Ziarul de Duminică

COLECTII/ Biblioteca ideala - o noua colectie la ART

COLECTII/ Biblioteca ideala - o noua colectie la ART
10.03.2010, 15:14 79
Sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010 au fost marcate deaparitia unei noi colectii la Editura ART - Biblioteca ideala. Ocolectie coordonata probabil (nu se spune nicaieri) de LauraAlbulescu.
Alexandr Soljenitin - "Iubeste revolutia! Povesteneterminata scrisa in convoi militar in 1941". Traduceredin limba rusa de Vadim Vasiliu. Este intr-adevar o carteneterminata, scrisa pe cand Soljenitin avea 23 de ani, inainte de afi trimis in lagar. Un tanar de numai 23 de ani, din Rostov,proaspat absolvent de facultate, viseaza sa urmeze Istoria Artei sipleaca la Moscova, numai ca in acel an Germania nazista atacaUniunea Sovietica. Iubindu-si tara si crezand ca, cu sacrificiulsuprem, poate salva cea mai buna dintre lumi, vrea sa ajunga pefront, ca artilerist, dar fiind soldat apt-necombatant, nu esterecrutat decat ca surugiu in spatele frontului si ajunge sa semiste fara rost prin stepa. Cartea e un document literar esential,care vorbeste despre conditia unui intelectual exaltat si candid,cuprins de avantul revolutionar. Redactarea a fost intrerupta detrimiterea autorului in lagar, dar manuscrisul a fost pastrat de ocolaboratoare a Institutului Stiintific unde autorul a fostinternat la sfarsitul anilor 40, si i-a fost restituit in 1956.Soljenitin nu l-a mai continuat. Paginile au fost publicate pentruprima oara in Rusia in volum in 1999.
Vaclav Havel - "Scrisori catre Olga".Selectie de Jean Grosu. Traducere si note de Madalina Turcanu siLaura Cruceru. Din editia integrala a scrisorilor trimise de Havelsotiei sale Olga, in timpul detentiei politice dintre anii 1979 si1982, care contine 144 de scrisori, Jean Grosu le-a selectat pecele mai reprezentative, adica aproape jumatate. Corespondentaincepe in perioada interogatoriului celor care au semnat "Carta77". Scrisorile erau singurul canal de comunicare cu exteriorul allui Havel. Acesta diseca "probleme de viata si de moarte", cum arfi ideea de responsabilitate individuala si natura credintei sauseductia periculoasa a ideologiilor. "Deocamdata stiu ca - scriaHavel in martie 1982 - mi-am pastrat identitatea, i-am pus laincercare crdibilitatea si mi-am aparat demnitatea. Nu stiu la ceva ajuta asta lumea. Dar mie imi prieste. (...) Sunt plin desperanta, de indoieli, de fermitate, de nesiguranta, de planuri side temeri."

"From Russia with Love" - Traducere din limbarusa de Ruslan Carta. O antologie de proza scurta din scriitoriapartinand mai multor generatii, prefatata de Galina Dursthoff. Dinpacate editura nu spune nimic despre prefatatoare si nici despremulti dintre scriitorii antologati, majoritatea necunoscutipublicului nostru. Tema antologiei: cum iubesc rusii. Concluzia:"La rusi dragostea este irationala prin definitie. (...) Dragosteain stil rusesc inseamna insolatie, delir, febra. E oarba si, prinnatura ei, nu poate fi fericita. (...) Intreaga noastra literaturae un monument al dragostei nefericite." Textele alese o justificadin plin pe prefatatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO