Ziarul de Duminică

Cum apare o putere regională/ de Ziarul de duminică

Cum apare o putere regională/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.01.2015, 23:53 42

Silviu Petre

India şi hegemonia regională

Editura Tritonic

„Silviu Valentin Petre este un reprezentant al tinerei şcoli de relaţii internaţionale din România. Lucrarea sa despre rolul Indiei devine lectură obligatorie pentru cei care doresc să înţeleagă actuala dezbatere despre apariţia unei noi ordini internaţionale şi importanţa puterilor emergente din zona Asia-Pacific. Această nouă ordine internaţională nu va putea fi construită, nici nu va putea fi garantată ca liberală fără contribuţia «celei mai mari democraţii a lumii» - India. (Iulian Fota)

Volumul actual, fragment dintr-o teză doctorală susţinută în septembrie 2013 la SNSPA, se doreşte o modestă contribuţie la um­plerea golului antenumit – precizează autorul. Ipoteza de la care s-a pornit este aceea că procesul de trecere dinspre unipolarism spre multipolarism s-ar putea să nu fie atât de liniar şi predictibil pe cât ne-am obişnuit să considerăm. Istoria este plină de experienţa unor naţiuni care, în dorinţa de ascensiune, uneori bazându-se pe alianţa cu câte o putere mai mare şi-au forţat norocul atrăgând dezastrul asupra lor. Este cazul Austro-Ungariei care a mizat pe sprijinul Germaniei la momentul aventurii balcani­ce de la 1914; al Rusiei ţariste şi bolnavului Imperiu Otoman care au intrat în Primul Război Mondial convinse că tehnologia primită de la Antanta şi, respectiv, Berlin vor compensa lipsurile lor interne; este de asemenea cazul Iranului ultimului suveran Pahlavi care a împins modernizarea dincolo de metabolismul propriului popor şi a atras revolta maselor energizate de filozofia lui Khomeini; nu în ultimul rând este pilda lui Saddam care, în 1990, era convins că are girul americanilor pentru a ataca Kuweitul şi a-şi reface economia graţie resurselor micului emirat. Ar putea fi şi deznodământul politicii neoimperiale a regimului Putin. Revenind la India, miezul cercetării s-a ocupat de maniera în care aceasta s-a folosit de războiul contra terorismului prezidat de Statele Unite pentru a putea extrage beneficii de pe urma apropierii de regimul Bush II dar şi a-şi pacifica propriul teritoriu şi pe acela al vecinilor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO