Ziarul de Duminică

Creangă în versuri/ de Stelian Ţurlea

Creangă în versuri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

08.07.2016, 00:00 290

Lidia Batali

Prostia omenească

Fata babei şi fata moşneagului

Poveşti în versuri

Editura Integral

 

O surpriză uriaşă pentru copii: transpunerea în versuri a celebrelor poveşti ale lui Creangă, „Prostia omenească” şi „Fata babei şi fata moşneagului”, o modalitate îndrăzneaţă de a aduce cât mai aproape de sufletul celor mici  întâmplările şi personajele satului românesc din vre­mea marelui povestitor. Cartea este ilustrată cu farmec de Şerban Andreescu, o mulţime de desene care captivează.

Dar vom insista în această prezentare asupra textului, mai cu seamă că cele două poveşti sunt dintre cele mai cunoscute şi, prin urmare, ceea ce îşi propune doamna Lidia Batali este extrem de riscant. Să transpui în versuri oarecari, de ocazie, un text celebru ar dăuna în toate sensurile. Dar spunem dintru început că intreprinderea autoarei este o deplină reuşită. „Poveştile versificate dau ritm şi o  muzicalitate aparte peripeţiilor, astfel încât, dacă le citeşti în anii dintâi, cu siguranţă îţi vei aduce întotdeau­na aminte de ele” remarcă şi editorii. Lidia Batali urmăreşte îndeaproape firul poveştii, transpunând totul în versuri care surprind prin simplitate şi frumuseţe. În plus, recurge şi la cuvinte cu farmec aparte care, pentru că în mod cert nu sunt cunoscute de micii cititori, sunt explicate în subsolul paginilor.

Iată: „Odată, într-un sat trăia/ Un om priceput la toate/ Şi-o nevastă el avea,/Cam nătângă, din păcate.//Iară soacră-sa, nicicum,/Nu era mai înţeleaptă// Şi-n bordei,  c-un plod, acum,/ Locuiau toţi, laolaltă.”

Sau: Trăiau într-un bordei cândva/ Un moş şi-o babă-arţăgoasă;/ Moşneagul o  copilă-avea,/ Ascultătoare şi frumoasă.// Baba avea şi ea o fată/ Urâtă, leneşă şi rea/ Odraslă tare răsfăţată,/ Obişnuită-n puf să stea.”

Să reuşeşti asemenea performanţe nu este posibil decât din iubire pentru poveşti, pentru tradiţii şi pentru Creangă. „Opera lui Creangă – mărturiseşte Lidia Batali – este pentru mine un izvor continuu de inspiraţie. Am încercat să păstrez şi în acest volum firul epic al poveştilor lui Creangă, graiul moldovenesc şi expresiile populare, umorul sclipitor al povestitorului. Las deschisă în acelaşi timp o portiţă  spre copilărie şi celor mari, care, citind aceasta carte, vor regăsi lumea fără vârstă a copilăriei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO