Ziarul de Duminică

Cum a fost dat timpul înapoi la Micul Trianon de la Floreşti/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

17.10.2014, 00:01 49

Scriitori români la Târgul de la Frankfurt de Ziarul de duminică

În perioada 8-12 octombrie 2014, editori, agenţi literari, scriitori s-au întâlnit cu  publicul larg la Frankfurter Buchmesse / Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt (foto 1).  Cu 7.100 de expozanţi din 103 ţări, editurile străine reprezintă 65%, depăşind pentru prima oară în istoria Târgului de Carte din Frankfurt numărul celor germane. Finlanda, ţara invitată de onoare, s-a prezentat cu aproximativ 230 de titluri noi.

România a fost prezentă cu un stand naţional. Editurile care au trimis titluri pentru a fi expuse la standul României sunt: Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Gama, Gramar, HAC!, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, House of Guides, Institutul Cultural Român, Institutul European, Max Blecher, Editura Militară, Monitorul Oficial, Nemira, Niculescu, Orizonturi, Polirom, RAO, Teopiticot, Tracus Arte, Trei, Universitaria, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest, Vivaldi, Vremea. Scriitorii invitaţi de către Ministerul Culturii au fost Liliana Corobca şi Cosmin Perţa. Ministerul Culturii a organizat o lectură din volumele „Stammbaum” şi „Familienlokal”, care reprezintă selecţii din poeziile lui Cristian Popescu (1959 - 1995), traduse în limba germană de către Ernest Wichner pentru editura Hochroth, din Berlin. Pe perioada târgului, standul României a găzduit şi evenimente ale Asociaţiei pentru Performanţă şi Cultură, precum şi ale editurii Pop din Munchen.

 

Peste patru mii de spectatori au venit la Karpatia Horse Trials

Prima ediţie a Karpatia Horse Trials (10 - 12 octombrie 2014) s-a dovedit un real succes – peste patru mii de spectatori au venit în acest weekend pentru a asista la competiţia ecvestră desfăşurată pe Domeniul Cantacuzino din Floreşti, judetul Prahova, şi pentru a retrăi atmosfera Belle Époque dată de parada de costume de început de secol XX, de parada de ogari, dar şi de expoziţia de maşini de epocă marca Morgan. Publicul s-a putut bucura de o ieşire relaxantă „la moşie”, a admirat măiestria participanţilor la concursul de călărie, s-a plimbat pe aleile cu platani şi a putut evada, pentru trei zile, din peisajul cotidian (foto 2-5).

Karpatia Horse Trials a organizat două tipuri de competiţii oficiale: Concurs Complet Internaţional (Dresaj, Cross-Country, Obstacole) şi Concurs demonstrativ de atelaje cu doi şi patru cai (Maraton, Conuri).

Concurs Complet Internaţional (CCI) – la această disciplină de Probă Completă au luat startul trei categorii de concurenţi profesionişti: Novici, CCI 1* şi CCI 2*. Aceştia au avut de parcurs în cele 3 zile, probele de Dresaj, Cross-Country şi Obstacole. Câştigător a fost cuplul cal-călăreţ care, după cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puţine puncte de penalizare.

„Prima ediţie Karpatia Horse Trials s-a dovedit a fi o reţetă de succes, aşa cum intuisem, îmbinând profesionalismul competiţiei ecvestre cu pitorescul Domeniului Cantacuzino din Floreşti, judeţul  Prahova. A fost o bucurie să văd un asemenea interes din partea publicului: mii de oameni au venit la eveniment şi au intrat perfect în atmosfera Karpatia, unii dintre ei repectând chiar dress code-ul Belle Époque. Mă bucur să văd că există o atracţie tot mai mare faţă de acest sport nobil şi tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile mi-a dat speranţe că publicul, atât cel bucureştean, cât şi din toată ţară, va aprecia tot mai mult cultura echitaţiei. Karpatia Horse Trials a pus Domeniul Cantacuzino Floreşti pe harta celor mai importante competiţii ecvestre din ţară, iar această primă ediţie ne-a încurajat să continuăm să dezvoltăm evenimentul în anii care urmează” - Mihnea Vîrgolici, director Karpatia Horse Trials

 
 

Mircea Diaconu este un afacerist al revoluţiei

Mircea Diaconu revine pe marile ecrane în Cuscrii, cea mai nouă comedie românească, de pe 24 octombrie în cinematografele din toată ţara (foto 6, 7).

Mircea Diaconu joacă rolul lui Ştefan Vrânceanu. Fost ofiţer în Securitate, tată a trei fete şi socru a doi gineri pe care nu îi poate suporta, Ştefan îşi pune toate speranţele în Ionuţ, viitorul soţ al Marianei. Iar pentru ca lucrurile să iasă exact aşa cum îşi doreşte,  trebuie să controleze totul. Decide astfel în numele mirilor toate detaliile, rămânând să îi pună la curent pe aceştia la întâlnirea cuscrilor.

„E o plăcere pentru mine să am parte de personaje mai rele, altfel decât băieţii buni, cum au fost majoritatea. Ştefan este o tipologie contemporană, un fel de afacerist al revoluţiei, o specie de domni care erau întâmplător la vremea aia acolo şi asta a fost suficient să fie considerat un merit”, spune Mircea Diaconu despre rolul din Cuscrii.

Din 24 octombrie în cinematografele din toată ţara, comedia Cuscrii, regizată de Radu Potcoavă,  îi aduce pe marile ecrane pe Luminiţa Gheorghiu, Mircea Diaconu, Marian Râlea, Gabriela Popescu, Ioana Blaj şi Paul Ipate.

Ionuţ şi Mariana se vor căsători curând. E timpul ca familiile lor să se întâlnească şi să pună la cale fericitul eveniment. Cuscrii par să se înţeleagă perfect: îi uneşte pasiunea pentru telenovele, lux, muzica românească a anilor ’80 şi ţuica. Mai ales ţuica.

Pe măsură ce sticlele se golesc, neînţelegerile încep să apară. Trei cupluri, trei viziuni asupra nunţii: fast şi opulenţă (cu porumbei albi, Holograf şi Fuego), nuntă tradiţională (cu lăutari şi cort), sau una tinerească? Opţiuni diferite, tabere diferite. Nimeni nu cedează.

Mai mult, cei doi cuscri îşi amintesc că s-au mai întâlnit odată, acum 25 de ani. Erau în tabere diferite. Acum, ca prin minune, viaţa i-a adus din nou faţă în faţă. Urmează Marea Confruntare.

E nevoie de o minune ca această nuntă să mai aibă loc…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO