dificultate pentru poporul polonez, România i-a acordat sprijin, găzduind peste 100.000 refugiaţi, pe preşedinte şi guvernul acestei ţări. Aşa cum spunea un document emis de Consiliul juridic al Ministerului Afacerilor Străine, nu exista în acel moment un precedent pentru o asemenea situaţie. De asemenea, prin România, cu sprijinul autorităţilor române, a fost evacuat şi aurul Bank Polski, banca de emisiune a Poloniei, cât şi tezaurul artistic şi istoric al acestei ţări. O mică parte a aurului polonez a rămas în depozit la Banca Naţională a României. Pusă în imposibilitatea de a satisface cererea depozitarului de a-i preda aurul respectiv, din cauza deciziei factorului politic român, Banca Naţională a României a avut grijă de această cantitate de aur la fel cum s-a îngrijit de propria rezervă de aur. Atunci când a fost posibil, 1-a restituit de îndată, fără nicio pretenţie privind cheltuielile pentru perioada cât 1-a avut în depozit. Spre deosbire de Polonia, România se străduieşte de la sfârşitul primului război monidal, fără niciun rezultat, să-şi recupereze aurul.

„Astăzi – spun autorii –, Banca Naţională a României poate privi cu mândrie la acest  episod, la profesionalismul cu care funcţionarii săi din acei ani au gestionat acest episod, ce putea deveni unul tragic în orice moment. Depozitari nu doar ai valorilor tangibile, ei au avansat un imens capital de memorie, educaţie instituţională şi expertiză pentru a scoate la liman averea noastră şi a vecinilor şi prietenilor noştri polonezi. Credem că li se cuvine întreaga noastră recunoştinţă, de care unii dintre ei nu au avut parte, din păcate, în anii imediat următori lui 1947.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO