Ziarul de Duminică

Comunismul în România/ de Ziarul de duminică

Comunismul în România/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.05.2016, 23:40 60

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Konrad Adenauer România  au deschis la 18 mai 2016, expoziţia Comunismul în România, care prezintă, în imagini reprezentative, istoria momentelor cheie ale perioadei 1944-1989. Într-o primă etapă, expoziţia care va fi permanentă, propune vizitatorilor săi o privire asupra fenomenului represiunii şi rezistenţei anti-comuniste, urmând ca în toamna acestui an să includă şi alte secţiuni legate de perioada totalitară. Astfel, expoziţia permanentă a viitorului Muzeu al Comunismului va acoperi teme precum ideologia, cucerirea puterii în România, Securitatea, ţărănimea, politici demografice, politica externă, viaţa cotidiană ori evenimentele din decembrie 1989.

La vernisajul din foaierul Ateneului Român au luat cuvântul Andrei Dimitriu (Filarmonica „George Enescu”), Radu Preda (IICCMER) şi Sven-Joachim Irmer (Fundaţia Konrad Adenauer).

„Fără voinţa politică a tuturor partidelor nu va fi posibil un Muzeu al Comunismului - a afirmat Sven-Joachim Irmer, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer pentru România şi Republica Moldova. De aceea, apelul meu către clasa politică este: aşezaţi-vă la masă şi faceţi ceva până nu va fi căzută în uitare amintirea trecutului comunist. Noi, cei de la Fundaţia Konrad Adenauer, suntem îngrijoraţi de prezentarea falsă a realităţilor din perioada comunistă. Şi în Germania există unii care nu mai vor să se mai vorbească în spaţiul public de trecutul comunist şi de aceea este necesar ca în România şi în celelalte state unde au fost regimuri comuniste să vorbim despre asta şi să îi combatem pe cei care spun că regimul comunist a fost ceva bun şi prietenos cu oamenii.”

Potrivit informaţiilor expuse, numărul victimelor represiunii reprezintă un aspect neclar al istoriei comunismului românesc. „Conform evidenţelor Securităţii, în  perioada 1948-1964, cel puţin 91.333 de persoane au fost arestate, dintre care 73.636 au fost condamnate. Alţi 60.000 de oameni au fost victimele deportărilor şi domiciliilor obligatorii", se precizează în informaţiile prezentate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO