Ziarul de Duminică

Cum a ajuns un tablou de Luchian sa se vanda cu 50.000 de euro

ULTIMA ORA / Un Luchian de 50.000 de euro
03.02.2010, 15:53 48
Miercuri, 27 ianuarie, la conferinta de presa organizata laCasa de licitatii Goldart, amfitrionii (Luminita si AlexandruGhildus) au incercat sa desluseasca, pentru reprezentantii massmedia, semnificatiile si particularitatile noii licitatii pe careurmau s-o gazduiasca peste doar 4 zile. Lucrarea-vedeta, atat dinpunctul de vedere al pretului de pornire, cat si al valoriiintrinseci (ceea ce nu intotdeauna este acelasi lucru), era untablou de dimensiuni mici (22 x 30 cm) al lui Stefan Luchian,intitulat "Peisaj de iarna" (vezi foto). Din prezentarea alaturatapiesei, iata cateva detalii graitoare intocmite de specialistiiGoldart: "Este un ulei pe panza, semnat dreapta jos; lucrarea esterestaurata si are marginile consolidate; pe verso se afla stampilaproducatorului de materiale Latouche. Acest peisaj de iarna, uniculde altfel aparut intr-o licitatie publica, vadeste complexitateatat in constructie - este rafinat compus din intretaiereaverticalelor intunecate ale arborilor cu orizontalele petelor albede zapada, care au rolul de a marca succesiunea planurilor - cat sicoloristic, prin orchestrarea unei polimorfe game de griuricolorate, brunuri si ocruri".

Asteptarile licitatorilor nu au fost inselate: duminica, 31ianuarie, in dreptul operei in cauza, ciocanul a cazut la suma de200.000 de lei (aproximativ 48.000 de euro). O suma uriasa, inraport de ultimele vanzari de la marile case bucurestene si,desigur, in raport de criza financiara generala care n-a iertatnici emergenta piata romaneasca de arta. Mai multe detalii despreansamblul licitatiei - in numarul urmator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO