Ziarul de Duminică

COLECTII / Malul albastru – o colectie eveniment

COLECTII / Malul albastru – o colectie eveniment
03.11.2009, 16:25 106

Eveniment rarisim luna trecuta: Editura ART a lansat o nouacolectie, de asta data de poezie. Se cheama "Malul albastru".Coordonator - Laura Albulescu, care spune: "Colectia a aparutdintr-o dubla motivatie: o data, pentru ca orice editura serioasa,care se respecta, trebuie sa aiba o colectie de poezie. In aldoilea rand, pentru a contrazice parerea generala ca poezia nu maiare astazi public. De multe ori, e o scuza circulara la careapeleaza editorii pentru a-si justifica indoiala. Poezia nu este,intr-adevar, o afacere <<profitabila>>, dar are unpublic captiv, care trebuie respectat. Diferenta specifica fata dealte colectii de poezie din Romania este ca titurile sau autoriicare vor aparea aici nu fac parte neaparat din mainstream. Sa luam,de pilda, cazul lui B. Brecht: vom publica un volum de "Poeziierotice", o ipostaza mai putin cunoscuta a autorului. In sfarsit,toate traducerile vor fi semnate de catre poeti."
Numele colectiei vine - continuand traditia marca "ART" de a aveacolectii care poarta numele unor opere - de la o lucrare a luiGellu Naum.
Au aparut - si au fost lansate cu spectacol - primele douavolume.
Iulian Tanase - "Adora. poemele celorlalte intamplari". Autoruleste redactor la Academia Catavencu si realizator de programe laRadio Guerilla. A publicat mai multe volume, singur sau incolaborare. "Cand se face liniste in camera unde/te astept de candma stiu/ aud vulturul cum se tanguie intr-un sertar/ pe care nu-ldeschid niciodata/ e vulturul meu din copilarie/ am supt acelasilapte la aceleasi mame/ avem aceiasi ochi si aceeasi voce/ amandoivisam in culori inexistente/ cosmarurile le impartim frateste pedin doua/ amandoi te iubim de cand ne stim/ doar ca el s-a incuiatpe dinauntru/ in sertarul asta nenorocit sta acolo de cand ma stiu/nu l-am vaut niciodata// Dar sertarul are pene de vultur/ siamandoi te iubim de cand ne stim."
Sebastian Reichmann, Dan Stanciu - Dimensiunea "Umbrella". O cartescrisa la doua maini pentru toti cei care adora dimensiunea ludicaa avangardei.Textele cuprinse in volum sunt jocuri din familiabine-cunoscutului "cadavre exquis", in care doi sau mai multiparticipanti compun un text scriind unul dupa altul, insa fiecare,dupa ce a scris, indoaie hartia, astfel incat urmatorul sa nu stiece a scris cel dinainte, miza (si frumusetea jocului) constand inintalnirile fortuite dintre cuvinte sau fraze. Rezultatul este usorstraniu. Cei doi autori (primul stabilit demult in Franta) au maipublicat, separat, nenumarate volume de versuri. (SebastianReichmann, nascut in 1947, la Galati, a debutat in 1966 insuplimentul "Povestea vorbei" a revistei Ramuri; prima carte,"Geraldina" i-a aparut in 1969. Urmatoarea i-a fost retrasa dinlibrarii, iar autorul emigreaza si se stabileste in Franta, undedebuteaza in 1977. A publicat cinci carti in Franta, iar dupa 1989reincepe sa publice si in Romania.)
In colectia "Malul albastru" vor mai aparea: Stephane Mallarme,"Album de versuri"; Bertolt Brecht, "Poezii erotice"; M.Blecher,"Corp transparent"; Henri Michaux, "In Tara Magiei"; ReneChar, "Filele lui Hypnos si alte poeme".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO