Ziarul de Duminică

Cine este profesoara care îi învaţă româna pe studenţii de la Oxford

Români la Oxford/ de Paul Angelescu

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

02.02.2013, 12:01 972

Din 2012, limba romana a intrat in programa celei mai bune universitati din Marea Britanie. Din octombrie, la Oxford peste 20 de studenti straini invata limba noastra materna, in urma unui protocol de colaborare intre britanici si Universitatea Bucuresti. Oana Uţă Bărbulescu este romanca aleasa prin concurs de britanici sa predea verbele, vocabularul si mecanismele complicate ale limbii romane in Regatul Unit.

DOOM-ul, Dex-ul si Conjugarea verbelor romanesti au intrat in programa celei mai importante universtati din Marea Britanie. Iar ă, î, ş şi ţ , neglijate de multe ori în România, au devenit vedete internationale la Oxford.

Pentru studenţi, limba romana nu este un moft. O invata deoarece vor sa faca programe informatice de recunoastere a vocii si sa scrie lucrari stiintifice despre evolutia limbilor romanice.

Profesor le este Oana Uţă Bărbuelscu, lector universitar la Universitatea Bucuresti. A fost selectata prin concurs de britanici pentru a prelua lectoratul de romana in cadrul Facultăţii de Lingvistică, Filologie şi Fonetică a prestigioasei Universităţi Oxford. Spune că se simte intr-un fel ca mercenarii, merge si işi fac treaba . Un mercenar foarte bun daca ar fi sa ne luam dupa cum stapanesc elevii ei romana.

"Trebuie sa-ti spun, fara sa am niciun fel de mandrie locala, ca profesorii mei de la Bucuresti nu sunt cu nimic mai prejos decat profesorii de aici. Exista in Universitatea Bucuresti oameni care ar putea sa faca fata oricand universitatilor Oxford, Cambridge."

Oana nu ii invata pe studenti numai romana, dar si cum sa gandeasca de unii singuri si sa puna totul la indoiala.

Bogdan este dovada vie ca metodele Oanei dau rezultatele. Se afla, in vizita la Oana, fosta lui profesoara. A venit de la Cambridge, unde isi da doctoratul. Sta acolo pe banii lui Bill Gates. Bogdan este unul dintre cei 3 romani sposorizati de miliardarul american. Primeste 15.000 de lire pe an cu care face ce vrea plus inca 6.000 pentru taxele universitare. Fundatia fondatorului Microsoft ii plateste si biletele de avion cand se intoarce acasa sau cand se duce la conferinte.

Ce studiaza romanul pe banii lui Bill Gates? "O sa sune foarte exotic: ritmul oratoric ca modalitate de obtinere a teatralitatii in discursurile lui Cicero. In romana, practic ma ocup de proza ritmata in latina. Felul in care oratorii din Roma antica obisnuiau sa-si rosteasca discursurile intr-o anumita melodicitate, in Roma secolului I inainte de Hristos."

Nu e o gluma. A fost selectat din 4.000 de studenti din toata lumea. Si i-a convins pe americani sa-i dea banii dupa ce le-a explicat ca studiile sale ii vor ajuta pe studenti sa vorbeasca in public ca Barack Obama sau Tony Blair.

O tine minte si acum pe Oana, deoarece ea este singura profesoara din Romania care i-a dat un 9.

Oana Ută Bărbulescu nu este singurul dascal roman de la Oxford. Tot aici o gasim si pe Elena Draghici Vasilescu, care preda istoria bizantina. In urma cu cativa ani a incercat sa se intoarca sa predea in Romania, unde mai lucrase inainte de revolutie. A constatat că elevii nu mai citeau de loc, ca tot ce citeau erau burtierele de la televizor, nu carti.

Potrivit site-ului universitatii la Oxford exista si un institut Cantemir, care se ocupa de istoria Europei Centrale si de Est si care este condus tot de un roman.

Prezenta celor 3 profesori romani intr-una dintre cele mai bune universitati din lume este un semn ca in multe cazuri nu oamenii sunt problema educatiei din Romania ci felul in care este organizat sistemul.

 

Reportaj difuzat de Protv în emisiunea "România, te iubesc!" din 16 decembrie 2012

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO