Ziarul de Duminică

Copiii la Caravana Muzeelor/ de Remus Andrei Ion

Copiii la Caravana Muzeelor/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion

24.07.2015, 00:07 194

În perioada 15 iulie – 4 septembrie 2015, de miercuri până vineri, începând cu ora 10.00 (aproximativ două ore), Caravana Muzeelor, aflată la a patra ediţie, invită copiii de 6-10 ani să cunoască mai bine Bucureştiul. Astfel, opt muzee bucureştene vor găzdui, pe durata vacanţei de vară, ateliere de educaţie cultural-artistică. Prin intermediul jocului şi al artelor copiii vor descoperi, pe înţelesul lor, câteva secrete ale muzeelor şi tehnici artistice inspirate de obiectele de preţ găzduite de acestea. Pe care, fireşte, le vor experimenta: cu pensula în mână şi foaia albă în faţă, prin lucrări în creion, pastel, tempera, modelaj sau chiar linogravură.

Atelierele de vacanţă au debutat, în zilele de 15-17 iulie 2015, la Muzeul Theodor Aman (MMB), povestind despre Viaţa cotidiană în lucrările lui Theodor Aman: viaţa cotidiană în Bucureştiul secolului al XIX-lea prin intermediul lucrărilor realizate de Theodor Aman, artist apreciat în epocă şi fondator al Şcolii de Belle-Arte din BucureştiM; în cadrul aplicaţiilor practice a fost abordată pictura pe lemn faţă-verso şi linogravura.

La Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar (22-24 iulie) copiii au ocazia să descopere stilul inconfundabil al artistului Vasile Grigore, personalităţi portretizate de diverşi artişti, precum detalii despre colecţia de artă tradiţională românească. La ateliere sunt abordate tehnici speciale: copiii pictează cu acrilic pe placaj preparat de formă pătrată sau decorează o trăistuţă; învăţă să realizeze o bordură cusută, apoi pictează motive decorative pe câmpul central.

A treia săptămână (29-31 iulie) este dedicată ciclului intitulat Istoria unei familii, mai precis familiei Macovei: Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (MMB). Este vizitată clădirea care adăposteşte colecţia arhitectului diplomat Pompiliu Macovei şi a soţiei acestuia, pictoriţa Ligia Macovei, iar la aplicaţia practică se pictează cu acrilic pe carton pânzat inspiraţi de picturile din muzeu. Pasiunea de a colecţiona a celor doi soţi Macovei a început cu arta populară. Copiii vor păşi pe urmele lor, iar la atelierul de joi, 30 iulie, vor picta un vas de ceramică decorat cu motive tradiţionale româneşti.

În august şi septembrie 2015 Caravana Muzeelor se opreşte la temele:

Foişorul de Foc şi destinul pompierilor – 5-7 august

Istoria unei familii: familia Storck – 12-14 august

Descoperim ştiinţa prin artă la Muzeul Tehnic – 19-21 august

Istoria unei familii: familia Nottara – 26-28 august

De la fereastra Palatului Suţu – 2-4 septembrie

Urcaţi copiii în Caravana Muzeelor folosind adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau telefonul 0724.083.932

Taxa de participare (include materialele folosite şi accesul în muzeu): 10 lei / copil / atelier

Detalii: caravanamuzeelor.wordpress.com

Caravana Muzeelor a fost iniţiată în anul 2012, numărul de muzee implicate fiind de cinci. O noutate a acestei ediţii este implicarea amplă a Muzeului Municipiului Bucureşti: cinci sedii ale acestei instituţii importante pentru cunoaşterea oraşului participă în proiect pentru prima dată, găzduind grupurile de copii curioşi şi creativi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO